Vaistų protinei veiklai gerinti pirkusiam gargždiškiui – nusikaltėlio etiketė

Vaistų protinei veiklai gerinti pirkusiam gargždiškiui – nusikaltėlio etiketė

Gyvename laikais, kai ypač gausu įvairiausių vaistų, papildų ir vitaminų, padedančių spręsti pačias įvairiausias bėdas. Dar labiau gyvenimą palengvina tai, kad norint įsigyti šių dalykų nereikia net palikti namų – dažnai užtenka panaršyti internetą.

Tačiau toks vaistų ar papildų pirkimas slepia netikėtus pavojus ir spąstus – kai kurios, rodos, legaliai parduodamos prekės gali jus paversti nusikaltėliu.

Tuo savo kailiu galėjo įsitikinti Gargždų gyventojas, internetu pabandęs įsigyti modafinilo – įvairiais pavadinimais pardavinėjamo vaisto nuo narkolepsijos, 2015 metais vadinto „protingumo piliule“. XX amžiuje atrasta cheminė medžiaga greitai tapo pastebėta kaip potencialus kofeino pakaitalas, mat net nesergantiems narkolepsija asmenims padidina budrumą ir žvalumą, protinius pajėgumus.

Tačiau iki šiol nėra išaiškintas tikslus modafinilo veikimo mechanizmas smegenyse, o su laiku pastebėta, kad ilgalaikis vartojimas turi abejonių keliančių pasekmių. Dėl šių priežasčių modafinilo vartojimas kai kuriose valstybėse yra apribotas, o Lietuvoje vaistai, kurių veiklioji medžiaga yra modafinilas, priskiriami prie medikamentų, kurie be recepto nėra parduodami ir priskiriami psichotropinėms medžiagoms.

To nežinojęs Gargždų gyventojas V. Š. pusmetį pirko šį preparatą iš marijampoliečio, kuris teigė, kad vaistus siuntėsi iš Indijos. V. Š. iškeltos baudžiamosios bylos duomenimis, vyras 2017 m. rugpjūtį ir spalį du kartus užsisakė 30 tablečių modafinilo pakuotes, dar vieną pakuotę užsisakė 2018 m. sausį. Kiekvieną kartą V. Š. už siuntą mokėdavo po 52 eurus, o tabletės būdavo atsiunčiamos paštu.

Kai galiausiai šiais siuntiniais susidomėjo teisėsauga, paaiškėjo, kad tokio preparato vartojimas tolygus disponavimui psichotropinėmis medžiagomis.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas V. Š. tyrėjams teigė, kad domėtis tokiais preparatais ėmė dėl prastos savijautos ir dažno energijos stygiaus. Besidomėdamas gargždiškis ir sužinojo apie modafinilą ir jo privalumus, o vėliau Lietuvoje surado asmenį, kuris šios veikliosios medžiagos preparatais prekiavo.

„Kadangi preparatas buvo oficialiai pardavinėjamas, nekilo įtarimo, kad tai gali būti draudžiamas preparatas“, – tyrėjams teigė V. Š. Kaip paaiškėjo, visas tris siuntas vyras atsiėmė pašto skyriuje, susimokėdamas grynaisiais.

Baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas ir modafinilo pardavėjas, kurio atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo išskirtas. Vyras teigė, kad modafinilą pardavinėti ėmė dar 2012-aisiais, kai šia prekiauti buvo nedraudžiama, jo pirkėjai dažniausiai būdavo vairuotojai ir studentai.

Nors už prekiavimą psichotropinėmis medžiagomis gresia sunki baudžiamoji atsakomybė, modafinilo pirkęs gargždiškis išsisuko kiek lengviau – kadangi pripažino kaltę, jam iškelta baudžiamoji byla buvo užbaigta ne nuosprendžiu, o baudžiamuoju įsakymu.

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmų teisėjas Vandalinas Vainius V. Š. skyrė 80 valandų viešųjų darbų, kuriuos teks atlikti per keturis mėnesius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder