Elektroninis bilietas: aiškumo nebus per daug

Elektroninis bilietas: aiškumo nebus per daug

Elektroninį bilietą palankia kainų politika nusprendę populiarinti uostamiesčio transportininkai, matyt, turės daugiau jėgų skirti ir informacijos sklaidai bei jos tobulinimui.

Žinia, praėjusių metų pabaigoje dėl išaugusių kuro kainų prireikus branginti miesto autobusų paslaugas, buvo nuspręsta populiarinti elektroninius bilietus, kuriuos administruoti yra žymiai pigiau. Tad elektroniniai kartiniai bilietai nebrango, o popierinių kaina kilstelta nuo 1,8 iki 2 Lt.

Nepaisant to, kad dėl šio bilietų branginimo planuojama gauti apie 3,3 mln. litų, dar milijonas bus skirtas iš lėšų, surenkamų už automobilių statymą, VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" (KKT) iš elektroninių kartinių bilietų populiarėjimo ir maršrutų ridos efektyvinimo šiemet dar turi sukrapštyti apie 700 tūkst. litų.

Tačiau kai kurių miestiečių pastabos rodo, kad šioje srityje dar yra kur tobulėti.

Piktina mokestis

"Vasario 29-ąją nusprendžiau pasipildyti internetu savo mėnesinio bilieto kortelę. Sistema kortelės nepapildė, nes, pasirodo, baigėsi kortelės galiojimo laikas. Kortelės nusipirkti nebeturėjau galimybės, tai nusprendžiau padaryti kitą rytą. Piniginėje turėjau 20 Lt, tad nusprendžiau, kad nusipirksiu el. bilieto kortelę (8 Lt) + talonėlį (2 Lt), ir atvykusi į darbą internetu pasipildysiu naują kortelę už 90 Lt + 1 Lt banko mokestis. Taigi išviso turėjau sumokėti 101 Lt. Tai reiškia, kad vis tiek sutaupau 2 Lt. Tačiau apstulbau, kai spaudos kioske paprašius el. bilieto kortelės, sulaukiau klausimo "už kiek pildysitės?" Atsakiau, kad noriu tik kortelės, ją pasipildysiu internetu. Pardavėja atsakė, jog viena kortelė neparduodama, ją būtina iš karto papildyti. Taigi privalėjau iš karto pildyti kortelę ir taip išleisti 103 Lt.

Nebūtų ši situacija taip papiktinusi, jeigu ne anksčiau skaitytas didžiulis straipsnis, kuriame teigta, jog keleivis bilieto kainą rinksis pats. Maža to, kad apskritai žmonės apiplėšinėjami apmokestinus korteles, kurios iš pradžių kainavo tik 1 Lt, dar ir sumažintas jos galiojimo laikas nuo 36 iki 24 mėnesių", - rašo Raimonda Mockutė "Vakarų redakcijai" ir KKT atsiųstame skunde.

Kortelė - saugus dokumentas

KKT direktorius Gintaras Neniškis sakė, jog nuo pat 2007-ųjų vasario, kai Klaipėda pirmoji startavo su e. bilietu, kortelė parduodama tik su papildymu. Tad iki šiol manyta, kad įstaigos interneto puslapyje www.klaipedatransport.lt visa informacija yra pakankamai aiškiai surašyta.

"Tačiau jei ji vis dar kelia neaiškumų, patikslinsime i ir papildysime", - žadėjo G. Neniškis.

Anot jo, ateityje planuojama sudaryti sąlygas pasižiūrėti tiek e.terminuotų, tiek e.kartinių, tiek kortelės galiojimo terminą internete ir "atrišti" korteles nuo bilietų - leisti jas įsigyti atskirai, iškart nepildant kokios nors rūšies bilietu.

"Tačiau šioje vietoje esame priklausomi tiek nuo partnerių Vilniuje ir Kaune, tiek nuo sistemos diegėjų", - sakė pokalbininkas.

Pasak G. Neniškio, Klaipėdos e.bilieto projektas buvo finansuojamas iš Europos Sąjungos programos, tad pirmąsias 15 tūkst. kortelių buvo galima platinti už simbolinę 1 Lt kainą.

"Nuo 2007-ųjų kortelės funkcionalumas labai išaugo: atsirado galimybė pildytis įvairios trukmės terminuotus bilietus, tai daryti internetu, atsirado e.kartiniai bilietai, galimybė Klaipėdos e-kortelę pildyti Vilniaus ir Kauno e.bilietais, galimybė kortele sumokėti už automobilių stovėjimą, kortelės galiojimas pratęstas iki 3 metų", - aiškino G. Neniškis, pabrėžęs, kad 24 mėnesius galiojo tik tos kortelės, kurios buvo papildytos iki 2009-ųjų vasario.

KKT vadovo teigimu, nuo 2010 m. e.bilietas tapo saugiuoju dokumentu. Tai reiškia, kad jis turi būti gaminamas "uždaru režimu", o užrašai ant jo bei apsaugos lygiai turi būti suderinami su Saugių dokumentų inspekcija.

"Pirminiame dokumentų eskize inspekcija nesuderino mūsų eskizo su užrašu "galioja 3 metai nuo pirmo~papildymo", ir nežiūrint į tai, kad sistema jau buvo suprogramuota, reikalavo, jog būtų rašoma "3 metai nuo kortelės pagaminimo datos". Vėliau šis nesusipratimas buvo ištaisytas ir ant naujų kortelių jau rašoma "3 metai nuo papildymo". Neribotai kortelė galioti negali, nes vidutiniškai per 3 metus ji fiziškai susidėvi. Tiksliau - tik tokiam laikotarpiui kortelė turi gamintojo garantiją", - aiškino pokalbininkas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder