Kova dėl R. Karpavičiaus milijonų kaista: prabilo apie paskolą politikos veikėjui ir šantažą

Kova dėl R. Karpavičiaus milijonų kaista: prabilo apie paskolą politikos veikėjui ir šantažą

Ar prie milijonieriaus Raimondo Karpavičiaus šliejęsis Klaipėdoje žinomas politikos ir visuomenės veikėjas Valdemaras Anužis galėjo būti jam skolingas?

Apie solidžią paskolą prabilo milijonieriaus artimieji ir bendradarbiai.

Ispanus pasiekė liūdna žinia

R.Karpavičiaus liga progresavo. Po santuokos įregistravimo praėjus vos porai dienų, kovo 31-ąją, pacientui prireikė skubios medicinos pagalbos. Greitosios pagalbos automobiliu vėžio alinamas turtuolis nuvežtas iš pradžių į Kauno klinikinę ligoninę, o vėliau pervežtas į Kauno klinikas.

R.Karpavičiui įtartas sepsis – jis karščiavo, negalėjo pakilti iš lovos, jam skaudėjo kairę koją. Per apžiūrą nugaroje rasta pragula, o dešinėje rankoje, kur anksčiau buvo kateteris, – paraudimas.

R.Karpavičiui įtartas sepsis – jis karščiavo, negalėjo pakilti iš lovos, jam skaudėjo kairę koją. Per apžiūrą nugaroje rasta pragula, o dešinėje rankoje, kur anksčiau buvo kateteris, – paraudimas.

R.Karpavičiaus ligos istoriją tyrusių Lietuvos ir užsienio ekspertų nuomone, tikėtina, kad sepsis buvo prasidėjęs ar beprasidedantis jau santuokos sudarymo dieną. Ne tik medicininiai tyrimai byloja apie blogėjusią būklę.

Mane pasiekė ispanų kalba rašytos žinutės iš Tenerifės, kur veikia „Marijampolės pieno konservų“ gamyklos filialas „Marilitu“.

2019 metų vasario 12-ąją vienas iš „Marilitu“ darbuotojų, ispanas, parašė žinutę R.Karpavičiaus bičiuliui, taip pat ispanui, gyvenančiam Tenerifėje: „Labas, ar kalbėjai su Raimondu? Situacija neatrodo labai gera.“

R.Karpavičiaus draugas atsakė: „Ne, nieko.“ „Šiandien kalbėjau su Kristina (R.Karpavičiaus giminaite. – Aut.). Ir atrodo, kad jam nebeliko daug“, – rašė „Marilitu“ darbuotojas. R.Karpavičiaus draugas pažadėjo: „Rytoj jam paskambinsiu ir pažiūrėsiu.“ „Marilitu“ darbuotojas pridūrė: „Man pasakė, kad brolis jau užsakė viską, kas susiję su laidotuvėmis.“

Valdininkas statėsi namą

R.Karpavičiaus ir A.Grybauskienės santuokos liudytojas buvo V.Anužis.

Klaipėdietis V.Anužis prisistato gydytoju, nors neturi ir niekada neturėjo licencijos verstis medicinos praktika.

„Jis nuolat važiuodavo į Kauną pas Raimondą, pasikeisdami su A.Grybauskiene jį saugojo“, – teigė Audronė Karpavičienė. R.Karpavičiaus artimieji ir buvę verslo bendražygiai prabilo, kad jis V.Anužiui galėjo būti paskolinęs šimtatūkstantinę sumą namo statybai.

Tačiau tokia didelė paskola V.Anužio turto deklaracijose, kurias teikė Valstybinei mokesčių inspekcijai, neatsispindi. O štai įrašas apie statomą namą yra. 2019 metais deklaruodamas turtą V.Anužis nurodė, kad turi nebaigtų statyti statinių, kurių vertė 120 tūkstančių eurų. Piniginių lėšų jis nurodė turįs apie 21 tūkst. eurų.

Ankstesniais metais teiktoje deklaracijoje V.Anužis nurodė turįs butą daugiabutyje, kurio vertė 115 tūkst. eurų, nebaigtą statinį už 27 tūkst. eurų, piniginių lėšų Lietuvoje ir užsienyje – apie 16 tūkst. eurų, buvo pasiskolinęs apie 7 tūkst. eurų, o paskolinęs – per 7 tūkst. eurų.

2019 metų gegužės 10-ąją, po 11 metų vadovavimo „Sodros“ Klaipėdos skyriui, V.Anužis pasitraukė į pensiją pareiškęs, kad norėtų pabūti laisvas ir nepriklausomas.

Bet dar tais pačiais metais jis tapo Klaipėdos savivaldybės kontroliuojamos įmonės „Klaipėdos vanduo“ stebėtojų tarybos nariu.

Šiame neva R.Karpavičiaus rašytame testamente įtarimų kelia klaidos, pasikartojimai, rašysena.

Su sūnumi tarėsi dėl paskolos

„Tėvas su manimi tarėsi dėl planuojamos Valdemarui duoti paskolos. Jis daug svarstė ir su manimi aptarinėjo, ar tai verta daryti – nepasitikėjo juo ir mąstė, ar tikrai sugebės atiduoti skolą.

Buvo kalbama apie 180 tūkstančių eurų. Šis pokalbis vyko 2018 metų pradžioje, pavasarį. Buvo sutarta, kad paskola bus grąžinta pardavus butą. Tėvas minėjo, kad būtinai pasirūpins paskolos raštu“, – „Lietuvos rytui“ prabilo mirusio milijonieriaus sūnus R. Karpis.

Sužinojęs apie tėvo ligą R.Karpis iš užsienio 2018 metų pabaigoje atvyko į Lietuvą. „Į Kauno klinikas nuvykau lapkričio 17 dieną. Pas tėvą neįleido apsauga, nors anksčiau tėvas niekada neturėjo fizinės apsaugos.

Apsaugos darbuotojas nevilkėjo jokios uniformos. Pasirodė A.Grybauskienė, ji neprisistatė ir pareiškė, kad apgailestauja, bet tėvas manęs nenori matyti. Ji pakišo spausdintą raštą, neva pasirašytą mano tėvo, nors tėvas buvo už durų ir, jei jis būtų to norėjęs, galėjo pats tai pasakyti.

Būdamas už palatos durų aš skambinau tėvui telefonu, bet nesigirdėjo skambančio ir tėvas neatsiliepė arba dėl kažkokių priežasčių jam buvo neleidžiama to padaryti“, – kalbėjo R.Karpis.

Iš karto po to milijonieriaus sūnus ir Audronė Karpavičienė kreipėsi į Klaipėdos prokuratūrą dėl R.Karpavičiaus pagrobimo ir užvaldymo galimai panaudojant cheminius preparatus, taip pat neteisėto turto užvaldymo. Policijos pareigūnas buvo susisiekęs su R.Karpavičiumi.

Verslininkui pasakius, kad nėra pagrobtas, tyrimas buvo nutrauktas. Milijonieriaus sūnus ir toliau yra įsitikinęs, kad buvo padaryta nusikalstama veika. Jis įvardijo galimus pagrindinius veikėjus: H.Karpavičius, A.Grybauskienė, V.Anužis, finansininkė, taip pat vairuotojas, kuris buvo šalia daug metų, viską žinojo apie verslą ir šeimą, darbuotojų buvo vadinamas pilkuoju kardinolu.

„Tai buvo branduolys, – tvirtino R.Karpis, kuris buvo atvykęs į Lietuvą ir Nidoje ant kolumbariumo padėjo gėlių, uždegė žvakę. Ten yra urna su jo tėvo pelenais. – Tėvas visada turtą norėjo palikti šeimai – man, savo anūkams, mano mamai.“

Šioje žinutėje gamyklos „Marilitu“ darbuotojas 2019 metų vasario mėnesį milijonieriaus bičiuliui ispanui parašė: „Man pasakė, kad brolis jau užsakė viską, kas susiję su laidotuvėmis“.

Gyveno tarsi ant bombos

40 metų R.Karpio praeityje būta tamsių klystkelių, bet ir tada tėvas sūnaus neatstūmė. O ir paties R.Karpavičiaus praeitis buvo paženklinta kalėjimo grotų. „Raimondo sūnus gyveno kaip kaubojus.

Kai Rokas buvo sulaikytas Rygoje, o vėliau kalėjo Naujojoje Zelandijoje, Raimondas juo rūpinosi – samdė advokatus, važinėjo lankyti. Tėvas nė minutei nebuvo apleidęs sūnaus. Ir staiga išbraukė jį iš paveldėtojų?

Ne tik tai yra neįtikėtina. Kodėl Raimondas buvo izoliuotas nuo artimųjų, draugų, kurie jam linkėjo gero? Kam reikėjo prie palatos statyti augalotą apsaugininką? Kokiu tikslu tarp artimų žmonių buvo sukurta dirbtinė takoskyra?

Jeigu A.Grybauskienė verslininkui linkėjo gero, ji galėjo sutelkti artimuosius, kad jis gautų geriausią gydymą. Artimųjų rūpinimasis, mylimų anūkų apsilankymai būtų teigiamai paveikę“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo šaltinis, daug metų bendravęs su milijonieriumi.

R.Karpavičius bičiuliui buvo sakęs, kad „gyvena kaip ant bombos“. Esą vienas iš Kauno leidinių yra surinkęs informacijos apie jo praeitį, sūnų Roką ir gali paviešinti, jei jiems nemokės: „Tada jis davė pinigų.“ Vienas to leidinio akcininkų ir našlė Aistė Karpavičienė – gerai pažįstami.

Valdininkas sukdavo ratus aplink biurą

Arnas Grinevičius, Buvęs ilgametis „Marijampolės pieno konservų“ komercijos direktoriaus pavaduotojas: „Klaipėdoje V.Anužis vis laukdavo, kada atvyks Raimondas. Šiltomis vasaros dienomis mes su kolektyvu išeidavome į „Karpio“ biuro kiemą pasikalbėti ir matydavome, kaip V.Anužio automobilis suka ratus aplink.

V.Anužis galėjo turėti finansinių interesų. Biure Raimondas man yra sakęs, kad Valdemaras labai prašė pinigų, nes statėsi namą. Raimondas dvejojo, ar gerai daro jam skolindamas, svarstė, gal V.Anužis juo naudojosi. O apie paskolos grąžinimą kalbos nebuvo.“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder