Palangoje rasta XVI amžiaus moneta

Palangoje rasta XVI amžiaus moneta

Šią savaitę tikimasi baigti archeologinius tyrimus grafų Tiškevičių alėjoje Palangoje. Kurorto muziejus pasipildys unikaliais eksponatais.

"30 centimetrų gylyje Palangos centre yra išlikęs XVI amžiaus 20-50 centimetrų archeologinis sluoksnis. Tai tikrai unikalus dalykas", - sakė kasinėjimus vykdančios Klaipėdos UAB "Statybų archeologija" konsultantas, istorijos mokslų daktaras Mindaugas Brazauskas.

Pasak jo, konkrečių duomenų apie Palangoje buvusį dvarą neturima. Žinoma tik tiek, kad buvo toks dvaras, kad jį XVI a. II pusėje pradėjo pustyti smėlis, tad buvo prašoma dvarą perkelti kitur ir tai buvo padaryta. Spėjama, kad to dvaro vieta buvo po Palangos koncertų sale.

Kasinėjimų vietoje po beržu buvo rastos medinės grindys, tarp kurių buvo ir monetų. Ant vienos iš jų - Vytis ir užrašyti 1559 metai. Kitos rastos monetos yra livoniškos. Aptikta ir XVI a. koklių.

ŽIRGAS. Panašu, kad šioje vietoje buvo žirgo kapas. Nuotraukoje matyti jo kaukolė. Eimanto Chachlovo nuotr.

Palangos savivaldybė yra užsimojusi rekonstruoti visą grafų Tiškevičių alėją, prasidedančią nuo Kęstučio gatvės ir sukančią pro kurhauzą. Ją ketinama naujai išgrįsti, įrengti baseiną, fontaną, siekiama atkurti buvusį ankstesnį grafų Tiškevičių parko vaizdą. Kad būtų išsaugotas archeologinis paveldas, "Statybų archeologijos" specialistai turėjo atlikti tyrimus daugiau kaip 2,5 tūkst. kv. m plote. Darbai buvo pradėti šiemet rugsėjo vidury.

Tyrimai inicijuoti todėl, kad jau statant Palangos koncertų salę buvo aptikta XVI a. dvarvietės vieta. Prieš gerus metus atliekant žvalgomuosius tyrimus konstatuota, kad tame skvere nieko nėra, esą galima nukasti mechaniniu būdu, bet jeigu būtų aptiktas archeologinis sluoksnis, tada reikėtų detalių tyrimų.

"Atlikdami tyrimus gatvėje ir alėjoje pastebėjome, kad skvero vietoje po velėna iš karto eina archeologinis sluoksnis, kurio storis - 20-50 centimetrų. Palangos savivaldybė sutiko, kad reikia atlikti detaliuosius tyrimus. Visų didžiausiai nuostabai, toje vietoje mes surinkome apie 3 tūkstančius radinių", - pasakojo M. Brazauskas.

MONETA. Rankoje - XVI a. moneta. Eimanto Chachlovo nuotr.

Žvalgomieji tyrimai buvo atlikti ir kitame šalia esančiame plote. Vytauto ir J. Simpsono gatvės kampe archeologai atrado tą patį XVI a. sluoksnį, tik esantį giliau. Dviejų kvadratinių metrų plote rasti daugybė XVI a. radinių, tarp kurių kokliai, keramika.

Archeologiniame sluoksnyje priešais Palangos koncertų salę pustymo smėliu liekanų sluoksnis gana plonas, o ties J. Simpsono gatve pustymo sluoksnis yra jau apie 2,4 m gylyje ir kur kas storesnis - apie 1,4 m.

Archeologams lauko tyrimo metu iš karto labai sunku pasakyti, ką jie rado. Radiniai dedami į maišelius ir vežami į biurą. Tada jie plaunami, dėliojami ir t. t. Kai jau turima viskas - brėžiniai, nuotraukos, kaulų medžiagos sudėtis, tik tada jie gali pateikti apibendrinančias išvadas.

Tačiau jau dabar jie sako, kad turi įvairiausios XVI-XIX a. buitinės keramikos - puodų, keptuvių ir kitų liekanų. Netgi rastas vienas sulankstomas peiliukas, šalia jo gulėjo 1803 m. moneta.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder