Primena apie glaukomos klastas

Primena apie glaukomos klastas

Sekmadienį, kovo 12-ąją, buvo minima Pasaulinė glaukomos diena. Dėmesį į šią ligą nori atkreipti ir Klaipėdos miesto glaukoma sergančių žmonių klubas.

Klaipėdos miesto glaukoma sergančių žmonių klubo pirmininkė Aldona Ridikienė pasakojo, kad norima miestiečiams priminti apie šią ligą bei jos klastingumą.

"Mūsų yra beveik 40, nuolat lankančių veiklas - šiek tiek mažiau. Renkamės į įvairius renginius, lankomės ir miesto renginiuose, spektakliuose, kine. Mūsų klubas veikia apie dešimtmetį, nesigarsiname, veikiame tyliai - susitinkame, pasišnekame, pasiguodžiame, pasidaliname problemomis. Beveik visi esame pensinio amžiaus, tik keli yra darbingo amžiaus. Deja, tarp mūsų yra ir apakusių", - pasakojo A. Ridikienė ir pridūrė, kad norėtųsi daugiau įvairių paskaitų apskritai apie sveikatą bei temomis, kurios aktualios būtent glaukoma sergantiems žmonėms.

Pašnekovė sakė mananti, kad sergančiųjų glaukoma Klaipėdoje galėtų būti apie du su puse tūkstančio ar net daugiau.

"Pasaulinės glaukomos dienos vienas iš tikslų - supažindinti visuomenę su šia klastinga liga ir paskatinti žmones laiku kreiptis į akių gydytojus, kad visi žmonės galėtų džiaugtis tuo paprastu, bet tokiu gražiu stebuklu - gebėjimu matyti", - kalbėjo A. Ridikienė.

Glaukoma - lėtinė akių liga, kurios laiku nediagnozavus ir nepradėjus gydyti, galima apakti. Apakimas glaukomos atveju yra neišgydomas, nes liga pažeidžia regos nervą ir tinklainės nervines ląsteles. Susirgus glaukoma, pamažu siaurėja akiplotis, darosi sunku orientuotis aplinkoje, nes matymas tampa tarsi "pro vamzdį". Sergantieji ilgą laiką net nežino, jog serga glaukoma, nes pradinės stadijos liga dažniausiai nesukelia jokių nusiskundimų. Glaukoma neužkrečiama, tačiau gali būti paveldima. Cukrinis diabetas, trumparegystė, migrena, arterinio kraujospūdžio svyravimai yra glaukomos rizikos veiksniai.

Būtina visiems asmenims nuo 40 m. amžiaus, ypač sergančiųjų glaukoma šeimos nariams, bent kartą metuose pasitikrinti akispūdį bei regos nervo būklę. Kilus įtarimui, diagnozuoti ligą padės detali specializuota akių gydytojo konsultacija.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder