Ar privati kepykla gautų pinigų iš valstybės biudžeto?

Ar privati kepykla gautų pinigų iš valstybės biudžeto?

Vytenis Povilas Andriukaitis oponentų jau vadinamas šalies sveikatos priežiūros sistemos griovėju. Esą jei bus įgyvendintos ministro pasiūlytos reformos, privačios gydymo įstaigos bankrutuos.

Ar tikrai? Medikai nėra tie piliečiai, kurie nemoka skaičiuoti, planuoti. Medikai racionalūs. Jei šalyje pristeigta aibės privačių gydymo įstaigų, vadinasi, jų paklausa yra. Nes bendrovės, siūlančios nepaklausias prekes bei paslaugas, bankrutuoja per kelis mėnesius. Ir niekas panašių steigti jau nerizikuotų. Antra, jei pristeigta aibės privačių gydymo įstaigų, vadinasi, jos pelningos. Trečia, Lietuva senėja, tad pacientų, jau vadinamų klientais, privačios gydymo įstaigos nepritrūks. Atvirkščiai.

Jų tik daugės. Tad dėl ko taip nerimauti? Privati kepykla, kepanti bandeles ir nepritrūkstanti bandelių pirkėjų, taip nesijaudintų. Nes privati kepykla tikrai privati. O privačios gydymo įstaigos, pretenduojančios ne tik į draudimo, bet ir į sveikatos biudžeto pinigus, yra visiška nesąmonė. Rinkos prasme. Tai jau ne privati įstaiga. Tai tik papildomas, pervardintas prielipas. Prie valstybės biudžeto pinigų.

Na, ir kas, jei kai kurios privačios klinikos bankrutuos? Vadinasi, jos tik vaizdavo privačias. Todėl atsidūrusios neiškreiptoje, ne biudžeto pinigais finansuojamoje konkurencinėje rinkoje, nesugebėjo išsilaikyti. Privačiam sektoriui dėl tokių nelaimėlių visai menkas nuostolis. Lygiai toks pats, jei iš rinkos dingtų nepaklausi kepykla. Nesudominusi pirkėjų savo bandelėmis.

Mediciną mes linkę šiek tiek sudievinti. Pakylėti. Ją kasdien „kilnoja“ pagalbos prašantys pacientai. Todėl kyšis čia jau nevadinamas kyšiu, bet padėka. Todėl čia privati klinika lyg ir ne visai privati. O privačios klinikos savininkas lyg ir ne visai verslininkas. Kaip ir visi verslininkai, siekiantis didesnio pelno. Ir jei valstybė duoda, kodėl neimti? Juk pelnas bus dar didesnis. Ir bandelių kepėjai imtų. Jei valstybė jiems duotų.

Kai jau visai žmogui bloga, jis guldomas ne į privačias klinikas. Vežamas į Kauno sveikatos mokslų universiteto klinikas, į Vilniaus Santariškes ir t.t. Sunkiausios operacijos, transplantacijos, tyrimai atliekami ne privačiose gydymo įstaigose. Net tada, kai visos privačios įstaigos turės pažangiausią aparatūrą, vis vien bus diferencijuojami pacientai, virtę klientais. Bus pasirenkami sveikesni, jaunesni. Nes kiekvienas miręs klientas - privačiai gydymo įstaigai yra antireklama. Kam rizikuoti? Su silpnesniais. Su senesniais. Na, ir ko 65 metų žmogeliui dar ieškoti sveikatos. Sergi tik senatve. O su 80 metų klientais iš viso neverta terliotis. Neperspektyvi, rizikinga rinkodara.

Ar tikrai privatūs medikai staiga nuskurs, visai netyčia atskleidė „Snoro“ bankrotas. Išaiškėjo, kad net visai mažame rajone plušančių privačių klinikų vadai sugebėjo sukaupti milijonines lėšas. Prisipirkti „Snoro“ indėlių sertifikatų. Ir šiaip šalies medikai, sprendžiant iš indėlių, įšaldytų „Snore“, visai neblogai gyveno. Nors pacientams tekdavo užsimokėti net ir už medicinines pirštines.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder