Tvenkinio tvarkymą stabdo privatūs savininkai

Tvenkinio tvarkymą stabdo privatūs savininkai

Klaipėdos rajone esantis Laukžemių tvenkinys kelia nerimą ne tik gyventojams, bet ir Sendvario seniūnijos darbuotojams. Griūvanti užtvanka kol kas negrasina realiu potvynio pavojumi, tačiau ją tvarkyti būtina. Deja, pradėti darbus trukdo privačios šios užtvankos dalies savininkai.

Sendvario seniūnijos seniūnė Loreta Kuprienė teigia, jog didžiausia problema yra tai, jog dalis šios užtvankos priklauso valstybei, kita dalis yra privačių savininkų.

"Kol Laukžemių tvenkinys buvo tik valstybės nuosavybė, viskas buvo gerai, jis buvo prižiūrimas ir tvarkomas. Šiandien savo dalį savivaldybė prižiūri, tačiau tolesnius darbus stabdo kita dalimi nesirūpinantys tvenkinio savininkai", - sako ji.

Pasak L. Kuprienės, rekonstrukcija yra būtina, todėl seniūnija jau numačiusi tam tikrus darbus. Tiesa, anot seniūnės, negalima tvirtinti, kad šiuo metu yra reali potvynio grėsmė, tačiau užtvanką tvarkyti reikia bet kokiu atveju.

Anot seniūnės, ieškoma būdų, kaip priversti savininkus susirūpinti jiems priklausančia tvenkinio dalimi - net rengiama strategija teismo būdu priversti žmones imtis veiksmų ir atsakomybės.

Klaipėdos rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus specialistas Juozas Griauslys teigia, jog ši problema iškilo seniai - iškart po to, kai dalis buvusios Tauralaukio ūkio nuosavybės atiteko privatiems savininkams.

Šiems raštus rašė ir minėto skyriaus specialistai, bet situacija nepasikeitė. Pasak J. Griauslio, buvo sudaryta komisija, žmonėms siunčiami raštai, nustatyti terminai dėl darbų vykdymo, tačiau iš gyventojų reakcijos nebuvo sulaukta.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos vyriausias specialistas civilinei saugai Vladislovas Bernotas patvirtino, kad su Laukžemių tvenkinio savininke Raimonda Balniene susiekti nepavyksta. Moteris šiuo metu yra Vilniuje, o turimu adresu siųsti laiškai jau keletą kartų grįžo atgal.

Beje, "Šilutės ETA Žinios" pranešė, kad pateiktos išvados dėl Degučių užtvankos avarijos, Šilutės rajone įvykusios gegužės 31 d.

Patvirtinta, kad tai atsitiko dėl statybos darbų broko: perteklinio vandens pralaidos konstrukcijos statyboje buvo naudojamas netinkamas betonas, be to, jis buvo prastai sutankintas.

Prie tokios išvados priėjo ekspertai iš Aleksandro Stulginskio universiteto Hidrotechninės statybos instituto Statinių ir statybinių medžiagų laboratorijos, vietoje, o vėliau ir savo laboratorijoje ištyrę Degučių užtvankos pralaidos įtekėjimo dalies konstrukcijos betoną.

Dauguma Šilutė rajono užtvankų įrengtos 1973-1984 m. laikotarpiu ir iki šiol buvo vienodai prižiūrimos. Tad rajono valdžia sako, kad dabar būtina atlikti visų užtvankų konstrukcijų ekspertizę.

SKAIČIAI

Laukžemių tvenkinys įsikūręs 4 km į pietus nuo Kretingalės, ilgis - 6,6 km, plotis - iki 0,3 km. Jis susidarė užtvenkus Eketės upę 0,4 km nuo jos žiočių. 1974 m. įrengta užtvanka yra 144 m ilgio ir 6 m pločio. Vandens pralaida - šachtinė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder