Vakarų fiziologai nusprendė, kad mūsų skrandžiai kitokie

Vakarų fiziologai nusprendė, kad mūsų skrandžiai kitokie

Pernai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nustatė 48 atvejus, kai į Lietuvą buvo įvežti nesaugūs maisto produktai. Teigiama, kad tokie produktai tesudarė 1 proc. bendros maisto produktų masės. Tačiau galima galvoti ir kitaip. Tarkime, 48 atvejus užfiksuoti pavyko. O dar kažkiek atvejų liko neužfiksuoti. Mūsų gyventojų išpirkti ir suvalgyti.

Kodėl taip galima manyti? Nes nė viena tarnyba niekada neužfiksuoja visų atvejų. Nei kontrabandos, nei mokesčių vengimo. Nei visų infekuotų ŽIV, nei visų neleistinoje vietoje pereinančių gatvę. Nei visų šį žiemos sezoną persirgusių gripu. Daugybė gyventojų pračiaudi ir prakosti nesikreipdami į gydytojus. Tad galima užfiksuoti tik bendrą tendenciją. O ji tokia. Mus žeminanti. Vakariečiai gamintojai bando Rytų Europos šalims, iš jų ir Lietuvai, tiekti prastesnės kokybės produktus. Bando ir jiems pasiseka. Kiek kartų pasiseka - net nežinome. Bet ir toliau bandys. Nes jų mentalitetas toks. Laikyti mus antrarūšiais. Matyt, su kitokiais skrandžiais ir visa virškinimo sistema.

O kodėl mus laiko antrarūšiais? Dėl įvairiausių priežasčių. Tarkime, todėl, kad esame toli. Mūsų gerai nepažįsta. Kai nepažįsti - negaila. Aišku, yra kultūros mainų, mokslininkų, politikų ir šiaip inteligentų inteligentiškų pokalbių. Bet didžioji vakariečių gyventojų masė ir toliau neatskiria lietuvio nuo latvio. O kita priežastis banalesnė - mes patys kaulijome labdaros. Įvairiausių panešiotų skudurų, padėvėtų mašinų iš vakariečių metalo laužynų. Net ir į Europos Sąjungą įstojome dėl būsimos labdaros. Susigundę ES fondų parama. Patys formavome nuomonę, kad viskas, kas vakariečiams panešiota, per prasta, mums tinka. Susiadysime, susiremontuosime vietos meistriukų dirbtuvėse. Nešiosime, važinėsime ir dar dėkosime. Galų gale mes patys, praradę darbus, dumiame į Vakarus. Gelbėdamiesi nuo asmeninių ekonominių krizių. Dirbame prasčiausius darbus, kurie vietiniams jau netinka. Tai irgi įvaizdis! Tad jei mūsų diplomuoti inžinieriai priversti kur nors Skandinavijos pensionuose prižiūrėti paliegusius senolius, mes tikrai jiems atrodome labai atsilikusi šalis. Su beverčiais aukštojo mokslo diplomais. Štai ir bruka mums bet ką. Vietoj mėsos - odeles ir sausgysles. Pagardintas įvairiausiais „E“. Nes jei inžinieriai persikvalifikuoja į padavėjus ar slauges, tai gal likusieji Lietuvoje visai nemoka skaityti? Gal net nesupras, kas parašyta?

Mes ir taip dar nesame pripratę prie įvairiausių „E“. Prie tų „E“, kurie, kaip teigia maisto specialistai, nėra žmogaus organizmui žalingi. O gal mums žalingi? Nes lietuviai nuo seno buvo pripratę prie natūralaus maisto. Genetiškai nemodifikuoto. Neapdoroto chemikalais, antibiotikais. Nebuvo pripratę prie sulčių, kurios nesurūgsta kelerius metus. Tad jei mūsų organizmai jau du dešimtmečius turi atlaikyti įvairiausių maisto priedų, emulgatorių, skonį gerinančių medžiagų dozes, tie organizmai ir taip patiria kasdienį stresą. Dar tik taikosi prie naujų kokybės standartų. Panašiai kaip naujagimis. Pamaitintas aitriuoju pipiru.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder