Lieknėjimas. Ar tikrai tikslas pateisina priemones?

Lieknėjimas: ar tikrai tikslas pateisina priemones?

Su naujamečiu ne viena moteris sau prisiekia, kad viskas, laikysis dietos ir pagaliau sulieknės. Tiesa, vienos tai daro nuosekliai ir ilgai bei sveikai, o kitos nori greitų rezultatų bet kokia kaina.

Lieknėti skirti maisto papildai, kitaip dar vadinami apetito slopintojais, dažniau nei sportas ar sveika mityba pasirenkami dėl to, kad žmonės iškreiptai supranta jų veikimą.

Yra įsivaizduojama, kad prarijus tas kelias tabletes pasikeis gyvenimas ir tikslas bus pasiektas - sulieknėti bus lengva.

Šiais preparatais susigundoma dėl to, kad jų reklama, deja, yra gana įtikinama, bent jau tiems, kurie neturi žinių arba tingi aiškintis detaliau apie tokių papildų vartojimą ir galimas pasekmes.

Šalutiniai poveikiai dažnai nenurodomi net ir papildų etiketėse, sudėties aprašyme.

Preparato aprašyme greičiausiai nepavyks rasti informacijos apie tai, kad viena ar kita sudedamoji dalis, veiklioji medžiaga skatina gausesnį prakaitavimą, tuštinimąsi.

Gamintojas visada linkęs nutylėti tikrąją veikliąją medžiagą ir jos sąveiką su kitais sudedamaisiais komponentais.

Apetito slopintojai padeda nenorėti valgyti, labai stipriai slopina alkio jausmą ir veikia visą mūsų organizmą.

Pirmiausia tie preparatai skirti vartoti trumpą laiką, o tai reiškia, kad nustojus vartoti alkio slopintojus grįš nenumaldomas noras pavalgyti, ir daug, nes vartojant preparatą dažnai gaunamo maisto kiekis sumažinamas iki radikalaus minimumo vien dėl to, kad žmogus visiškai praranda alkio pojūtį.

Jūs grįžtate prie maisto, grįžta ir kilogramai. Su kaupu.

Nes organizmas apsidrausdamas, kad vėl neiškrėstumėte tokių pokštų, iš gauto maisto sukaups viską, ką įmanoma, vadinasi, ir riebalus.

Kokie tokių papildų - apetito slopintojų - šalutiniai poveikiai?

Apetitą slopinantys preparatai lengviau sugundo silpnavalius ir lengvatikius. Tačiau jų šalutinių poveikių sąrašas yra tikrai nemenkas.

Šių preparatų vartojimas sukelia nerimo priepuolius, nemigą.

Žmogus, būdamas alkanas, yra tingus, vangus, neturi energijos, piktas, išsekęs. Kadangi vis tiek geria vandenį, jo paakiai paburkę, tamsūs, nes organizmas bent taip stengiasi saugoti savo ląsteles, užlaikydamas vandenį. Taip pat pradeda šerpetoti oda - ji išsausėja, atsiranda strijų, oda suglemba. Net nėra ką kalbėti apie lūžinėjančius nagus ir stipriai slenkančius plaukus ar bendrai nusilpusį imunitetą. Kitas baisus dalykas - visiškas peristaltikos išnykimas. Mūsų žarnos dirba pasitelkdamos raumenis. Šie jas suspaudžia ir atleidžia, o būtent taip gerai sukramtytas maistas jomis slenka ir vėliau pasišalina iš organizmo.

Kai organizmas maisto negauna, raumenys, reikalingi žarnyno veiklai, atrofuojasi. Tai reiškia, kad vėliau organizmas nebežino, kaip virškinti ir apskritai kaip elgtis su maistu jo gavus.

Mėgindamas lieknėti žmogus, net ir beveik nevalgantis, vis tiek mėgina priverstinai tuštintis, manydamas, kad taip pilvo apimtis taps mažesnė.

Jeigu natūraliai užsinorime į tualetą - viskas gerai, tačiau jei bandoma tuštintis naudojant laisvinamuosius ar tiesiog priverstinai, gresia hemorojus.

Juk dėl nevalgymo nėra iš ko tuštintis. Sulėtėja ir apslopsta visi gyvybiniai procesai.

Be to, šie preparatai veikia centrinę nervų sistemą, blokuodami alkio suvokimą. Atrodo, kad nenori valgyti.

Nustojus vartoti preparatą, smegenys nebesiunčia signalo organizmui, kad reikia maisto, skrandis neišskiria sulčių ir toliau nesijaučia alkio. Be skrandžio sulčių net ir gautas maistas nebūtų suvirškinamas.

Be viso to, tokie organizmo alinimai gali baigtis ir mažakraujyste, alpimu, anoreksija ir t.t. 

Gerdami "stebuklingas" lieknėjimo tabletes, jūs nevalgydami neteksite ne tik riebalų, bet ir raumenų.

Pastaruosius organizmas sudegins dėl to, kad nors minimaliai palaikytų jūsų gyvybinius procesus, gautų baltymo iš raumenų - protinei veiklai, judėjimui ir panašiai.

Norint gražesnės ar lieknesnės figūros reikia subalansuoti mitybą, turėti mitybos planą, kad būtų sukuriamas nereikalingų kalorijų deficitas, bet vis tiek gaunama visų reikalingų medžiagų.

Taip pat reikia sportuoti, nes tinkamai parinktas fizinis krūvis padės deginti nereikalingus riebalus, bet nealins organizmo.

Valgymo dažnumas sveikai mitybai yra labai svarbus rodiklis. Per dieną turėtų būti trys pagrindiniai valgymai, t.y. pusryčiai, pietūs ir vakarienė.

Taip pat būtini ir dveji užkandžiai: priešpiečiai ir pavakariai. Būtų gerai, kad tarp valgymų būtų 3 ar 4 valandų tarpai.

Valgant maisto nemaišyti su gėrimu ar kitu papildomu skysčiu.

Jei labai norisi užkandžio, reikia to sau nedrausti, bet rinktis sveiką užkandį ir juo nepiktnaudžiauti. Maistas turi būti subalansuotas ir sveikas, pilnas naudingų medžiagų, o ne tik skanus.

Ne viskas, kas skanu, yra sveika, toli gražu. Reikia kasdien išgerti reikalingą vandens kiekį. Tai būtina ne šiaip sau, o tam, kad nebūtų sutrikdyta viso organizmo veikla.

Visa tai - mitybos plano sudarymą ir produktų parinkimą - galima patikėti specialistams, jeigu patiems neužtenka žinių ir nenorite alinti organizmo. 

Kuo organizmui yra svarbus vanduo ir kiek jo reikia gauti?

Be maisto žmogus gali išgyventi keliasdešimt dienų, o be vandens - vos dieną kitą.

Organizme vandens sumažėjus vos vienu procentu, pajuntamas troškulys. Žmogus, nuolat vartojantis nepakankamai skysčių, praranda troškulio pojūtį, nebesupranta, kada būtina atsigerti.

Skysčius gerti būtina, nes vanduo išnešioja maistines medžiagas iš to, ką valgome, po visą organizmą: tą patį kalcį, geležį, magnį, cinką ir t.t.

Tačiau reikia akcentuoti, kad tinkamiausiu ir naudingiausiu skysčiu organizmui laikomas negazuotas, tyras vanduo.

O sultys, įvairūs gėrimai, kava, arbata (visi skysčiai, kurie turi skonį) laikomi maistu.

Kiek vandens būtina išgerti, sužinoti galima naudojantis paprasta formule: 1 kg svorio turi tekti apie 30-34 ml vandens.

Garsus prancūzų rašytojas Antuanas de Sent Egziuperi (Antoine de Saint-Exupery) vandenį apibūdino taip: "Per maža pasakyti, kad tu reikalingas gyvybei, - tu pats esi gyvybė."

Lieknėjimo preparatų, arba apetito slopintojų, veikimo principas

Įkvėpkite daug oro. Nekvėpuokite 15-20 sekundžių. Iškvėpkite ir pabandykite kvėpuoti įprastai, nepadidinę oro įkvėpimo tūrio.

Tai neįmanoma, nes pradės svaigti galva, atsiras silpnumas, širdis ims stipriau plakti, o noras įkvėpti daug kartų į pilnus plaučius - neapsakomas.

Ir anksčiau ar vėliau tai padarysite su didžiule atgaiva ir malonumu.

Taip, kaip plaučiams su deguonimi, taip pat į smegenis siunčiamas nervinis impulsas gauti maisto.

Anksčiau organizmas maisto negavo, o kai nustojama vartoti preparatų, jis nori atsigriebti su kaupu.

Ir su papildomais kilogramais, jei vėl sugalvosite alinti organizmą.

Mūsų organizmai yra protingi ir jie linkę apsidrausti nuo tokių alinimo procedūrų kaupdami atsargas.

Faktai apie vandenį

  • Vanduo perneša maistingąsias medžiagas į kitus organus.
  • Vanduo mažina nuovargį, teikia energijos ir slopina alkį.
  • Vanduo apsaugo ir sutepa sąnarius bei sustiprina raumenis.
  • Jei odos ląstelės gauna pakankamai vandens, oda lieka elastinga, ne taip greitai raukšlėjasi ir sensta.
  • Vanduo reikalingas normaliai širdies ir kraujagyslių veiklai.
  • Vanduo reguliuoja kūno temperatūrą, apsaugo organizmą nuo perkaitimo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder