Kepenų ligos - vienos klastingiausių

Kepenų ligos - vienos klastingiausių

Šiandien minima Pasaulinė hepatito C diena - proga atkreipti visuomenės dėmesį į šią plačiai paplitusią kepenų ligą, kuria, kaip rodo naujausi tyrimai, užsikrėtę apie 3 proc. Lietuvos gyventojų. Nors liga nesusijusi su alkoholio vartojimu, negydant ir jai progresuojant vystosi kepenų cirozė, o ilgainiui didėja rizika susirgti ir kepenų vėžiu.

Kaip „Vakaro žinioms“ teigė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja gastroenterologė Jolita Jakutienė, hepatitas C - klastinga, lėtai progresuojanti liga, pradžioje nepasireiškianti jokiais požymiais, todėl dažniausiai nustatoma atsitiktinai tiriant kraują.

Kepenys - skausmo receptorių neturintis organas, kurio veiklos sutrikimai dažnai ilgą laiką lieka nepastebėti. Ligos simptomai išryškėja tik tada, kai atsiranda rimtų kepenų pažeidimų: nekrozė, fibrozė, cirozė. Taip gali atsitikti tik po keliolikos metų.

Hepatitu galima užsikrėsti per kraują atliekant tatuiruotes, manikiūrą, pedikiūrą, veriant auskarus, naudojantis užsikrėtusio žmogaus manikiūro, skutimosi įrankiais. Ir nors visos šios procedūros vis griežčiau kontroliuojamos, įvairių tyrimų jautrumas didėja, rizika užsikrėsti hepatitu C visada išlieka.

Tad gydytoja visiems pataria kartkartėmis pasitikrinti profilaktiškai, o ypač - tiems, kuriems iki 1990 m., kol hepatitas C dar nebuvo atrastas, buvo perpiltas kraujas, atliktos didelės chirurginės operacijos.

„Pradėjus gydyti vos nustačius lėtinį hepatitą C, pacientai turi daugiau galimybių pasveikti ir išvengti sunkaus kepenų pažeidimo, - teigia Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja J.Jakutienė. - Nors hepatitas C ilgą laiką buvo įvardijamas kaip liga, kuri sunkiai pasiduoda gydymui, dabar jau yra labai veiksmingų vaistų, kuriais gydantis galimybė pasveikti beveik šimtaprocentinė. Nuo 2015 m. spalio hepatito C I genotipui, esant trečio ir ketvirto laipsnio fibrozei, gydyti kompensuojami nauji ir labai veiksmingi vaistai. Tikimės, kad ateityje jie bus kompensuojami ir pacientams, kuriems nustatoma antro laipsnio fibrozė, nes pacientų daug ir jiems sunku suvokti, kodėl turi sulaukti didesnio kepenų pakenkimo, kad galėtų gauti efektyvų gydymą.“

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder