Klaipėdos centre pakvipo rūkyta žuvimi

Klaipėdos centre pakvipo rūkyta žuvimi

Penktadienį Danės upės krantinėje, kur prekiaujama šviežia žuvimi, vyko Klaipėdos miesto tarybos Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijos išvažiuojamasis posėdis. Komisijos nariai ragavo šviežią, ką tik išrūkytą žuvį.

Jau daugiau kaip mėnesį Klaipėdoje prekiaujama šviežia žuvimi, sugauta Baltijos jūroje ir Kuršių mariose. Nuo jos ištraukimo iš vandens būna praėjusios 2-72 valandos. Pasak prekybos šviežia žuvimi koordinatoriaus Mindaugo Rimeikio, ta žuvis, kuria prekiaujama uostamiesčio turguose, yra daug senesnė.

Gera žinia klaipėdiečiams ta, kad pagaliau paskirta nuolatinė prekybos vieta - Danės upės krantinė prie Pilies tilto, prie buvusio AB "Smiltynės perkėla" administracinio pastato, t. y. toje vietoje, iš kurios anksčiau plaukdavo bendrovės keltai.

Šviežia žuvimi bus prekiaujama kasdien nuo 8 iki 13 val., įskaitant ir šeštadienius bei sekmadienius. M. Rimeikio teigimu, prekiauti toje vietoje galės visi žvejai, kurie tik norės. "Kuo daugiau prekiautojų, tuo geriau miestiečiams", - sakė jis.

Prekyba vykdo Viliaus Bogušio individuali įmonė, t. y. priekrantės žvejai. Ji išsinuomojo autobusiuką, specialiai pritaikytą prekybai šviežia žuvimi, iš Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos. Jame yra ir žuvies prekystalis, ir šaldytuvas. Gautas Veterinarijos tarnybos leidimas jame pastatyti maistinį indą, kuriame bus galima žuvis sūdyti.

Suprantama, krantinėje miesto centre nebus galima doroti žuvies. Yra pirkėjų, kurie pageidauja parsinešę žuvį tuoj pat dėti į keptuvę. M. Rimeikis jau kalbėjosi su žvejais, ir jie žada bandyti padaryti žuvies filė jūroje.

Šviežios žuvies kaina krantinėje turėtų būti mažesnė nei turguje. Pavyzdžiui, šviežių upinių ešerių kilogramas prie tilto kainuoja 6 Lt., o turguje -8-9 Lt, menkės kg kainos skirtumas - 7 ir 11-12 Lt.

Kita gera naujiena: čia pat šviežia žuvis bus ir rūkoma. Klaipėdos miesto tarybos naro Vidmanto Plečkaičio idėjai pritarė ir kiti tarybos nariai bei Veterinarijos tarnyba. Taigi miestiečiai nusipirkę šviežią žuvį turės galimybę ją pasisūdyti ir išsirūkyti. Pasak M. Rimeikio, suprantama, krantinėje nebus rūkoma pramoniniu būdu, čia rūkymo procesas truks apie 2-3 valandas, sūdymo - 2 valandas. Proceso trukmė priklausys ir nuo to, kokia žuvis bus pasirinkta.

Be abejo, bus galima nusipirkti ir jau prieš dvi tris valandas išrūkytą žuvį. Rūkyklą įsigijo V. Bogušio individuali įmonė. Be to, ji turi savo autobusiuką, kuriame bus prekiaujama rūkyta žuvimi. Beje, prekiauti kartu ir šviežia, ir rūkyta žuvimi draudžiama.

Klaipėdos miesto tarybos Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijos pirmininkas Valerijonas Bernotas mano, kad ateityje reikėtų šiam tikslui panaudoti ir šalia esantį apleistą buvusį "Smiltynės perkėlos" administracinį pastatą. Komisija žada kreiptis į Susisiekimo ministeriją su prašymu tą pastatą perduoti savivaldybei. Jame būtų galima prekiauti rudenį, kai šalta ar lyja.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder