Ligoniukų lovose guli daktarai

Ligoniukų lovose guli daktarai

Atsiųskite į sanatoriją kuo daugiau vaikų, už tai galėsite vasarą nemokamai ilsėtis prie jūros. Pasiūlymas, kurį šalies gydymo įstaigos gavo iš vaikų reabilitacijos sanatorijos „Palangos gintaras“ vadovybės, buvo toks nedviprasmiškas, kad juo susidomėjo Seimo Antikorupcijos komisija, pasirengusi medžiagą perduoti STT.

Tai gana prasta dovana 25-ojo vaikų sanatorijos gimtadienio proga. Ją „Palangos gintaro“ kolektyvas rengiasi iškilmingai paminėti kitą penktadienį.

Drąsus pasiūlymas


Taigi, ką tokio skandalingo pasiūlė palangiškiai?

„Siekdamas abipusiai naudingo bendradarbiavimo“, „Palangos gintaras“ išsiuntinėjo 131 šalies gydymo įstaigai susitarimą dėl vaikų siuntimo į reabilitaciją.

Mainais „Palangos gintaras“ žadėjo sudaryti galimybę įstaigos, kuri yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį, darbuotojams susipažinti su gydymo procesu sanatorijoje ir kartu pailsėti Baltijos pajūryje.

„Vasaros sezono metu sanatorija rezervuoja įstaigai vietas, atsižvelgdama į rudens-pavasario sezoną atsiųstų pacientų skaičių. Kiekvieną vasaros mėnesį rezervuojama tiek vietų, kiek įstaiga atsiuntė pacientų spalio-balandžio mėnesį. Šios rezervuotos vietos siunčiamos įstaigai ir yra visiškoje įstaigos dispozicijoje“, - rašyta elektroniniame laiške.

Toliau patikslinama: „Šis poilsis užtikrinamas suteikiant trivietį ar keturvietį kambarį ir minivirtuvėlę vienai savaitei pagal iš anksto sudarytą grafiką. Kambariai poilsiui skiriami tiems 15-20 gydytojų, kurie spalio-balandžio mėnesį atsiuntė daugiausia pacientų į mūsų įstaigą.“

„Kas čia yra? Tai yra kyšis“, - cituodamas sutartį konstatavo komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

Taupymas vaikų sąskaita

Komisiją sudomino ir daugelio gydymo įstaigų požiūris į vaikų reabilitaciją. Mat yra tokių sveikatos priežiūros įstaigų, kurios siunčia į reabilitaciją daug vaikų, tačiau yra ir tokių, kurios jų nesiunčia visiškai. Kodėl taip yra, į šį klausimą nėra labai sunku atsakyti. Tos ligoninės, kurios nesiunčia, deklaruoja dirbančios ekonomiškai, o už tai gydytojų vadovai gauna premijas.

„Vaikų reabilitacinis gydymas būtinas po ligos. Bet daugiausia vaikų dėl viršutinių kvėpavimo takų uždegimų siunčiama vasarą. O kada sergama kvėpavimo takų ligomis - gruodį ar vasarą? O kiek kainuoja, kad vasarą gautum siuntimą? Ar visada po gydymo tas siuntimas duodamas? Mano nuomone, tai gali būti susiję su dokumentų klastojimu“, - Seimo komisijos pirmininkas akcentavo, kad kol kas tai tėra jo prielaidos, tačiau ar taip yra iš tikrųjų, bus bandoma aiškintis.

Vakar Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje buvo išklausyti Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės ligonių kasos atstovai, „Palangos gintaro“ direktorius Kęstutis Speičys.

Po posėdžio V.Gailius pripažino, kad Seimo nariams kilo abejonių, ar komisijai yra sakoma tiesa: „Buvo bandoma nuneigti tai, kas yra akivaizdu - būtent pasiūlymus (mainais į poilsį siųsti vaikus - red. past.), kurie buvo pasirašyti paties įstaigos vadovo.“

Komisija nutarė kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl išsamaus audito, ar nėra panašios praktikos kitose sanatorijose. O STT paprašyta atlikti visų reabilitaciją reglamentuojančių SAM teisės aktų antikorupcinį įvertinimą.

„Mūsų duomenimis, tokia sistema sanatorijoje veikė nuo 2011 metų. Vasarą 15-20 gydytojų galėdavo poilsiauti su šeimomis. Sakydavo, atsiųsite vaikų žiemą, vasarą galėsite poilsiauti. Taip gydytojų vaikai „susirgdavo“. O jūs pabandykite vasarą gauti reabilitaciją savo vaikui. Labai abejoju, kad pasiseks“, - sakė V.Gailius.

Viskas vaikams ir dėl vaikų

Po Antikorupcijos komisijos posėdžio „Palangos gintaro“ direktorius K.Speičys prisipažino pamanęs, kad komisija „turi ne tą informaciją“. Pasak jo, komisijos nariai konstatavo, kad jo veiksmuose buvo prekybos poveikiu požymių, ir medžiagą perduos STT.

- Kodėl radosi toks raštas, kuris šiandien guli ant Seimo Antikorupcijos komisijos stalo? - „Vakaro žinios“ paklausė Kęstučio Speičio.

- Matydami, kad yra bloga situacija, kai nuo praėjusių metų liepos vidurio pradėjo mažėti vaikų, mes sugalvojome pratęsti tvarką, kokia būdavo kelerius metus iki tol. Buvo pasirašomi susitarimai tarp įstaigos ir mūsų sanatorijos. Būdavo aptariama, kiek vaikų įstaiga įsipareigodavo atsiųsti mums žiemos sezono metu, o vidutinį skaičių žiemos metu siūlydavome rezervuoti tos įstaigos sergantiems vaikams vasarai, nes tada patekti būdavo labai sunku. Tą susitarimą mes pratęsėme ir 2015 metams ir išsiuntinėjome elektroniniu laišku...

- ...ragindami gydytojus siųsti daugiau vaikų mainais į nemokamą poilsį?


- Ne, prie susitarimo pridėjome paaiškinimą. Susitarime, kaip teisiniame dokumente, ant kurio dedami abiejų pusių parašai, apie jokį daktarų poilsį nebuvo nė žodžio. O tame kreipimesi, kuris nėra nei sutarties dalis, nei priedas, buvo, na, sakykime, žodžiai, kurie galėjo būti pasakyti žmogui. Tik čia jie užrašyti ant popieriaus. Ten buvo pamąstyta, kad gydytojai būtų suinteresuoti kreiptis į ligonių kasas dėl reabilitacijos apmokėjimo.

- O kam reikėjo gydytojus skatinti, jeigu vaikui reabilitacija ir taip priklauso?


- Būdavo taip, kad vasarą mums tėvai sakydavo: vaikas neatvyks, nes ligonių kasos atsisako apmokėti. Kai aš klausdavau, ligonių kasos atsakydavo, tegul gydytojai rašo kreipimąsi į ligonių kasą išimties tvarka, jeigu vaikui reabilitacija reikalinga, tada pinigų atsirastų. Taip buvo šnekama pernai. O kai už daktarų durų laukia vaikų eilės, jie du kartus rašyti ligonių kasai neturi kada. Aš juos suprantu. Todėl norėdami paskatinti tuos daktarus, kad jie rašytų ir prašytų, ir pasiūlėme. Jeigu atsiųs žiemą daug ir tarp visų įstaigų būsite lyderiai, mes suteiksime vienai savaitei vieną keturvietį kambarį, kad galėtumėte atvažiuoti ir gyventi. Apie apmokėjimą tame pasiūlyme iš principo nebuvo pasakyta.

- Komisija informavo, kad žadėtas nemokamas apgyvendinimas.


- Taip nėra, tai būtų priklausę nuo įstaigos finansinės padėties, nuo galimų komercinių pajamų ir taip toliau. Aš nežinau, iš kur komisija turi informacijos, kad pas mus važiuoja ilsėtis po 24 gydytojus iš vieno miesto. Apie 2012 metus, kai aš nedirbau, atsakyti negaliu. Bet toks žmonių skaičius iš vienos įstaigos tikrai nebuvo atvažiavęs. O gydytojai praėjusiais metais, tie, kurie siunčia vaikus, yra atvažiavę. Bet jie yra atvažiavę arba su savo sergančiais anūkais, arba su savo sergančiais vaikais. Jie visi turėjo teritorinių ligonių kasų pažymas ir įstaigų siuntimus. Jokių poilsių nebuvo.

- Ligonių kasos gydytojams pinigų atrasdavo net ir vasarą...


- Jeigu serga gydytojo vaikas, jam priklauso važiuoti į reabilitaciją su slaugančiu asmeniu, o tas asmuo yra arba mama, arba bobutė, tai taip ir atvažiuoja. Kiek jų tokių buvo, neatsimenu. Bet jie nesiilsėjo. Visi nori vasarą. O kai slaugančiam asmeniui neišduodamas nedarbingumo pažymėjimas, tai logiška, kad jie nori važiuoti pasiėmę atostogas. Kas nori savo atostogas išnaudoti žiemą?

- Matyt, tik paprasti žmonės...

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder