Urologines problemas sprendžia efektyviai

Urologines problemas sprendžia efektyviai

Klaipėdos universitetinės ligoninės Urologijos skyriaus chirurgai kasmet atlieka apie 3 tūkstančius operacijų - prostatos ir šlapimo pūslės vėžio, šlapimo takų akmenligės, dirglios šlapimo pūslės ir kt.

Nuo skyriaus įkūrimo buvo aktyviai diegiamos naujos technologijos, atliekamos naujos operacijos. Būtent šiame skyriuje pradėtos išorinės litotripsijos, ureteroskopijos, radikalios šlapimo ir prostatos šalinimo operacijos Vakarų Lietuvoje.

Urologijos skyriaus vedėjas, gydytojas urologas Raimundas Venckus sakė, kad urologinės operacijos yra pasikeitusios - anksčiau dominavo vadinamosios atviros operacijos - per pjūvį, o dabar apie 80 proc. operacijų yra minimaliai invazyvios, be didelių pjūvių. Per natūralius šlapimo takus atliekant operacijas gydomos šlapimo pūslės ligos, šalinami šlapimtakių, inkstų akmenys.

Atsirado naujos operacijos naudojant lanksčius instrumentus - ureteronefroskopijos. Jų metu specialiu instrumentu per šlapimo takus pasiekiami inkstai, juose galima įrangą įvesti į atskiras inkstų taureles, kurios anksčiau buvo nepasiekiamos dėl technologinių limitų. Galima išrinkti akmenis, esančius taurelėse. Tai preciziškesnė, tikslesnė operacija, palankesnė žmogui ir efektyvesnė.

Kita gana nauja operacija - punkcinė nefrolitotripsija. Jos esmė - rentgenu matant vaizdą duriama tiksliai į inkstą ir galima paplatinus dūrio vietą tiesiogiai pasiekti inksto geldelę ir sutrupinti akmenis, kurie yra dideli savo tūriu, pvz., koraliniai akmenys.

Svarbi ir uroginekologija, kai sprendžiami moterų šlapinimosi sutrikimai. Sutrikimų priežastys gali būti dirgli šlapimo pūslė, kai šlapinamasi daugiau nei 10 kartų per parą, šlapimo nelaikymas fizinio krūvio metu, neurologiniai sutrikimai.

Kad atskirtų, kurį sutrikimą reikia gydyti, KUL Urologijos skyriaus medikai atlieka urodinaminį tyrimą. Kadangi kartais šlapimo nelaikymo gydymas medikamentais ir elgesio terapija neduoda reikiamo rezultato, pradėtas taikyti naujas gydymas botulino toksino injekcijomis, kurios užblokuoja nervinio impulso perdavimą į šlapimo pūslės raumenį, suretėja šlapinimosi dažnumas ir pagerėja šlapimo sulaikymas.

Nelaikant šlapimo fizinio krūvio metu taikomas kitas metodas - pošlaplinio raiščio implantacija. Tai minimaliai invazyvi operacija, kurios metu atliekami tik du apie 3-4 mm ilgio pjūviai kirkšnies srityje ir vienas pjūvis makšties priekinėje sienelėje (šio pjūvio išoriškai nesimato). Po šlaple įvedamas pošlaplinis raištis, kuris ir padeda sulaikyti šlapimą. Sėkmingi rezultatai gydant šiuo metodu skyriuje siekia net 93 proc. atvejų.

"Daugelį nemalonių potyrių, nusiskundimų tikrai galima eliminuoti ir sugrąžinti ankstesnę šlapinimosi kokybę", - pabrėžė R. Venckus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder