Mėnesiais kamuojantį galvos svaigimą kartais galima išgydyti per dvi minutes

Mėnesiais kamuojantį galvos svaigimą kartais galima išgydyti per dvi minutes

Jeigu jums pažįstama situacija, kai staiga, dažnai net ir naktį, ištinka stiprus galvos svaigimo priepuolis - pojūtis, kad kambarys sukasi ratu (vadinamasis vertigo), netenkate pusiausvyros, svaigimą lydi pykinimas, net vėmimas, širdies plakimas, prakaitavimas, temimas akyse ir kiti nemalonūs pojūčiai ir jei nejudėdami ir nekeisdami galvos padėties pajuntate, kad svaigimas nurimo, o atlikus tam tikrą galvos judesį (pakėlus galvą, atsigulus, pažiūrėjus per petį ar verčiantis ant šono) galvos svaigimas pasikartoja - greičiausiai jums yra gerybinis pozicinis paroksizminis vertigo (GPPV).

GPPV - tai galvos judesių sukeltas trumpalaikis, nuo kelių iki keliasdešimt sekundžių trunkantis galvos svaigimas (vertigo).

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Konsultacinės poliklinikos gydytoja otorinolaringologė, surdologė ir otoneurologė Marija Lebedeva pasakojo, jog GPPV yra dažniausia galvos svaigimo priežastis, sudaranti 39 proc. visų atvejų. Net 3 proc. žmonių per savo gyvenimą patiria šį negalavimą.

"GPPV priežastis yra iš vestibulinio aparato, esančio vidinėje ausyje, labirinto pailgojo maišelio atitrūkę otolitai (kalcio karbonato kristalai), nusėdantys ant užpakalinio pusratinio kanalo skliauto.

Keičiant galvos padėtį, otolitai judėdami dirgina pusratinių kanalų ląsteles ir sukelia aplinkos judėjimo pojūtį", - pasakojo gydytoja.

Gerybinį paroksizminį vertigo nuo kitų ligų atskirti padeda simptomas, kai galvos svaigimas prasideda nuo tam tikro judesio - atlošiant, sėdantis, lenkiantis ar sukantis ant šono, o nejudant svaigimas pats savaime nurimsta. GPPV taip pat būdingi ir kiti simptomai, tokie kaip pykinimas, silpnumas, galvos spaudimas, širdies plakimas, prakaitavimas.

Simptomai gali išlikti net ir pasibaigus galvos svaigimo epizodui.

"GPPV ištinka bet kokio amžiaus ir lyties asmenis, dažniausiai vyresnius žmones, tačiau moterims pasireiškia dažniau nei vyrams. Visada yra viena kritinė galvos padėtis, išprovokuojanti vertigo. Ligos eiga gana įvairi, daugeliui žmonių praeina savaime per keletą dienų ar savaičių, tačiau gali varginti ir keletą mėnesių ar net metų. GPPV gali būti ir vienintelis priepuolis gyvenime, bet nedidelei daliai žmonių gali ir pasikartoti", - tikino M. Lebedeva.

Nediagnozuota ir negydoma liga gali apsunkinti žmonių gyvenimo kokybę, nes GPPV pacientams padidėja rizika griūti, sutrinka kasdienė veikla ir darbingumas.

Gydymo metodas

"Gerybinis paroksizminis vertigo nėra gydomas tabletėmis ar kokiomis nors lašelinėmis, jis gydomas specialiais pratimais grąžinant iš savo vietos iškritusius otolitus (kristalus). Atliekant efektyvius 1992 m. J. Epley pasiūlytus pratimus, jau po dviejų minučių pacientai gali nebejausti šio varginančio sutrikimo. Metodo esmė, kad, atliekant tam tikrus galvos judesius, otolitai iš užpakalinio pusratinio kanalo yra grąžinami atgal į pailgąjį maišelį", - apie ligos gydymą pasakojo otoneurologė M. Lebedeva.

Gydytoja pasakojo, jog metodas yra pradedamas pirmiausia išsiaiškinus, kurios pusės - dešinės ar kairės - vestibulinio aparato otolitai yra ištrūkę.

"Atsisėdame ant lovos ar grindų, pasidedame susuktą pledą taip, kad gulantis jis būtų ties mentimis ir sudarytų pakylą. Pasukame galvą 45° kampu į dešinę ir taip pasukę galvą gulamės horizontaliai, po 30 sekundžių tą patį pakartojame pasukę galvą į kairę pusę. Toje pusėje, į kurią pasukus galvą atsiranda vertigo (aplinkos judėjimo iliuzija), ir yra pažeidimas", - dėstė M. Lebedeva.

Otolitų repozicijos (atstatymo į vietą) eiga:

1) ligonis sėdi 45° kampu į pažeistos ausies pusę pasukta galva;

2) jis guldomas ant nugaros išlaikant pasuktą galvą ir ją nuleidžiant 30° kampu (susukto pledo pagalba);

3) maždaug po 30 sekundžių praėjus galvos svaigimui, ligonio galva sukama į priešingą pusę 45° kampu taip, kad sveikoji ausis atsidurtų apačioje ir taip gulima dar 30 sekundžių;

4) tada sukamasi ta pačia kryptimi ant šono, o galva pasukama 45° kampu į grindis, vėl gulima 30 sekundžių;

5) tada šonu atsargiai sėdamasi ir galima kelias minutes ramiai atsikvėpti.

Po procedūros mažiausiai 24 val. reikėtų laikyti galvą vertikaliai ir vengti nereikalingų galvos judesių.

Gydytoja tikino, jog šie manevrai nėra lengvai atliekami savarankiškai, todėl nereikėtų nuliūsti, jei iš pirmo karto nepavyksta.

Taisyklingo atlikimo vaizdo įrašą galima rasti internete (diagnostikai - "Dix Hallpike maneuver", gydymui - "Epley maneuver") arba atvykti konsultacijai pas gydytoją otoneurologą Klaipėdos Respublikinės ligoninės Konsultacinėje poliklinikoje (Herkaus Manto g. 49), kur pacientams yra suteikiama visokeriopa su vestibulinės funkcijos sutrikimu susijusi pagalba.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder