Milijonierių apmokestinimas atsipirko dešimteriopai

Milijonierių apmokestinimas atsipirko dešimteriopai

Praėjusiais metais pradėjus galioti mokesčiui, taikomam tiems, kurie turi milijono litų ar didesnės vertės nekilnojamojo turto, nuogąstauta, ar jis pasitvirtins. Mokesčių inspekcijos pateikiami duomenys rodo, kad skepticizmas neturėjo pagrindo,.

1 proc. nekilnojamojo turto mokestis nuo sumos, viršijančios 1 mln. litų, turėjo būti sumokėtas iki praėjusių metų gruodžio 17-osios.

Šių metų pradžioje skaičiai nei Klaipėdoje, nei visoje Lietuvoje nedžiugino - prievolę vykdė ne visi, kurie turėjo, o surinktos sumos buvo kur kas mažesnės nei įrašytos planuose. Tačiau po pusmečio situacija radikaliai pasikeitė.

"Iki birželio sumokėta per 861 tūkstantį litų bei 1,5 tūkstančio delspinigių. Negalutiniais duomenimis, deklaracijų vis dar nėra pateikusios 49 apskrities šeimos", - teigė Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė.

Anot jos, pateikta 301 deklaracija už praėjusius metus, pagal jas turėtų būti sumokėta per 907 tūkst. litų. Iš viso regione nustatytų potencialių mokėtojų turtas siekia 472 mln., mokesčio suma - per 1,2 mln. litų.

Visoje šalyje milijoninės vertės nekilojamąjį turtą lig šiol deklaravo beveik 2 tūkst. gyventojų, kurie turėtų sumokėti apie 5 mln. litų. Čia nuo plano atsiliekama nedaug - į valstybės biudžetą jau įplaukė per 4,8 mln. litų, o deklaracijas vis dar vėluoja pateikti apie 500 šeimų.

Inspekcijos atstovai paneigia ir 2012 m. skambėjusias kai kurių politikų ir ekspertų kalbas, kad iš šio mokesčio išeis šnipštas dėl didelių administravimo kaštų.

"Kiekvieno mokesčio administravimas kainuoja, tačiau nėra nė vieno, kurio sąnaudos viršytų biudžeto gaunamą naudą. Šio mokesčio administravimo išlaidos siekė iki 500 tūkstančių litų, o biudžeto įplaukos iš jo buvo 10 kartų didesnės - apie 5 milijonus litų", - teigė E. Cibienė.

Tiesa, mokesčio rengimo projekte buvo nurodyta, kad bendra jo suma galėtų siekti apie 17 mln. litų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder