Permainos davė rezultatą

Permainos davė rezultatą

Sezono pradžia Airinei Palšytei eina tarsi iš natų. Pirmiausia 24-erių šuolininkė į aukštį laimėjo varžybas Vokietijoje, tada pagerino šalies rekordą, pasiekė geriausią sezono rezultatą pasaulyje, pagaliau įveikė ir 2 m atžymą. O dabar Lietuvos sportininkė išrinkta ir geriausia mėnesio Europos lengvaatlete. „Šis įvertinimas tiesiog parodo, kad viskas yra gerai ir reikia nesustoti bei judėti pirmyn“, - „Vakaro žinioms“ sakė A.Palšytė.

Europos lengvosios atletikos asociacija (EA) paskelbė, kad geriausia sausio mėnesio lengvaatlete tapo Lietuvos šuolininkė į aukštį A.Palšytė. Ji Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) taurės varžybose sausio 28 d. pagerino šalies rekordą bei pasiekė geriausią sezono rezultatą pasaulyje. Lengvaatletė Vilniuje įveikė 2 m aukštį.

Geriausia mėnesio lengvaatlete taip pat pretendavo tapti pasaulio jaunimo (iki 20 metų) penkiakovės rekordą pasiekusi ukrainietė Alina Šuk, 60 m ir 200 m rungtyse geriausius Europos sezono rezultatus užfiksavusi vokietė Rebeka Hasė (Rebekka Haase), antrą europiečių rezultatą istorijoje 5000 m bėgime pasiekusi britė Lora Muir (Laura Muir) bei kroso varžybas Edinburge laimėjusi turkė Jesemin Džan (Yasemin Can).

„Vienareikšmiškai taip nebuvo, kad tikėčiausi tokio įvertinimo. Aišku, žinojau, kad vyksta balsavimas. Tačiau tarp pretendenčių buvo tikrai stiprių sportininkių, tad savo galimybes vertinau vidutiniškai. Tačiau galiausiai išėjo taip, kad palaikymo sulaukiau nemažai ir laimėjau. Labai smagu“, - kalbėjo A.Palšytė.

Geriausiu mėnesio lengva-atlečiu vyru tapo lenkų šuolininkas su kartimi Piotras Lisekas.

EA geriausius mėnesio lengvaatlečius renka nuo 2007 metų. Praeitą kartą šiuose rinkimuose Lietuvos sportininkas triumfavo prieš beveik trejus metus - geriausiu 2014 metų balandžio mėnesio lengvaatlečiu tapo disko metikas Virgilijus Alekna.

Praėjusiais metais šuolininkė į aukštį buvo išrinkta geriausia Lietuvos lengvaatlete, tačiau, pasak A.Palšytės, šio ir ką tik sulaukto tarptautinio įvertinimo net negalima lyginti.

„Lietuvos ir europinis mastas, be abejonės, skiriasi. Juk nepalyginsi, pavyzdžiui, triumfo šalies pirmenybėse ir Senojo žemyno čempionate. Ir sportininkų kiekis Lietuvoje bei Europoje skiriasi. Taigi patekti tarp pačių geriausių mėnesio sportininkų Europoje yra tikrai geras ir aukštas įvertinimas bei parodymas, kad judame gera linkme. Aišku, tapti metų sportininke lengvaatlete Lietuvoje - tai vienoks įvertinimas, nes apima visus metus, o čia - tik mėnesio. Tačiau visgi tas mėnuo man buvo svarbus. Šiek tiek bijojau tų pirmųjų varžybų, startų, nes labai daug ką keitėme. Tad šis įvertinimas ir pripažinimas tiesiog parodo, kad viskas yra gerai ir reikia nesustoti bei judėti pirmyn“, - teigė šuolininkė į aukštį.

A.Palšytė įsitikinusi, jog sezono startas taip sėkmingai susiklostė dėl tam tikrų permainų karjeroje.

„Po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių turėjau šiek tiek poilsio, pamąstymų, ką norėčiau keisti ir pan. Pradėjus pasirengimą ir su trenere šnekėjome, kad pokyčiai turi vykti. Jei jai viskas irgi tinka, mano idėjos priimtinos ir mes abi norime panašių dalykų, tuomet jų siekiame kartu. Jei ne, aš buvau net pasiryžusi keisti ir trenerę, ir visa kita. Kol kas to neprireikė ir visai sėkmingai dirbame su tam tikromis naujovėmis. Pakeitėme įsibėgėjimą, treniruočių metodiką, keletą pratimų išėmėme, pridėjome naujų ir akivaizdu, kad bent kol kas viskas tik į teigiamą pusę“, - atviravo lengvaatletė.

Dabar artimiausias startas A.Palšytės laukia vasario 17-18 d. Klaipėdoje vyksiančiame Lietuvos čempionate. Iki jų sportininkė planavo dalyvauti dar vienose varžybose, bet galiausiai jų atsisakė.

„Kalbant apie tarptautinius startus, vis dėlto esu dar jauna sportininkė, tad man svarbios visos varžybos - ir Europos, ir pasaulio čempionatai, ir universiada. Jų negaliu nė vienų sumenkinti, visur reikia dalyvauti. Taigi kol kas pirmas toks rimtas tarptautinis startas bus kovo 3-5 d. Europos uždarų patalpų čempionatas Serbijoje“, - pridūrė A.Palšytė.

Būsimiems startams lengvaatletė ruošiasi Vilniuje. Tiesa, treniruotes sportininkams sostinės lengvosios atletikos manieže (kuriame prieš savaitę A.Palšytė ir tapo pirmąja Lietuvos moterimi, kuri įveikė 2 m aukštį) pirmadienio pavakarę teko nutraukti. Mat dėl elektros instaliacijos gedimo kilo gaisras, buvo evakuoti žmonės ir iškviesti ugniagesiai.

„Trenerė sakė, jog viskas ten baigėsi gana sėkmingai. Tačiau galėjo būti didelė tragedija. Sakė, skydinė degė atvira liepsna. Tai gerai, kad ugnis niekur neišplito. Šiuo metu kaip tik esu manieže, šiek tiek veikia šildytuvai, bet sąlygos tikrai nėra puikios. Tačiau bent kažkokių labai didelių padarinių nematyti. Matau darbininkus, kurie darbuojasi prie elektros skydinės, tikiuosi, kad viską sutvarkys. Tačiau sąlygos iš tiesų yra apverktinos, taip neturėtų būti, - pasakojo A.Palšytė. - Ne visą laiką treniruojuosi Lietuvoje, vykstame ir į užsienį, sporto bazes svetur. Jei sportuočiau tik Lietuvoje, klausimas, ar man užtektų motyvacijos siekti tokių rezultatų ir ar pavyktų juos pasiekti, neturint sąlygų.“

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder