Klaipėdos rajone - kivirčai dėl kelių

Klaipėdos rajone - kivirčai dėl kelių

Klaipėdos rajono gyventojus kiršina savivaldybės sprendimai dėl vietinės reikšmės kelių remonto. [CITATA] Ežaičių kaimo bendruomenė tikėjosi, kad kelias prie jų gyvenvietės bus sutvarkytas artimiausiu metu, tačiau dabar skubama tvarkyti sąraše gerokai toliau esantį kelią. Kai kurie politikai ir gyventojai čia įžvelgia palankumą ten gyvenančiam Tarybos nariui.

Penktadienį Klaipėdos rajono savivaldybėje vyko neeilinis posėdis, kuriame ir turėjo būti apsispręsta, kam bus skiriamos lėšos.

Sąraše buvo aukščiau

Klaipėdos rajono ilgalaikio susisiekimo infrastruktūros objektų vystymo plane iki 2020 metų kelias Maciuičiai-Ežaičiai buvo pažymėtas trečiuoju numeriu, tad gyventojai tikėjosi, kad jis ir bus trečiasis eilėje. Tačiau politikai nusprendė pirmenybę suteikti 16-17 vietas užimantiems objektams: Zeigių gatvei Kunkių kaime ir privažiuojamajam keliui prie Dargužių kaimo nuo kelio Klaipėda-Karklė-Dargužiai.

Ežaičių kaimo bendruomenės pirmininkas Robertas Bartkus tikino, kad iki šiol darbai buvo vykdomi eilės tvarka, o dabartinį sprendimą pirmenybę suteikti kitiems objektams vadina politikavimu.

SAVIVALDA. "Turi bręsti permainos, savivalda kitaip turi vykti. Taryba sudaryta iš partinių. Anksčiau ar vėliau įvyks taip, kad į rinkimus eis bendruomenės nariai", - sako Ežaičių gyventojai Rimas Mikalauskas (kairėje) ir Robertas Bartkus. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Statybos ir kelių priežiūros skyriaus vedėjas Algirdas Ronkus aiškino, kad nuspręsta pasirinkti tvarkyti Zeigių gatvę ir Dargužių kelią, nes darbus galima atlikti paprastojo remonto būdu. Apie 1,5 km ilgio keliui sutvarkyti būtų skirta daugiau nei 600 tūkst. litų.

Į Ežaičių bendruomenės prašymą tvarkyti kelią ties jų gyvenviete A. Ronkus atsakė paaiškinimu, kad norint tai daryti, reikia parinkti rangovą, nes ten jau būtų kelio rekonstrukcija ir šiais metais savivaldybė tokių darbų jau nespėtų atlikti. Skubama viską daryti šiais metais, nes savivaldybei skirta daugiau nei 400 tūkst. Lt. papildomų lėšų, kurias privaloma panaudoti iki metų pabaigos.

A. Ronkui antrino ir Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas - jo teigimu, atsižvelgta į gyventojų skaičių, kelių būklę, kaimų pasiekiamumą. Esą sulaukiama nusiskundimų iš keleivinio transporto bendrovių, nes jų transportas negali pasiekti Kunkių gyvenvietės.

Įžvelgiamas šališkumas

R. Bartkus posėdyje paprašė pakelti rankas tuos Tarybos narius, kurie gyvena prie Kunkių kaimo. Pakilo vienintelė - Egidijaus Skarbaliaus - ranka.

Ežaičių bendruomenės pirmininkas tvirtino, kad "Taryba yra toks žmonių sambūris, kuris, kada reikia, yra vieningas, jie sprendžia savo asmeninius reikalus."


Tuo tarpu pats E. Skarbalius "Vakarų ekspresui" sakė, jog strateginis planas yra sąrašas objektų, kurie numatyti įgyvendinti iki 2020 m., bet ne prioritetinis sąrašas - objektus galima keisti vietomis.

Pokalbininkas prisiminė, kad Kunkių kelio asfaltavimo darbai planuoti jau nuo 2003 m., o Klaipėdos rajono tarybos sprendimu 2005-aisiais buvo numatyta jį išasfaltuoti iki 2012-ųjų, tačiau darbai taip ir nebuvo atlikti.

Kunkių kaimo bendruomenės pirmininkas Vidmantas Pušinskas rašte rajono savivaldybei teigė, jog jų kaime nuolat gyvena apie 250 gyventojų, dar statoma apie 20 naujų namų, kuriuose taip pat įsikurs žmonės.

"Gyventojai savo lėšomis ir savo darbu kelio dangą tvarko patys. Bent du kartus per metus į šią kelio atkarpą gyventojai investuoja apie 6 000 Lt asmeninių lėšų. Tačiau esant dideliam transporto intensyvumui kelio danga greitai išsimuša, reikalauja naujo remonto. Vežėjai, vežantys keleivius reguliaraus susisiekimo maršrutais, nenori pratęsti maršruto per Kunkių kaimą dėl blogos kelio dangos", - tvirtiname rašte.

Tikimasi, kad sutvarkius Zeigių gatvę, būtų svarstoma galimybė pratęsti 24-ąjį maršrutą "Klaipėda-Karklė" iki Kunkių kaimo, kad gyventojai viešuoju transportu galėtų pasiekti uostamiestį.

Ežaičių kaimo bendruomenės atstovai reikalavo, kad E. Skarbalius nusišalintų nuo balsavimo, tačiau jis to sakė nesiruošiąs daryti - esą kalbama ne apie gatvės, kurioje jis gyvena, asfaltavimą, o apie vietinės reikšmės kelią, kuris eina pro kelis kaimus.

Sprendimo taip ir nepriėmė

Sprendimas penktadienį dėl vietinės reikšmės kelių tvarkymo nebuvo priimtas, nes posėdyje dalyvavo tik 20 Tarybos narių - 7 politikai neatvyko. Teise balsuoti pasinaudojo vos 13 Tarybos narių, sprendimui priimti pritrūko vieno balso. Tad šį ketvirtadienį rajono politikų laukia dar vienas neeilinis posėdis šiam klausimui spręsti.

Posėdį stebėjęs Kretingalės seniūnas Vytautas Gūžas teigė, kad jau anksčiau buvo daug diskusijų dėl konfliktą tarp seniūnijų gyventojų sukėlusio Kunkių kelio būklės - esą viešasis transportas ten nevažiuoja būtent dėl to: "Remontas yra būtinybė. Išeitis yra tik viena, kuri ir buvo pateikta specialistų, tai išspręstų nemažai klausimų."

Jo nuomone, sprendimas nepritarti šiam pasiūlymui stabdo ir kitus darbus, o kelininkams nepalankus ir metų laikas.

"Tai nėra geras žingsnis. Ruduo gali sutrukdyti ir kitiems darbams: žvyravimui, sankasų, pralaidų ir asfalto duobių remontui", - apgailestavo V. Gūžas.

Skųs politiką?

Po posėdžio Ežaičių kaimo bendruomenės atstovai R. Bartkus ir Rimas Mikalauskas sakė, jog juos stebino E. Skarbaliaus nenusišalinimas.

"Reikia rašyti skundą Vyriausiajai rinkimų komisijai, nes negali Tarybos narys taip atvirai rodyti savo interesų. Sklando nepatvirtinta informacija, kad vienas iš neeilinio posėdžio iniciatorių ir buvo E. Skarbalius, ir matant, kaip viskas vyksta, abejoti labai sunku", - nusivylimo neslėpė jie.

Vyrai tikino, kad rajono politikai tvarkomų objektų sąrašą supranta taip, kaip jiems patogiau - esą vieną kartą tai vadinamas prioritetų sąrašu, kitą kartą - jau paprastu.

"Turi bręsti permainos, savivalda kitaip turi vykti. Taryba sudaryta iš partinių. Anksčiau ar vėliau įvyks taip, kad į rinkimus eis bendruomenės nariai", - kalbėjo Ežaičių gyventojai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder