Stasys Šedbaras: komisijos išvadų nėra

Stasys Šedbaras: komisijos išvadų nėra

"Snoro" problemas tyrusios Seimo laikinosios komisijos pirmininkui Valentinui Mazuroniui paskelbus apie ketinimus įregistruoti komisijos išvadų projektą, kurioms pritarė opozicija, valdantiesiems atstovaujantys politikai tvirtina, kad komisijos išvadų nėra, ir jos negali būti toliau svarstomos.

"Manau, kad statutiškai jos negali toliau niekaip būti svarstomos, nes nėra išvadų. Jeigu Seimo narių grupė kažkokią nuomonę įregistruos, tai kokio pobūdžio tai yra teisės aktas, nes Seimas svarsto ar rezoliucijas, ar nutarimus, ar įstatymus? Jeigu būtų komisija priėmusi išvadas, būtų dėl jų balsavusi ir priėmus in corpore, tai tada, be abejo, jos teikiamos Seimui, ir Seimas apsisprendžia, ką toliau daryti. Tačiau tokio dokumento nėra. Jeigu Seimo narių grupė kažką registruoja, tai čia jau iškyla Statuto klausimas, nes pagal Statutą tokios formos neprisimenu", - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė komisijos narys konservatorius Stasys Šedbaras.

Jo teigimu, tokių atvejų, kad komisija nesutaria ir nepatvirtina savo išvadų, yra buvę parlamentinėje istorijoje, ir tai yra normalus parlamentinis veiksmas.

S. Šedbaro teigimu, komisijos darbo rezultato nėra, nes nėra baigiamojo dokumento.

"Kai perėjome prie esminių klausimų, jokio svarstymo nebuvo, tiesiog 6 prieš 6 plius vienas pirmininko balsas. Jokio svarstymo neįvyko, tai toliau diskutuoti apie kažkokį išvadų galutinį variantą ir balsavimą dėl jų nėra jokio pagrindo", - sakė S. Šedbaras.

Seimo valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Rimantas Jonas Dagys mano, kad Seimo nariai gali bet kokį dokumentą įregistruoti, bet kuo remiantis?

Jis taip pat pažymi, kad tie dokumentai yra slapto naudojimo. "Mes neturime jokio dokumento, kuriuo remiantis galima padaryti kokį nors sprendimą. Kuo remiantis Seimo nariai gali balsuoti salėje, neaišku, ar jie gali susipažinti su šia informacija, nes tai konfidencialūs duomenys, turintys pasekmes finansiniam stabilumui, tai galų gale konkrečių žmonių liudijimai. Tai klausimas tikrai rimtas", - sakė R. J. Dagys.

"Snoro" problemas tyrusios komisijos pirmininkas Valentinas Mazuronis trečiadienį paskelbė, kad komisija darbą baigė ir jos išvados, kurias parėmė 6 opozicijai priklausantys parlamentarai, bus įregistruotos.

6 komisijoje dirbę konservatoriai, liberalcentristai ir liberalai paliko posėdžių salę.

Komisijoje dirbo 12 Seimo narių pagal frakcijų proporcinio atstovavimo principą.

Pasak V. Mazuronio, išvadose pažymima, kad Lietuvos banko valdybos nutarimas dėl "Snoro" veiklos laikinojo sustabdymo, Lietuvos Vyriausybės sprendimas perimti banko "Snoras" akcijas visuomenės poreikiams ir Lietuvos banko sprendimas dėl bankroto bylos iškėlimo buvo priimti skubotai ir nepakankamai pagrįstai.

"Lietuvos Vyriausybė, priimdama sprendimą nacionalizuoti "Snorą" ir teikdama Seimui įstatymo pakeitimus skubos tvarka, nedisponavo pakankamai išsamia informacija, neapsvarstė visų aplinkybių ir galimų pasekmių", - komisijos išvadas žurnalistams citavo opozicija, primena ELTA.

Kaip pažymėjo V. Mazuronis, būtent po šito punkto valdantieji paliko posėdžių salę, manydami, kad toliau dalyvauti jie negali.

Šių metų sausio 30 d. Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją dėl Lietuvoje veikiančių komercinių bankų priežiūros efektyvumo ir banko "Snoras" klientų interesų apsaugos užtikrinimo. Jai buvo pavesta atsakyti į 14 klausimų.

Seimas įpareigojo laikinąją tyrimo komisiją iki šių metų birželio 1 d. pateikti Seimui savo išvadas ir pasiūlymus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder