Klaipėdos turtuolių sąrašo dar nėra

Klaipėdos turtuolių sąrašo dar nėra

Kol kas dar nėra žinoma, kiek klaipėdiečių turės susimokėti valstybei už turimą prabangą - per milijoną litų kainuojantį nekilnojamąjį turtą.

"Iš pradžių, kol nebuvo aišku kaip tas mokestis bus mokamas, pradėjome skaičiuoti, kiek tokio nekilnojamojo turto yra Lietuvoje, tačiau Klaipėdoje net nebuvome pradėję registruoti. Tačiau kai paaiškėjo, kad apmokestina ne turtą, o šeimas, turinčias prabangaus turto - šis registravimas neteko prasmės ir to nebedarome. Dabar jau pati Valstybinė mokesčių inspekcija turėtų paaiškinti kaip viskas vyks", - paaiškino Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė taip pat kol kas negali atsakyti, kiek šeimų Klaipėdoje užgrius ši nauja mokestinė prievolė.

"Pagal turimas sutartis VMI iš Gyventojų registro gauna duomenis apie gyventojus, o iš Nekilnojamojo turto registro - apie gyventojams nuosavybės teise priklausantį nekilnojamąjį turtą, jo paskirtį, pagal kurią ir nustatomas apmokestinamas nekilnojamasis turtas, šio turto vertė ir panašiai. Iš gaunamų duomenų VMI sudarys gyventojų arba šeimų sąrašus, kuriems priklausančio nekilnojamojo turto vertė viršija milijoną litų", - komentavo E. Cibienė.

Be to, ji priminė, kad mokėti nekilnojamojo turto mokestį prievolė atsiras nuo pirmo lito viršijančio 1 mln. sumą. Jeigu bendra turto vertė įvertinta lygiai 1 mln. - mokesčio mokėti nereikės.

"Fiziniai asmenys, kuriems pagal pasikeitusias įstatymo nuostatas atsiranda prievolė mokėti 1 procento nekilnojamojo turto mokestį, jį turės deklaruoti ir mokestį sumokėti iki einamųjų metų gruodžio 15 dienos", - pasakojo E. Cibienė.

Mokestinės vertės nustatymo tvarka išliko nepakitusi, t.y. nekilnojamasis turtas ir toliau vertinamas priklausomai nuo paskirties, įregistruotos VĮ Registrų centre, masinio vertinimo arba atkuriamosios vertės (kaštų) metodu.

Masinio vertinimo būdu turto mokestinė vertė paskutinį kartą buvo nustatyta 2011 metų sausio 1 d. ir galios 5 mokestinius laikotarpius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder