Neringoje nuogiems vyrams vietos nėra

Neringoje nuogiems vyrams vietos nėra

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT) reikalavimui įrengti naujus, tik vyrams skirtus paplūdimius paklususi Neringos savivaldybė susidūrė su poilsiautojų pasipiktinimu ir net maišto protrūkiais. Oficialių pliažų kurortiniuose kaimeliuose ribos negalėjo būti praplėstos, tad dėl vyrų teko paaukoti arba bendrųjų, arba moterims skirtų paplūdimių teritorijas.

„Suprantu, kad jūs tenkinate tam tikros visuomenės grupės staiga gimusias pretenzijas, bet tenkinant vienos visuomenės dalies norus negalima skriausti kitos dalies, juolab moterų. Jūs atėmėte pusę seniai nusistovėjusio paplūdimio, palikdami erškėtrožėmis apžėlusias kopas“, – raštu į Neringos valdžią neseniai kreipėsi viena poilsiautoja.

Kurorto meras Darius Jasaitis „Lietuvos žinioms“ sakė, kad pati savivaldybė negali ilginti esamų pliažų, naujose teritorijose kurti jų zonų, todėl bus kreipiamasi į Seimą, Vyriausybę ir prašoma spręsti šią problemą.

Išrovė ženklus

Neringos savivaldybės administraciją pernai pasiekė LGKT raštas, kuriame išreikštas susirūpinimas, kad visame kurorte nėra vien vyrams skirtų paplūdimių. Tarnyba buvo gavusi vieno vyro skundą dėl galimo diskriminavimo lyties pagrindu, mat moterų pliažai pajūryje yra ties visomis keturiomis Neringos gyvenvietėmis.

Nidoje gelbėtojų prižiūrimas oficialus paplūdimys yra apie 3,4 kilometro ilgio. Į jį patenka ir moterų, ir nudistų pliažai. Juodkrantėje oficialus paplūdimys su moterims skirta zona – apie 1,5 kilometro. O Preiloje ir Pervalkoje moterims skirta zona – apie 1 kilometrą.

Vykdant LGKT nurodymus šiemet visuose 4 paplūdimiuose buvo išskirtos naujos, tik vyrams degintis ir maudytis skirtos zonos. Kaip paaiškėjo, tai padaryta bendrųjų arba moterims skirtų pliažų sąskaita.

Įdomu tai, kad specifinių poreikių turintiems poilsiautojams skirti paplūdimių ruožai (po 600 metrų) Preiloje ir Pervalkoje dabar didesni nei bendrasis pliažas (liko po 400 metrų). Neseniai Neringos miesto savivaldybę pasiekė pasipiktinusios naująja tvarka poilsiautojos laiškas, kuris apnuogino daug gilesnes pusiasalio pliažų ir teritorijų tvarkymo problemas.

„Daug metų poilsiauju Neringoje ir nuo pat vaikystės esu pratusi mėgautis jūra moterų paplūdimyje. Įrengdami vyrams skirtą zoną Juodkrantėje moterims jūs palikote erškėtrožėmis apžėlusias kopas, kur nė kojos neįmanoma kelti, su prižėlusiu miškeliu ir viešuoju tualetu, kuriuo naudojasi visi, už kopų. Kadangi šiemet orai tokie, kad paplūdimyje galima būti labai retai, už kopų lieka vos kelios prišiukšlintos vietelės. Dievaži, manęs jau netraukia tokios atostogos“, – skundėsi moteris.

Merijos sprendimą buvusių zonų pliažuose sąskaita sukurti tik vyrams skirtas ji pavadino labai blogu. „Situaciją reikia taisyti nedelsiant, kol poilsiauja nedaug žmonių. Beje, moterų niekas neklausė, ar joms patinka, kad, kuriant naują paplūdimį, tas plotas iš jų bus atimtas“, – teigė poilsiautoja.

Darius Jasaitis: „Viskas, ką galime padaryti, tai kreiptis į Seimą, Vyriausybę ir prašyti išaiškinti, kaip tokiais atvejais elgtis.“

Neringos gelbėtojų vadas Gintaras Kuprys „Lietuvos žinioms“ patvirtino, kad išties kyla nepasitenkinimas dėl vyrų pliažų įrengimo – ir ne tik rašant skundus. „Taip, tenka pripažinti, kad buvę bendrieji ir moterų paplūdimiai sumažėjo. Kai kuriems žmonėms tai nepatinka. Pervalkoje, prie naujai įrengtos tik vyrams skirtos zonos, buvo išrauti ją žymintys ženklai ir išmėtyti kopose“, – pasakojo jis.

Merija bejėgė

Kaip tvirtino Neringos valdžia, teritorijų planavimo dokumentai, kurie apibrėžia oficialių Nidos, Preilos, Pervalkos ir Juodkrantės pliažų ribas, buvo patvirtinti dar 2013 metais. Anuomet negauta jokių pageidavimų įrengti tik vyrams skirtus ruožus.

„Norint praplėsti pliažo ribas reikia keisti visą Kuršių nerijos nacionalinio parko zonų ir ribų planą ar net jį reglamentuojantį įstatymą.“

„Logiškai mąstant, gavus prašymą įrengti naują zoną savivaldybė turėtų tiesiog pailginti oficialų paplūdimį ir tokią zoną įteisinti šalia. Ar tai būtų skirta tik vyrams, ar poilsiautojams su šunimis, ar kam nors kitam. Tuomet visi liktų patenkinti. Tačiau to negalime padaryti ir tenka perbraižyti zonas tose teritorijų atkarpose, kurios buvo patvirtintos. Natūralu, kad tai vyksta kitų poilsiautojų grupių sąskaita“, – pripažino D. Jasaitis.

Padaugėjus tik vyrams skirtų zonų Neringos paplūdimiuose pusiasalio politikus ėmė atakuoti tuo nepatenkinti poilsiautojai. Deniso Nikitenkos nuotraukos.

Jo teigimu, merija yra atsidūrusi aklavietėje, nes pati savivaldybės taryba ar administracija neturi teisės ilginti oficialių paplūdimių.

„Įrengus tas vyrų zonas gauname skundų ne tik iš Juodkrantės, bet ir iš Preilos, Pervalkos. Viskas, ką galime padaryti, tai kreiptis į Seimą, Vyriausybę ir prašyti išaiškinti, kaip tokiais atvejais elgtis. Mat norint praplėsti pliažo ribas reikia keisti visą Kuršių nerijos nacionalinio parko zonų ir ribų planą ar net jį reglamentuojantį įstatymą. Tai darant reikėtų užsakyti ir atlikti visos teritorijos kadastrinius matavimus“, – biurokratines grimasas atskleidė politikas.

Meras atkreipė dėmesį ir į tai, kad savivaldybė savarankiškai negali nieko padaryti ir kitais atvejais.

„Pavyzdžiui, išskirti kelis šimtus metrų jūros, kur žmonės galėtų pramogauti vandens motociklais. Nes jūroje esanti teritorija mums nepriklauso, ji yra valstybės žinioje, tad ir vėl atsitrenkiama į nacionalinių teisės aktų keitimą. Daugybę kartų esame vardiję šias specifines mūsų kurortui problemas, tačiau centrinė valdžia nesiima jokių veiksmų. Tiesą pasakius, kartais nebeaišku net ką, kaip keisti reikėtų... Tad gausėjant skundų dėl sumažėjusių bendrųjų, moterų paplūdimių kreipsimės į valdžią: tegul ji išaiškina, kaip suktis iš padėties“, – „Lietuvos žinioms“ aiškino Neringos meras.

Esą vietos politikai linkę esamas paplūdimių ribas tiesiog praplėsti, pailginti, kad pliažuose komfortą jaustų visos poilsiautojų grupės, būtų įkurtos naujos aktyvaus laisvalaikio, sporto zonos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder