Pusiaukelėje – pirmi lietuvių nuostoliai

Pusiaukelėje – pirmi lietuvių nuostoliai

Nukraujavo, bet ne mirtinai – Lietuvos kiokušin karatė rinktinė išgyveno pirmą pasaulio čempionato Tokijuje dieną išsaugodama nemažai vilčių sekmadieniui. Iš 15 į Japonijos sostinę, kur kovojama nesusiskirsčius į svorio kategorijas, atvykusių lietuvių kovą dėl medalių tęs šeši.

Pirmą etapą vyrų varžybose lietuviai įveikė be nuostolių, o kelias dešimtis sirgalių iš Lietuvos atsekusių sirgalių labiausiai džiugino Paulius Žimantas.

19-metis, tik šiemet debiutavęs suaugusiųjų varžybose, kumščiu taip patikrino filipiniečio Franciso Fulgosino šoną, kad pastarasis atsidūrė nokaute („ippon“). O antroje kovoje toks pat likimas laukė norvego Eiriko Bjorno Orstado, kurio gynybą naujokas sutrupino smūgių į krūtinę serija.

Nokautu baigėsi ir pirmoji Evento Gužausko akistata su armėnu Karenu Antonianu, kitame rate buvęs Europos pirmenybių be svorio kategorijų nugalėtojas vienbalsiu teisėjų sprendimu susitvarkė su lenku Tomaszu Bodziochu.

Nokdaunu („wazari“) savo pirmąjį varžovą – ispaną Javierą Zamorą – pavaišino ir vienas E. Gužausko trenerių Lukas Kubilius, kitame etape užtikrintai įveikęs ukrainietį Aleksandrą Tymetsą.

Ne taip paprastai, bet pirmus du barjerus peršoko ir Orestas Abazorius bei Edgardas Sečinskis.

Čempionatas jau baigėsi Kęstučiui Radvilai, neprilygusiam japonui Kosei Ochiai, Jurui Sokolovui, kuris pralaimėjo lenkui Marekui Wolny, japono Shoki Shimizu sustabdytam Antanui Klibavičiui ir švedui Jonasui Rosinui nusileidusiam Justinui Kvietkai.

O Vytautui Cėplai baigėsi ir visa karjera didžiajame sporte. 34-erių vilnietis, nusprendęs trauktis po pasaulio pirmenybių, nenorėjo atsisveikinti pernelyg greitai. Paskutinė jo kova ant tatamio truko maksimalų reglamento numatytą laiką – 8 minutes. Tik po trijų pratęsimų ir nugalėtojo neišaiškinusio vizito ant svarstyklių teisėjai pergalę skyrė rusui Maksimui Smoliakovui.

Pasirodymą sekmadienį vyrai tęs nuo šešioliktfinalio.

Moterų varžybose keturios iš penkių lietuvių sudėjo ginklus jau po pirmos kovos. Debiutantė Erika Žeburtovič vienbalsiu teisėjų sprendimu nusileido lenkei Aleksandrai Karpuk, rumunė Andreea Merca išnaudojo 9 kg svorio persvarą prieš Rūtą Brazdžionytę, Aneta Meškauskienė po pratęsimo pripažino kazachės Joanos Belych pranašumą, o Brigitą Gustaitytę eliminavo net 28 cm žemesnė ir 27 kg lengvesnė japonė Misaki Teshima.

Tačiau komandos lyderės Ingos Mikštaitės pasirodymas „Musashino Forest Sports Plaza“ arenoje prasidėjo ypač efektingai.

38-erių tituluota kovotoja jau šeštą dvikovos sekundę į nokautą („ippon“) pasiuntė ispanę Aialą Garcia. Lietuvės „malūnas“ – smūgis koja po kūlvirsčio – 12 metų jaunesnei sportininkei kliuvo tiesiai į veidą. Taip ir neatsikvošėjusi Ispanijos atstovė nuo tatamio buvo išgabenta neštuvais.

Kitas etapas išsunkė kur kas daugiau I. Mikštaitės prakaito – šįkart kautis teko nebe 6 sekundes, o 6 minutes. Varžybų šeimininkę Riri Ishiharą lietuvė palaužė tik po dviejų pratęsimų ir sekmadienį ketvirtfinalyje susitiks su J. Belych.

Sekmadienį finišuosiantis čempionatas pirmą kartą vyksta užpernai atidarytoje „Musashino Forest Sports Plaza“ arenoje, talpinančioje per 10 tūkst. žiūrovų.

Nors pirmą turnyro dieną jų susirinko keleriopai mažiau, publikoje buvo ir vietiniams puikiai pažįstamų veidų. Karatė kovos priviliojo Japonijos kikboksininką Tenshiną Nasukawą, kuris pasaulyje išgarsėjo praėjusių metų pabaigoje, kai pabandė mesti iššūkį bokso įžymybei Floydui Mayweatheriui.

Žiniasklaida vėliau 9 mln. JAV dolerių, kurie amerikiečiui atiteko už šią kovą, pavadino lengviausiai uždirbtais pinigais istorijoje. Bokso ringe vykusi akistata truko tik dvi minutes, per kurias japonas buvo triskart paguldytas ant žemės, o jo sekundantai išmetė rankšluostį į ringą.

Primename, kad prieš ketverius metus pasaulio čempionato bronzą Lietuvai pelnė L. Kubilius. 2007 metais sidabrą Tokijuje iškovojo Donatas Imbras, o 2011-aisiais tokį patį medalį užsikabino Margarita Čiuplytė.

Kas ketverius metus Tokijuje vykstančios pirmenybės yra labiausiai prestižinis kiokušin karatė renginys.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder