Sveikiausios paprikos, pasak mitybos specialistų

Žinoma, kad paprikos būna įvairių spalvų.

Paprikos yra ne tik ryškus dietos papildymas, bet ir maistingas produktas.

Ši daržovė stiprina imuninę sistemą ir skatina sveiką odą.

Taip pat antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, mažina lėtinių ligų riziką, rašoma sveikatos kadruose.

Žinoma, kad paprikos būna įvairių spalvų, kurių kiekviena pasižymi unikalia nauda sveikatai, tačiau daugeliui žmonių įdomu, kuo jos skiriasi.

Žaliųjų paprikų nauda

Žaliosios paprikos yra viena iš labiausiai paplitusių žaliųjų paprikų rūšių.

Jos yra traškios tekstūros ir švelnaus skonio, turi daug sveikatai naudingų savybių.

Be to, šiose paprikose gausu vitamino C, kuris būtinas imuninei sistemai palaikyti ir kolagenui formuotis.

„Žaliosiose paprikose taip pat yra folio rūgšties (vitamino B9), kuris palaiko ląstelių dalijimąsi ir DNR sintezę, ir kalio, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį“, - pažymėjo mitybos specialistė ir sertifikuota diabeto specialistė daktarė Archana Batra.

Kartu dėl didelio antioksidantų, tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas, kiekio jie skatina akių sveikatą ir saugo nuo su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos.

Žaliosios paprikos taip pat gali apsaugoti nuo virškinimo ligų, kaip rodo žurnale „Advances in Nutrition“ paskelbtas tyrimas.

Raudonųjų paprikų nauda

Raudonosios paprikos yra ne tik skanios, bet ir maistingos.

Jose gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir skatina kolageno gamybą, o tai labai svarbu sveikai odai.

„Neturi nesveikų riebalų ir yra mažai kaloringa, todėl gali padėti numesti svorio.

Juose taip pat yra vitamino A, kuris palaiko regėjimą ir imuninę sistemą, ir vitamino B6, kuris gerina smegenų veiklą“, - aiškino daktaras Batra.

Be to, raudonosiose paprikose esantis vitaminas C gali padėti sumažinti artrito sukeltą kelio skausmą.

Raudonosiose paprikose taip pat gausu antioksidantų, pavyzdžiui, beta karotino ir likopeno, kurie stiprina imunitetą, mažina uždegimą ir lėtinių ligų riziką.
Geltonųjų paprikų nauda

Geltonosios paprikos yra ne tik spalvingos, bet ir turtingos maistingųjų medžiagų. Jose yra vitaminų C, A ir B6, kurie yra labai svarbūs imuninei sistemai, regėjimo sveikatai ir smegenų veiklai.

„Šioje paprikoje taip pat yra mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir folio rūgšties, kurios, kaip žinoma, skatina širdies sveikatą ir ląstelių veiklą“, - pabrėžė daktaras Batra.

Kadangi paprikos yra puikus skaidulų šaltinis, jos gali užtikrinti sveiką virškinimą ir užkirsti kelią tokioms problemoms kaip vidurių užkietėjimas.

Taigi, kuri iš jų yra geriausia?

Nors žaliosios, raudonosios ir geltonosios paprikos yra įprastas pasirinkimas, raudonosios paprikos dažnai laikomos geriausiomis.

Taip yra todėl, kad jos yra visiškai subrendusios ir turi daugiausia maistinių medžiagų, palyginti su mažiau subrendusiomis žaliosiomis ir geltonosiomis paprikomis.

„Raudonosios paprikos pasižymi saldžiu skoniu, jose gausu gyvybiškai svarbių vitaminų ir antioksidantų, ypač vitamino C.

Jose taip pat yra nemažai beta karotino, kuris palaiko akių sveikatą.

Tačiau verta paminėti, kad geltonosiose paprikose yra daugiausia vitamino C iš visų trijų spalvų, todėl jos yra puikus pasirinkimas norint padidinti šios maistinės medžiagos suvartojimą“, - pridūrė daktaras Batra.

Apskritai visos trys paprikų rūšys yra maistingos ir pasižymi unikalia nauda sveikatai, todėl jei į savo mitybos racioną įtrauksite skirtingų spalvų paprikas, gausite įvairių maistinių medžiagų.

Kokie dar maisto produktai naudingi sveikatai

Taip pat pranešta, kad duonos valgymas gali turėti teigiamą poveikį senstantiems žmonėms.

Tyrimų duomenimis, reguliarus raugintos duonos, pagamintos iš rupių miltų, vartojimas siejamas su mažesne koronarinės širdies ligos ir diabeto rizika.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder