Suklastojus bilietus - be šansų laimėti

Suklastojus bilietus - be šansų laimėti

Įvairių loterijų bilietai pastaruoju metu tampa bene vienintele iš krizės niekaip neišbrendančių lietuvaičių viltimi praturtėti. Atsiranda ir tokių, kurie iš loterijų nori pasipelnyti nelaukdami savo laimės valandos, o pasitelkdami apgaulę. Vis dėlto loterijų rengėjai tikina, jog dar nė vienam nepavyko apgauti organizatorių ir praturtėti neteisėtai.

Neseniai spaudoje pasirodė pranešimai apie policijos ieškomą jaunuolį, kuris prieš Naujuosius Vilniuje iš loterijos "Teleloto" atsiėmė didžiulę sumą pinigų su suklastotu bilietu.

Tačiau bendrovės "Olifėja", kuri organizuoja ir loteriją "Teleloto", prekybos ir rinkodaros direktorė Laima Skeivienė teigia, jog šiam jaunuoliui pavyko apgauti tik patiklų žmogų, o ne bilietų tikrinimo aparatą, ir didžiulę sumą pinigų jis gavo iš "laimingo" bilieto perpirkėjo, o ne loterijos rengėjų.

Patikėjo nepatikrinęs

"Į mus kreipėsi žmogus, iš jaunuolio nusipirkęs suklastotą neva laimingą bilietą. Jis norėjo atsiimti netoli 50 tūkstančių litų kainuojantį automobilį "Volkswagen Jetta". Kadangi buvo suklastotas bilieto numeris, žmogus, matyt, pasitikrino laikraštyje ar dar kur ir jam buvo nurodyta, kad šis bilietas laimingas. Tačiau kadangi buvo suklastotas tik bilieto numeris, o visi kiti apsaugos dalykai - ne, terminalas, savaime aišku, iš karto atpažino falsifikatą", - pasakojo L. Skeivienė.

"Olifėjos" atstovė stebėjosi, jog atsiranda tokių patiklių žmonių, kurie pasitiki bet kuo ir pamiršta, kad pasitaiko įvairiausių sukčių, siekiančių pasipelnyti bet kokiais būdais. Juo labiau, jog patikrinti, ar bilietas laimingas, prieš jį nusiperkant iš perpardavinėtojų daugiau nei paprasta - užtenka kartu su tokiu pardavėju paėjėti iki bilietų terminalo ir drauge jį nuskaityti. Laimingą bilietą terminalas iš karto atpažins ir išspausdins patvirtinimą.

Dar viena didelė bilieto perpirkėjo klaida - jis už automobilį neva laimėjusį bilietą sumokėjo grynaisiais ir neturi jokio įrodymo, jog toks sandėris įvyko. Dabar loterijos rengėjai apgautajam negali niekuo padėti, nes bendrovė nekontroliuoja "užklasinės" bilietų prekybos.

Ypatinga apsauga

Pasak L. Skeivienės, suklastotą bilietą pardavęs žmogus sufalsifikavo tik bilieto numerį, tačiau pamiršo apie visas kitas apsaugas, kurių suklastoti praktiškai neįmanoma. "Teleloto" bilietus saugo ne tik brūkšninis kodas, bet ir kiti kodai, kurių yra tiek matomų, tiek paslėptų, tiek skaitmeninių, tiek ne. Sistema veikia taip, kad net jeigu ir būtų suklastoti visi reikiami kodai bei žymenys, netikro laimėjimo vis tiek nepavyktų atsiimti. Kompiuteris rodo, kurioje parduotuvėje, kelintą valandą ir net sekundę buvo pirktas bilietas, kurie sunumeruoti popieriaus rulonai buvo naudoti ir panašiai.

"Bilietas saugomas keliais apsaugos lygiais. Retas kuris produktas yra taip apsaugotas. Ne mes sukūrėme tokią technologiją. Tai pasaulinis standartas", - pasakojo "Olifėjos" prekybos ir rinkodaros direktorė.

Anot L. Skeivienės, tokie laimingų bilietų perpirkimai vyksta ne taip jau retai ir dažniausiai perkami bilietai, laimėję automobilius. Laikraščiuose ir internete galima rasti ne vieną panašaus pobūdžio skelbimą. Taip žmonės tikisi sutaupyti.

Tačiau, pokalbininkės teigimu, nors bilietai perpardavinėjami dažnai, tačiau klastotės atvejai - didžiulė retenybė: "Prieš keliolika metų, kai tik pradėjome prekiauti bilietais, žmonės, matyt, dar nesuprato, kaip stipriai tie bilietai yra apsaugoti. Pirmaisiais metais buvo įvairiausių bandymų, tačiau daugiametė praktika rodo, jog žmonės jau suprato, kad šitų bilietų padirbti neįmanoma."


Apsaugoti visi

"Olifėja" organizuoja ir įvairiausias momentines loterijas, kuriose laimėjimui užtenka nutrinti langelius. L. Skeivienės teigimu, tokius bilietus anksčiau bandydavo padirbti dažniau, tačiau pastaruoju metu klastočių pasitaiko retai. Bilietai spausdinami Anglijoje, juos ruošia įmonės, tiekiančios bilietus tiek Europos, tiek kitų žemynų rinkoms.

"Savaime suprantama, gauname pasaulinių standartų apsaugotus bilietus ir vilčių juos suklastoti labai mažai", - pasakojo L. Skeivienė ir patikino, jog dar niekada joks laimėjimas nėra išduotas suklastoto bilieto savininkui.

Tai, kad bilietų klastojimo atvejų pastaruoju metu beveik nepasitaiko, patvirtino ir UAB "Žalgirio loto", organizuojančios įvairiais momentines ir telefonines loterijas, administratorė Asta Kasinskaitė.

"Kažkada seniai yra buvę bandymų, tačiau jie nepasiteisino ir dabar klastojimo atvejų bent jau mūsų loterijose nepasitaiko. Net neįsivaizduoju, kaip tą bilietą būtų galima padirbti. Mūsų bilietai tikrai yra apsaugoti, atitinka visus keliamus reikalavimus."

Apgavikai nelaimi

Iš loterijos pasipelnyti bando ne tik retai pasitaikantys bilietų klastotojai, bet ir nesąžiningi bilietų pardavėjai, tačiau ir jiems apgavystės praturtėjimu nesibaigia.

Praėjusių metų vasarą pasipelnyti sumanė vieno prekybos centro kasininkė-pardavėja, kuri "Teleloto" bilietą patikrinti atnešusiam žmogui pamelavo, jog šis nieko nelaimėjo, nors terminalas rodė, kad bilietas laimėjo 200 litų ir galimybę dalyvauti televizijos laidoje.

Moteris bilietą pardavė kitam piliečiui ir sutarė, jog laimėjimo atveju pinigus pasidalins per pusę. Nors bendrininkas laidoje laimėjo bemaž 10 tūkst. litų, tačiau pardavėją paliko "ant ledo" - laimėjimą iššvaistė savo skoloms gražinti. Tačiau ir jis laimėjimo atnešta nauda džiaugėsi neilgai. Galiausiai jie buvo sučiupti, teismas abu bendrininkus pripažino kaltais ir skyrė laisvės apribojimą ir pinigines baudas.

Be to, tikrojo laimėtojo naudai iš apgavikų priteistas turtinės ir neturtinės žalos atlyginimas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder