Provincija metus baigė pilvo maršais

Provincija metus baigė pilvo maršais

Prieš Naujuosius kai kurių savivaldybių administracijos darbuotojai buvo priversti eiti nemokamų atostogų, mat trūko lėšų jų darbo užmokesčiui.

Pasitaiko piktnaudžiavimo

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė teigė, kad savivaldybės darbo užmokesčio fonde pernai trūko 60 tūkst. litų. Tokia situacija susiklostė todėl, kad 2012 metais šis fondas sumažintas 5 proc. Dėl lėšų trūkumo savivaldybės darbuotojai buvo priversti eiti nemokamų atostogų. Nemaža jų dalis pasinaudojo proga pailsėti tarpušvenčiu.

„Ir aš pati ėjau vienai dienai atostogų prieš pat Naujuosius metus. Mano pavaduotojai atostogavo. Nematau dėl to jokios problemos“, - sakė J. Simonavičiūtė.

Pasak administracijos vadovės, metų gale priedų ar premijų darbuotojams nebuvo skirta: „Kadangi lėšų trūksta, tai kai kam netgi už pavadavimą sumažintas atlygis“.

„Galiu pasakyti, kad Klaipėdos miesto savivaldybėje yra truputį piktnaudžiavimo. Visi yra išpaikę ir kartais prašosi po vieną dieną kasmetinių mokamų atostogų, kad nuvažiuotų pas daktarus. Manau, savo reikalams galima pasiimti ir nemokamą laisvadienį. Didelė dalis rinkosi mokamas atostogas, o dabar tenka eiti nemokamų“, - sakė J. Simonavičiūtė ir pridūrė, kad šiemet pritrūko lėšų net Kalėdų renginiams.

„Darbuotojai pyksta, kad net vaikų kalėdiniam žiburėliui negalėjome skirti 1000 litų. Kad kiekvienas, atvedęs vaiką, turėjo už jį sumokėti. Mūsų klausia, kodėl privačiose įstaigose renginiai vaikams organizuojami, o biudžetinėse ne. Visokių klausimų mums kelia, bet biudžetiniame sektoriuje tikrai nėra piktnaudžiaujama“, - tvirtino administracijos vadovė.

Atlyginimai nevėluos

Širvintų rajono meras Vincas Jasikevičius pripažino, kad ir jo vadovaujamoje savivaldybėje lėšų atlyginimams trūko.

Tačiau meras tvirtino, kad, nepaisant lėšų stygiaus, darbo užmokestis nevėlavo. Kaip ir reikalaujama įstatymuose, atlyginimas už paskutinį metų mėnesį bus išmokėtas dar tais pačiais metais.

Tiesa, dėl biudžeto karpymų darbuotojams 2012-aisiais teko eiti 2-3 dienų nemokamų atostogų.

„Ir meras ėjo, ir kiti vadovai, ir administracija. Beveik visi iki vieno. Atsisakiusiųjų nebuvo, visi savanoriškai sutiko suprasdami, kad sunku ir biudžetas deficitinis. Palyginti su 2011 metais, jis 12 proc. mažesnis. Finansų ministerija dar mums yra nesumokėjusi gyventojų pajamų mokesčio struktūrinėms išlaidoms išlyginti - apie 628 tūkst. litų“, - sakė V. Jasikevičius.

Nemokamų atostogų metų gale ėjo ir Biržų rajono savivaldybės darbuotojai. Pasak administracijos direktoriaus Vytauto Džėjos, savivaldybės darbuotojai metų gale buvo panaudoję 250 dienų nemokamų atostogų.

„Buvo neoficialus prašymas, kad tie, kurie yra valstybės, politinio pasitikėjimo tarnautojai, eitų atostogų 3-4 dienas. Tie, kurie dirba pagal darbo sutartis ir kurių atlyginimai mažesni, - iki 2 dienų. Tiems, kurie turi mažų vaikų, ar vienišoms mamoms leidome nemokamų atostogų neiti“, - teigė V. Džėja.

Jis tikino, kad premijų ir priedų nė vienam darbuotojui nebuvo skirta.

Darbo užmokesčiui lėšų trūksta, priedams - ne

Kiek kitokia situacija Šilutės rajono savivaldybėje. Daugiau nei 28 mln. litų skolos turinčioje savivaldybėje lėšų administracijos darbuotojams taip pat trūko. Išimtis - tik administracijos vadovai, kuriems darbo užmokestis pernai ne mažėjo, o didėjo.

Administracijos direktorius Raimundas Ambrozaitis „Respublikai“ pripažino, kad jo pavaldiniams per mėnesį teko atostogauti po vieną dieną. Taip pat buvo trumpinamos valdininkų darbo valandos.

O štai jam ir jo pavaduotojams darbo užmokestis buvo padidintas net kelis kartus. R. Ambrozaitis nenoriai prisipažino, kad tarybos sprendimu nuo pernai lapkričio 1 d. darbo užmokestis jam padidintas 50 proc. (prieš tai administracijos vadovas uždirbdavo apie 3500 litų iki mokesčių). Jo pavaduotojams skirti 40 proc. dydžio atlyginimų priedai.

R. Ambrozaitis tvirtino, jog administracijos viršūnės solidžiais priedais pamalonintos todėl, kad labai įtemptai dirbo.

„Aišku, čia taryba pastebėjo ir ačiū jai, kad įvertino“, - kuklinosi Šilutės politikas.

Paklaustas, ar normalu, kad jam ir jo pavaduotojams skiriami priedai, kai kiti darbuotojai priversti eiti nemokamų atostogų, R.Ambrozaitis ėmė įrodinėti, kad jo atlikti darbai teikia didelę naudą miestui.

„Turbūt atlyginimas yra mokamas už atliktą darbą. Jei darbas duoda didelę naudą savivaldybei, jei darbuotojas dirba negailėdamas savo valandų, jis yra pastebimas ir skatinamas“, - apie savo nuveiktus darbus kalbėjo administracijos direktorius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder