Raimondas Kuodis: žmonės "Sodroje" privalo matyti savo balansą

Raimondas Kuodis: žmonės "Sodroje" privalo matyti savo balansą

Šiuo metu Valstybinio socialinio draudimo fondo ("Sodros") sistema nėra skaidri bei efektyvi, joje daug piktnaudžiavimo, žmonės privalo matyti savo balansą "Sodroje", kadangi jau dešimt metų mokantieji įmokas skundžiasi, jog jos per didelės, o gaunantieji išmokas skundžiasi, kad jos per mažos, tikina Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimondas Kuodis.

Pasak Lietuvos banko atstovo, pagrindiniai sprendimai, kuriais gali būti išgelbėta didžiulį deficitą turinti ir jį nuosekliai didinanti "Sodros" finansų sistema, - tai įsigalėjusio šešėlio darbo užmokesčio mokėjimo sektoriuje naikinimas bei sutvarkyta išmokų mokėjimo sistemą, kadangi šiuo metu valstybės resursai yra eikvojami ir mokami žmonėms, kurie tuo piktnaudžiauja, taip gilindami šio fondo biudžeto deficitą.

"Siūlau "virtualiosios sąskaitos" (NDC) pensijų kaupimo sistemą, kuri yra skaidresnė, o virtualiųjų sąskaitų sistemoje nėra ką aiškinti. Manau, kad yra skaidriau turėti virtualiųjų sąskaitų sistemą, kad žmonės matytų savo balansą "Sodroje", pensiją išleistų ir grąžintų atgal kompiuteris. (...) Ji turi daugiau šansų pritapti, pakeisti neefektyvią sistemą, tačiau žmonės, dirbantys ministerijoje (Socialinės apsaugos ir darbo ministerija - ELTA), yra linkę ginti tas sistemas, kurios yra, ir ieško būdų, kaip būtų galima diskredituoti galimas alternatyvas", - antradienį Lietuvos pramonininkų konfederacijoje (LPK) surengtame konsultaciniame posėdyje dėl Valstybinio socialinio draudimo sistemos pertvarkos gairių projekto teigė R. Kuodis.

Vilniaus universiteto socialinių mokslų daktaro Teodoro Medaiskio aiškinimu, vadinamojoje "virtualiųjų sąskaitų" sistemoje asmens įmokėtos pensijų draudimo įmokos, pensijų kaupimas bei sutartos valstybės palūkanos būtų apskaitomi pinigais virtualiojoje erdvėje, tačiau šie pinigai nebūtų kaupiami ir investuojami, kaip realiame kaupime, o iš jų būtų mokamos išmokos.

"Pavojingas momentas yra tas, jog skaičiuojamos valstybės palūkanos yra politikų rankose. Taigi šios kartos politikų priskaičiuotas palūkanas teks mokėti kitos kartos politikams. Čia nebus išvengta subjektyvumo. (...) Kai žmogus prikaupia tų virtualių litų, ar tas litas bus mokamas tiems tikriesiems pensininkams, priklausys nuo aplinkybių. Tai virtualūs pinigai, ir to lito vertė nebūtų aiški, kaip jis atrodytų, jeigu nebūtų iš ko mokėti. Ar tas virtualusis litas būtų lygus tikrajam - priklausytų nuo ekonominių aplinkybių bei politikų sprendimo", - kalbėjo T. Medaiskis.

Valstybinio socialinio draudimo fondo reformą ketinama pradėti įgyvendinti nuo 2012 metų, primena ELTA.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder