Sveikiausi iš sveikų

Sveikiausi iš sveikų

Šparagai, dar vadinami smidrais, jau senovėje buvo delikatesas, pramintas karališka ir aristokratiška daržove. Ilgą laiką tik turtingiesiems buvusi prieinama daržovė dėl naudos sveikatai šiandien vis dažniau atsiduria ant kiekvieno stalo.

* Šparaguose gausu medžiagų, suteikiančių mums energijos, gerinančių nuotaiką, padedančių įveikti vitaminų trūkumą. Tai puikus vitaminų (A, B, C, T, K), skaidulų ir mineralų (manganas, varis, kalis ir kiti) šaltinis. Taip pat juose gausu antioksidantų – beta karoteno ir liuteino.

* Daugybę organizmui reikalingų medžiagų turinti daržovė yra mažai kaloringa, todėl labai tinka norintiesiems atsikratyti antsvorio. Vienoje porcijoje (maždaug 6 vidutinio dydžio ūgliuose) yra tik 20 kalorijų.

* Jau nuo viduramžių šparagai laikomi meilės daržove – afrodiziaku. Jie aktyvina seksualinę energiją, teigiamai veikia vyrų ir moterų sveikatą, hormonų apykaitą, pasižymi jauninamuoju poveikiu.

* Ši daržovė patenka ir į veiksmingiausiai su diabetu kovojančių produktų sąrašą. Mokslininkai įsitikinę, kad reguliarus šparagų vartojimas padeda kontroliuoti cukraus kiekį ir skatina insulino gamybą. Be to, šparagai teigiamai veikia širdį ir kraujagysles, stabdo trombų susidarymą. Tyrimai teigia, kad šiose daržovėse esantys oligasacharidai yra medžiaga, mažinanti lipidų, tokių kaip cholesterolis, kiekį kraujyje. Dažnas jų vartojimas – puiki profilaktika nuo kai kurių onkologinių ligų rūšių.

* Šparagai didina vaisingumą, o jame esantys folatai labai svarbūs nėščioms moterims, nes apsaugo nuo vaisiaus nervinio vamzdelio defekto. Jie sumažina persileidimo riziką, stiprina gimdyves, žindančiosioms gausina pieno gamybą ir netiesiogiai gerina kūdikio sveikatą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder