Ievos Simonaitytės premija - tautodailininkei

Ievos Simonaitytės premija - tautodailininkei

Antradienį Agluonėnų bendruomenė tradiciškai pagerbė jau 15 - ąją rašytojos Ievos Simonaitytės premijos laureatę – ja tapo tautodailininkė Erika Juknevičienė.

Kantvainių kaime prie Agluonėnų gyvenanti kūrybinga moteris jau ne vieną dešimtmetį užsiima menine fotografija ir kuria įspūdingus floristikos darbus, kuriuose atskleidžia gimtojo krašto gamtos grožį. Premiją menininkei įteikė Agluonėnų seniūnė Laima Tučienė ir savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas, šios premijos komisijos pirmininkas Gintautas Bareikis.

Premijos laureatė Erika Juknevičienė sakė, jog su fotoaparatu nesiskiria išeidama į laukus ar miškus, eidama į ganyklas prižiūrėti gyvulių. Su vyru Raimundu išauginusi septynis vaikus, jau sulaukusi ir devynių anūkų, spėjanti prižiūrėti nemažą ūkį, Erika suranda laiko ir kūrybai. „Gyvenimas išties manęs nelepino, anksti netekau tėvų, teko daug ir sunkiai dirbti. Bet visą laiką kirbėjo ta kūrybinė ugnelė. Fotografuoju jau 20 metų, džiaugiuosi, kad nuotraukose užfiksuota daug vaizdų, žmonių, įvykių, kurie jau tapo istorija. Pradėjau kurti savo malonumui, bet labai džiugina tai, jog mano darbai patinka ir kitiems žmonėms“, - kukliai apie kūrybą ir save kalbėjo penkioliktoji Ievos Simonaitytės premijos laureatė.

Visa didelė Juknevičių šeima – kūrybiški žmonės. Šeimos galva Raimundas – ilgametis Agluonėnų klojimo teatro aktorius, dukra Beata Vaitelienė – garsi keramikė. Šiuo metu Agluonėnų kultūros namuose veikia E. Juknevičienės fotografijų ir floristikos atvirukų paroda.

Premijos laureatė sulaukė daug sveikinimų iš rajono savivaldybės, bendruomenės narių, šeimos, kaimynų, visuomeninių organizacijų. Daugelis šventės dalyvių parodoje pastebėjo, kad laureatės žvilgsnis į kasdienybę – ypatingai meniškas, suteikiantis gerų emocijų ir parodantis, kaip, nepaisant sunkumų, reikia mokėti džiaugtis gyvenimu. Šventės metu koncertavo Agluonėnų pagrindinės mokyklos moksleiviai bei kultūros namų kolektyvai. 1997 metais, minint Ievos Simonaitytės gimimo 100-ąsias metines, jos vardo premiją įsteigė Agluonėnų seniūnija ir vietos bendrovė „Keramika BB“.

Premija kasmet per rašytojos gimtadienį įteikiama autoriui už įdomius ir reikšmingus literatūros, dailės, muzikos ir kitus darbus, garsinančius rašytojos vardą, kūrybą, gimtinę, Mažosios Lietuvos kultūrą. Per tą laiką rašytojos premijos laureatais tapo įvairių sričių atstovai: istorikai, menininkai, kultūros darbuotojai, rašytojai, pedagogai, mokslininkai, muzikantai. Pernai I. Simonaitytės premija atiteko Agluonėnų patriotui, kaimo turizmo sodybos savininkui Jonui Čepui. Agluonėniškiai stengiasi išlaikyti mylimos rašytojos, kuri savo romanuose atskleidė neišgalvotą lietuvininkų gyvenimą, užfiksavo papročius, kultūrą, tradicijas, istoriją, atminimą.

„Tokias bendruomenės pastangas ypatingai reikia vertinti, nes šiuo metu mokyklose iš mokymo programų Ievos Simonaitytės kūryba kažkodėl išbraukta ir šių dienų moksleiviai nebežino, kad  yra tokia rašytoja Ieva Simonaitytė ir kokį ryškų pėdsaką ji yra palikusi šiame krašte“,- apgailestavo pedagogas, rašytojas Albinas Klizas, vienas iš I. Simonaitytės premijos laureatų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder