Neringiškiai reikalauja grąžinti pirmenybę prie kelto

Neringiškiai reikalauja grąžinti pirmenybę prie kelto

Pirmenybinės eilės panaikinimu „Smiltynės perkėloje“ nepatenkinti Neringos gyventojai ėmėsi veiksmų. Virš 800 šioje ypatingoje Lietuvos vietoje nuolat gyvenančių žmonių pasirašė aukščiausiems šalies vadovams adresuotą kolektyvinį prašymą suteikti teisę keltis pirmumo tvarka.

Nuo birželio pasikeitus perkėlimo taisyklėms, gyventojai teigia esantys diskriminuojami ir patiriantys daugybę nepatogumų.

Neringos savivaldybės teritorijoje esančios Nidos, Preilos, Pervalkos ir Juodkrantės gyventojai išsiuntė kolektyvinį prašymą LR prezidentui, ministrui pirmininkui, susisiekimo ministrui ir Neringos merui. Žmonės prašo sudaryti galimybę naudojantis „Smiltynės perkėlos“ paslaugomis įvažiuoti į keltus pirmenybine eile. Prašymą pasirašė daugiau nei 800 Neringos gyventojų, prie jų prisijungė ir klaipėdiečiai, gyvenantys Smiltynėje.

Dokumente teigiama, kad perkėla vienašališkai ir tinkamai neinformavusi gyventojų prieš pat vasaros sezoną savo „Facebook“ paskyroje pranešė apie birželio 3-ąją besikeičiančią eismo organizavimo tvarką Naujojoje perkėloje.

„Nėra normalu, kai monopolinę ir gyventojams itin reikalingą susisiekimo su žemynine Lietuvos dalimi paslaugą teikianti valstybinė įmonė be jokių diskusijų, neinformavusi iš anksto, nepasiūliusi alternatyvos, tą pačią dieną po informacijos paskelbimo pakeičia daugelį metų galiojusią eismo organizavimo tvarką ir vietos gyventojams sukelia nemenkų problemų. Bandydamas jas spręsti, pabandžiau suvienyti Neringos gyventojus kreipiantis į aukščiausius šalies vadovus, nes tikiu, kad vietos bendruomenė taip pat turi būti girdima“, - teigia gyventojų prašymą parengęs Vaidas Pilkauskas.

Jis mano, kad Neringos gyventojai buvo panaudotas kaip masalas nukreipti dėmesį nuo rimtų „Smiltynės perkėlos“ vadovybės problemų, susijusių su viešaisiais pirkimais ir netvarka įmonėje, apie kurias prakalbo ir susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

„Spėju, kad tai nėra kova prieš gyventojus, tačiau jie pateko į institucijų mūšio lauką. Šiomis dienomis, kai susisiekimo ministerija, Lietuvos automobilių kelių direkcija, Neringos savivaldybė, „Smiltynės perkėla“ viena kitą kaltina dėl neva nelegaliai išduotų leidimų, buvo labai patogu sukurti priešą - nuolat gyvenančius gyventojus ir juos padaryti kaltais “, - mano V.Pilkauskas.

Nors gyventojai iki minėtos datos iš esmės visą laiką galėjo naudotis pirmenybine eile, ši teisė netikėtai panaikinta „Smiltynės perkėlai“ pasirėmus LR kelių priežiūros ir plėtros finansavimo įstatymu bei Lietuvos automobilių kelių direkcijos bilieto kompensavimo tvarkos aprašu, kuriuose nenumatomas perkėlimas be eilės. Šiuo pagrindu pirmumo tvarka nuo birželio 3 d. pradėtas kelti tik skiriamaisiais ženklais pažymėtas tarnybų specialusis transportas.

Tiek poilsiautojus, tiek tranzitinį transportą su gyventojais į vieną eilę pastatę pakeitimai sukėlė neringiškiams daug nepatogumų ir apsunkino jų kasdienį susisiekimą. Dokumente nurodoma, kad „Smiltynės perkėla“ nėra pajėgi užtikrinti sklandaus transporto priemonių perkėlimo be trikdžių.

Prašymas grindžiamas iš viso 12 punktų. Juos apibendrinant, pasirašiusieji tvirtina esantys diskriminuojami dėl gyvenamosios vietos, patiriantys judėjimo laisvės suvaržymą, negalintys planuoti savo laiko vykdami į gydymo, ugdymo įstaigas, tvarkydami Klaipėdoje verslo reikalus, o tokių išvykų reguliariai prireikia, kadangi Neringoje neteikiamos visos būtinos paslaugos. Su griūvančiais tvarkaraščiais susiduria ir viešasis tarpmiestinis transportas, nuo birželio irgi turintis stovėti bendroje eilėje.

Prašyme taip pat nurodoma, kad po perkėlos rekonstrukcijos pirmenybinei eilei sukurta infrastruktūra, tad jos naikinimas juolab nelogiškas. Gyventojams žadėta statyti tiltą, kuris eliminuotų prie kelto nusidriekiančių eilių problemą, tačiau šiuo metu nevyksta jokios diskusijos dėl tokios jungties statybų.

Neringos savivaldybės gyventojai prašo aukščiausių šalies vadovų padėti spręsti susidariusią situaciją grąžinant neringiškiams kelte pirmenybės teisę arba kitais būdais panaikinant eiles Klaipėdos ir Smiltynės pusėse.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder