"Dituva" tampa Baltarusija?

"Dituva" tampa Baltarusija?

Jau kelerius metus dabartinei sodininkų bendrijos "Dituva" vadovybei oponuojantys sodininkai piktinasi dar pernai kadenciją baigusios valdybos sprendimu neskelbti naujų rinkimų. Žmonės tikina su tuo nesitaikstysiantys ir ketina rengti protestus arba kreiptis į teismą.

Tuo metu bendrijos pirmininkas Vytautas Gedvila akcentuoja, kad tokia buvo valdybos valia, ir toliau laikosi pozicijos, jog pirmiausia turi baigtis teismai.

"Pažeidžia įstatymą"

Vieno iš aktyviausių dabartinio "Dituvos" pirmininko oponentų Jono Baltoko teigimu, bendrijos valdyba, nusprendusi spalio 22 d. skelbti tik ataskaitinį visuotinį sodininkų susirinkimą, taip ne tik savivaliauja, bet ir pažeidžia įstatymą.

"Ši valdyba savo darbą pradėjo dar 2008-aisiais. Sodininkų bendrijų įstatymo 17 straipsnyje rašoma, kad bendrijos valdymo organo nariai renkami bendrijos įstatuose nustatytam, bet ne ilgesniam kaip 3 metų laikotarpiui. Taigi rinkimai turėjo būti surengti dar pernai, tačiau tada buvo aiškinta, kad to negalima daryti dėl V. Gedvilos inicijuoto teismo proceso, nors jis tam tikrai netrukdė. Dabar aiškinama, kad pirmiau norima pasitvirtinti naujus įstatus. Kaip atrodytų, jei Seimas nuspręstų, jog rinkimai atidedami tol, kol jis išleis visus jam reikiamus įstatymus? Situacija "Dituvoje" tampa panaši į tą, kuri yra Baltarusijoje", - piktinasi J. Baltokas.

Beje, su tokia padėtimi nesutinka ir dalis bendrijos valdybos narių - jie pirmininkui įteikė pareiškimą, kad protestuoja prieš jo pasirašytą protokolą ir siūlo į visuotinio susirinkimo darbotvarkę įtraukti klausimus dėl valdybos ir revizijos komisijos rinkimų.

Kadangi galutinę visuotinio susirinkimo darbotvarkę turi tvirtinti patys į jį atėję bendrijos nariai, J. Baltokas viliasi, jog didžioji dalis jų bus už tai, kad būtų balsuojama ir dėl minėtųjų klausimų.

"Priešingu atveju tikrai netylėsime, rengsime protestus. O jei ir tai neduos jokio rezultato, kreipsimės į teismą ir skųsime tokius valdybos sprendimus", - sakė J. Baltokas.

"Spaudimas ir provokacijos"

V. Gedvila savo ruožtu aiškina, kad valdyba laikosi nuomonės, jog pirmiausia reikia baigti teisminius procesus ir tik tada organizuoti rinkimus. Žinia, jis Klaipėdos rajono teismui buvo apskundęs 2011-ųjų birželį vykusio visuotinio susirinkimo sprendimus, kuriais buvo išrinkta nauja bendrijos 7 asmenų valdyba ir naujas jos pirmininkas J. Baltokas. Beje, jie net nepradėjo eiti pareigų, nes dingo užsiregistravusių susirinkimo dalyvių sąrašai ir sprendimai nebuvo įregistruoti Registrų centre.

Klaipėdos rajono apylinkės teismas konstatavo, kad ieškinys yra atmestinas, nes nebuvo bendrijos valdybos, kuri yra valdymo organas, sprendimo, leidžiančio V. Gedvilai teikti tokį ieškinį. Atitinkamas sprendimas buvo priimtas valdyboje dalyvaujant Artūrui Kavoliui, kuris nebuvo jos narys ir dėl to nesusidarė reikiamas kvorumas.

Iš V. Gedvilos teismas priteisė 148,05 Lt bylinėjimosi išlaidų valstybės naudai.

Pastarasis teigia, kad jau pasinaudojo galimybe per 30 dienų tokį sprendimą apskųsti Klaipėdos apygardos teismui.

"Jeigu rajono teismas visiškai neįsigilino į reikalo esmę, tai viską turi išaiškinti aukštesnė instancija. Galbūt paaiškės, kad iš tikrųjų J. Baltokas dabar yra pirmininkas. Valdyba mano, kad rinkimus reikia skelbti tada, kai baigsis teismai", - sakė pokalbininkas.

Jis akcentavo, kad minėtas kelių valdybos narių pareiškimas atsirado tik praėjus 9 dienoms po posėdžio. Esą jie pasirašė tik dėl to, kad pasidavė J. Baltoko spaudimui ir provokacijoms.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder