Tebeverda aistros dėl vėjo jėgainių

Tebeverda aistros dėl vėjo jėgainių

Iki šiol Klaipėdos rajone nesisuka nė viena vėjo jėgainė. Metų metais vykstančios derybos tarp vietos valdžios, jėgainių statytojų, valstybės institucijų ir bendruomenių kol kas neduoda jokių rezultatų. Nežinios išvarginti vietos gyventojai jau viešai kalba apie tai, kad į rajoną reikėtų išvis nebeįsileisti jokios vėjo energetikos vystytojų arba bent statyti jas didžiausiu - 3 km spinduliu nuo gyvenviečių. Klaipėdos rajonas yra vienintelis apskrityje, neturintis nei vienos vėjo jėgainės. Tuo tarpu kituose apskrities rajonuose yra pastatyta per 70 vėjo "malūnų".

Daug tikėtasi iš neseniai priimto Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo, kuris turėjo atsakyti į visus klausimus, reglamentuojančius vėjo jėgainių statybą, tačiau įstatymas daugelį nuvylė ir įnešė dar daugiau nerimo bei neaiškumų. Dar pernai rajono savivaldybė nusprendė rengti specialųjį planą, kuris būtų lyg pagalbinė priemonė patvirtinus naująjį įstatymą, tačiau ir šio plano rengimo procesas šiuo metu sustojo.

Gyventojai priešinasi

Neseniai rajono savivaldybėje vyko visų suinteresuotų pusių, išskyrus vėjo energetikos vystytojus, pasitarimas, kaip toliau elgtis dėl vėjo jėgainių plėtros rajone. Aktyviai pasitarime dalyvavę ne tik Klaipėdos, bet ir Tauragės rajonų bendruomenių atstovai dar kartą aiškiai pasisakė prieš vėjo jėgainių statybą gyvenamosiose teritorijose ir kritikavo naująjį įstatymą, kuriame nėra aiškiai nubrėžtos vėjo jėgainių statybos sanitarinės apsaugos zonos.

Be kita ko, žmonės piktinosi ir dėl to, jog niekas negina visuomenės sveikatos net tada, kai jėgainių aplinką ištyrę specialistai pateikia išvadą, kad parko keliamas triukšmas neigiamai veikia žmonių sveikatą. Apie tai pasitarime kalbėjo Tauragės rajono Griežpelkių kaimo, prie kurio pastatytas 22 vėjo jėgainių parkas, gyventojai.

"Kai statė tą parką prieš ketverius metus, niekas mūsų nuomonės neklausė, norime mes to ar ne. Mūsų gyvenimas sugadintas, namų, žemės kainos nukrito ir niekas jų nebeperka, nes nenori girdėti jėgainių keliamo triukšmo", - skundėsi tauragiškiai.

Gyventojams didelį nerimą sukėlė ir tai, kad naujajame įstatyme yra įteisinta nuostata, jog kaimo vietovėse statant ne didesnes negu 350 kW galios vėjo jėgaines nebus reikalaujama keisti žemės paskirties, rengti detaliųjų planų, atlikti poveikio aplinkai vertinimų.

Seimo narės Agnės Bilotaitės manymu, būtina keisti tokias nuostatas, kad mažųjų jėgainių statyba vis tik būtų reglamentuota. Ji pasiūlė rengti išvažiuojamuosius posėdžius prie jau veikiančių vėjo jėgainių parkų, kad būtų galima kuo tiksliau įvertinti situaciją ir suformuluoti įstatymo pataisas, griežtinančias jėgainių statybos reikalavimus. Parlamentarės nuomone, vėjo jėgainių statybą rajone reikėtų sustabdyti, kol nebus parengtų poįstatyminių aktų.

Mažins triukšmo normas

Susitikime dalyvavę valstybinių institucijų atstovai teigė, jog jau yra atliekami kai kurie žingsniai dėl vėjo jėgainių poveikio aplinkai ribojimo. Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Rita Sketerskienė informavo, jog jau yra parengtas dabar galiojančios higienos normos naujas projektas, kurio viena iš naujovių - sumažintos triukšmo normos. Pasak R. Sketerskienės, jos parengtos vadovaujantis Europos Komisijos bei Pasaulio sveikatos organizacijos atliktais moksliniais tyrimais.

"Kiekvienas ūkinės veiklos vykdytojas privalo garantuoti, jog jo veikla neviršytų ribinių triukšmo, infragarso ar kitų dydžių. Jėgainių sveikatos apsaugos zona turi būti įtvirtinta Teritorijų planavimo įstatyme. Reikia siekti, kad būtų subalansuoti verslo ir gyventojų interesai. Kartais girdime įvairių vėjo jėgainių poveikio vertinimų, kurie, švelniai tariant, būna toli nuo tiesos. Mokslinių tyrimų apie jėgaines yra daug ir įvairių, bet reikia remtis tik tais, kurie patikimi, patvirtinti ir užfiksuoti privalomuosiuose dokumentuose, skirtuose Europos Sąjungos šalims", - akcentavo R. Sketerskienė.


Ištirti jėgainių neprašo

Pasitarime dalyvavę visuomenės sveikatos, aplinkos apsaugos specialistai nelinkę dramatizuoti situacijos.

"Kiekvienam rajonui ribojamas bendras instaliuojamas jėgainių galingumas. Pagal tą rodiklį ir reikėtų orientuotis, renkantis vietas jėgainių statybai, kurioms neprieštarauja gyventojai, ir tuomet būtų mažiau diskusijų", - sakė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos direktoriaus pavaduotojas Alfredas Šepštas.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro direktorius Rimantas Pilipavičius teigė, jog centras yra gavęs vieną vienintelį skundą iš Kretingos rajono Kvecių kaimo dėl jėgainių keliamo triukšmo. Buvo atlikti triukšmo matavimai, bet normos viršijimų nustatyta nebuvo.

R. Pilipavičius akcentavo, kad centras gali atlikti ir infragarso tyrimus, tačiau ir dėl jų žmonės, gyvenantys jėgainių kaimynystėje, dar nesikreipė. Susitikime dalyvavę bendruomenių atstovai pažadėjo būtinai kreiptis dėl šių jėgainių poveikio matavimų.

Jėgainių planai užstrigo

Šiuo metu Klaipėdos rajono savivaldybė gavo parengtą alternatyvios energijos šaltinių - vėjo jėgainių (pavienių, grupių, parkų) plėtros specialiojo plano koncepciją, kuri yra pateikta svarstyti visuomenei. Viename iš svarstymų koncepcija buvo smarkiai sukritikuota kaip pataikaujanti vėjo jėgainių statytojų norams. Išties koncepcija nieko naujo neatskleidė: vėjo energetiką pagal šį planą numatoma vystyti Vėžaičių, Kretingalės, Priekulės, Dovilų seniūnijose, vietovėse, kurios ir anksčiau nebuvo paslaptis ir kurių gyventojai jau yra prirašę skundų.

"Netiesa, kad rėmėmės vien verslininkų pageidavimais, kur tos jėgainės galėtų būti išdėstytos,- sakė specialųjį planą rengiančios bendrovės "Energetikos linija" atstovas Tadas Lukoševičius.

- Planas yra rengiamas nuo metų pradžios remiantis įvairiais kriterijais: bendruoju rajono planu, kitais teritorijų planavimo dokumentais, bendruomenių prašymais, kurių gavome virš dešimties. Tai pirminis koncepcijos variantas, kuris dar bus koreguojamas pagal savivaldybės, kuri yra planavimo organizatorius, užduotis. Šiuo metu plano rengimas sustojo, nes iš savivaldybės kol kas negauname sprendimų, ką toliau daryti. Kai koncepcija bus parengta, ji bus pateikta tvirtinti rajono savivaldybės Tarybai, o kai koncepcija sulauks teigiamo politikų vertinimo, bus toliau rengiamas specialusis planas, kuris ir vėl bus teikiamas tvirtinti Tarybai".

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder