Reketą atlaikęs Neringos meras prabilo ir apie turtuolio našlės vaidmenį: dirbo vilos tvarkytoja

Reketą atlaikęs Neringos meras prabilo ir apie turtuolio našlės vaidmenį: dirbo vilos tvarkytoja

Raimondas Karpavičius kaunietę, kuri kaunasi dėl jo šimtamilijoninio palikimo, buvo pasamdęs tvarkyti atostogų vilą Nidoje. Apie tai prabilo liudytojai, kuriuos „Lietuvos ryto“ žurnalistė kalbino tęsdama tyrimą apie dramatišką verslininko likimą.

„Jauną moterį atlydėjęs žmogus pasakojo, kad jos finansinė padėtis sunki, ji neturi pinigų, prašė suteikti Nidoje socialinį būstą“, – taip atvykėlę, kuri buvo panaši į kaunietę Aistę Grybauskienę, prisiminė Neringos savivaldybės darbuotojai.

Socialinis būstas nebuvo suteiktas, bet moterį vis matydavo užsukančią į kurorto savivaldybę.

Kodėl atvykėlei prireikė būsto išpuoselėtame gamtos kampelyje prie Baltijos jūros, o ne kokiame kitame mieste?

Į prestižinį kurortą poilsiauti atvyksta nemažai pasiturinčių žmonių, o nekilnojamojo turto kainos ten – vienos didžiausių šalyje. Turint ten būstą vasarą galima gerai užsidirbti iš nuomos. Taigi tai galėjo būti ir verslo planas. Kita vertus, nuolat sukiojantis tarp turtingų žmonių galima užmegzti naudingų pažinčių.

Kaunietė A.Grybauskienė vertėsi iš renginių, jos viešoji įstaiga 2017 metais gavo 20–30 tūkstančių eurų pajamų, o 2018 metais – mažiau, jau tik 10–20 tūkstančių eurų. Įmonė yra dalyvavusi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kaune viešuosiuose pirkimuose, medikams rengė vakaronę.

Jaunoji našlė Aistė Karpavičienė dabar atvykusi į Nidą apsistoja privačioje 250 kvadratinių metrų viloje ant marių kranto.

Bet 46 metų kaunietė nėra namo savininkė.

Teismas uždraudė išduoti palikimo teisės liudijimą, tad ji namą laikinai administruoja.

Toje vietoje seną būstą R.Karpavičius su pirmąja žmona Audrone Karpavičiene įsigijo 1991-aisiais, o 2000 metais jo vietoje pastatė naują vieno aukšto namą su mansarda.

Pirmoji verslininko žmona Audronė Karpavičienė prižiūrėjo statybos darbus, kūrė vidaus interjerą, sodino kieme klevus ir pušis, gėles.

Būtent ši atostogų vila ant marių kranto tapo žinomo verslininko, mecenato, kolekcininko R.Karpavičiaus nebylia dramatiškos lemties liudytoja.

Ten 2018 metų vasarą prie 61 metų verslininko arčiau ir galėjo prieiti kaunietė A.Grybauskienė, kuri yra studijavusi psichologiją ir kuriai po metų tarsi iš dangaus nukrito įspūdingas palikimas.

Ji galėjo ne tik išrauti pirmosios žmonos kieme sodintus augalus, bet ir verslininko ryšius su artimaisiais, draugais.

Prižiūrėjo privati slaugytoja

„Lietuvos ryto“ turima informacija leidžia daryti prielaidą: Aistė Karpavičienė galėjo žinoti R.Karpavičiaus testamento turinį dar iki jo mirties.

Neatsitiktinai Kauno notarų biure 2019 metų kovo 5-ąją atsidūrė ir jos bičiulė Rūta Visocnik, kuri tapo testamento liudytoja.

A.Grybauskienės pasamdyta apsauga budėjo prie verslininko palatos Kauno klinikose, ji buvo nuvykusi į Klaipėdą, kai R.Karpavičiaus galvoje buvo rasta navikų.

Į kaunietės mašiną verslininkas, tikėtina, įsėdo tą lemtingąją 2018 metų lapkričio 15 dieną.

Tada jis su Audrone Karpavičiene išsiruošė iš Palangos vykti į Kauno klinikas ir trumpam sustojo prie įmonės „Karpis“ biuro Klaipėdoje. Tada jis dingo, o į skambučius neatsiliepė.

Vėliau iš jo telefono buvo siuntinėjamos piktos žinutės artimiesiems, reikalaujama išsikraustyti iš vilos Tenerifėje, nors anksčiau verslininkas niekada niekam apskritai nėra rašęs žinučių.

Po Kaune 2018 metų pabaigoje atliktos naviko šalinimo operacijos milijonierius buvo nuvežtas ne į Amsterdamo onkologijos centrą, kur buvo sutarta dėl tolesnio gydymo. Jis atsidūrė netoli arkivyskupijos kurijos išnuomotame bute.

Kaunietė turi ryšių su kunigais, pas kuriuos buvo ir su milijonieriumi. Vėliau verslininkas, kurio sveikatos būklė blogėjo, buvo perkeltas į išnuomotą namą Perkūno alėjoje.

Ligos istorijoje nėra įrašų, kas R.Karpavičiui teikė slaugos paslaugas. „Lietuvos rytui“ šaltinis teigė, kad buvo pasamdyta į pensiją išėjusi buvusi Kalniečių poliklinikos darbuotoja, kurią klientai vadina Elyte.

Privačiai gydė ir chirurgas iš ligoninės. R.Karpavičius buvo nukritęs ir susižalojęs galvą, nors ligos istorijoje tai taip pat nepažymėta.

Prašė patikrinti kaunietę

Nidiškiai pasakojo, kad A.Grybauskienė su milijonieriumi susipažino Nidoje 2018-ųjų vasaros pradžioje ar kiek anksčiau, yra žaidusi tenisą. Kaunietė nidiškių klausinėjo apie verslininką, pabrėždama, kad tai jai labai svarbu.

R.Karpavičius svetimus žmones sunkiai prisileisdavo.

A. Grybauskienė, R. Karpavičius ir A. Karpavičienė. 

Tad kokiu būdu moteris pelnė vieno turtingiausių Lietuvos žmonių pasitikėjimą?

Paaiškėjo, kad veiklos ieškojusią kaunietę verslininkas pasamdė kaip namo tvarkytoją. Apie tai paklausta jaunoji našlė „Lietuvos rytui“ nieko neatsakė, užtat kalbėjo liudytojai. Būdamas labai atsargus R.Karpavičius 2018 metais paprašė pažįstamų patikrinti informaciją apie kaunietę.

„2018 metų rudenį nuvykau prie namo Nidoje nupjauti sausų šakų.

R.Karpavičiaus nebuvo. Sudėjau šakas prie tvoros, komunalininkų mašina jas surinkdavo.

Tada dviračiu atvažiavo juodaplaukė moteris, sustojo ir paklausė, kodėl sudėjau šakas. Atsakiau, kad tvarkau kiemą“, – prisiminė buvęs Karpavičių namo Palangoje sargas Romualdas Beniušis, kuriam našlė atrodo panaši į moterį su dviračiu.

2018 metų vasarą A.Grybauskienę milijonieriaus name matė ir Neringos meras Darius Jasaitis.

„Mūsų santykiai su Raimondu buvo draugiški. Sužinojęs apie jo likimą labai nuliūdau. Labai liūdna, kad taip atsitiko“, – išskirtiniame interviu „Lietuvos rytui“ prabilo Neringos meras.

Dirbtinai išpūtė konfliktą

– Ar gerai pažinojote verslininką R.Karpavičių? – paklausiau mero D.Jasaičio.

– Taip, mes pasimatydavome Nidoje, buvau nuvykęs ir į jo 60-metį Palangoje. Aš teniso nežaidžiu, bet vis pakalbėdavome vakarais jo namo verandoje.

– Kada R.Karpavičiaus name Nidoje matėte kaunietę A.Grybauskienę?

– Teko ją ten matyti 2018 metų vasarą. Aš pažinojau Aistę.

Paklausiau Raimondo, ką ji ten veikia. Raimondas atsakė, kad pasamdė ją kaip namo tvarkytoją. Tą dieną ji tvarkėsi virtuvėje, atnešė maisto.

Po mėnesio užsukau pas Raimondą. Aistė vėl buvo name. Tik šį kartą ji atsisėdo šalia jo. Nujaučiau, kad kažkas vyksta.

Raimondą pažinojau kaip žmogų, kuris svetimų artyn neprisileisdavo, todėl man buvo labai keista tada ją matyti. Tą vasarą viskas vyko labai greitai.

– Ar vėliau ją dar kada nors matėte?

– Taip, mačiau tų metų rudenį, kai R.Karpavičiaus namo kieme buvo nukirsti medžiai. Reikalavimai visiems vienodi – nupjaunant medį reikia arba sumokėti kompensaciją į valstybės biudžetą, arba pasodinti naują.

Vėliau supratau, kad Aistė, tapusi šio namo tvarkytoja, įkalbėjo Raimondą pertvarkyti kiemą. Ji už tą veiksmą buvo atsakinga, bet nenorėjo mokėti, išsisukinėjo.

Mes į tai žiūrime principingai, atsakingas specialistas to reikalaudamas elgėsi teisėtai.

Sulaukiau Raimondo skambučio – pakvietė susitikti. Kieme buvo ir Aistė. Raimondas atrodė supykęs, pagrasino kitur kreiptis. Ramiai paaiškinau situaciją, įstatymus, patariau dirbtinai nepūsti konflikto.

Jis viską supratęs piktai pažvelgė jau į Aistę, priekaištavo jai už dirbtinai sukurtą konfliktinę situaciją, kad be reikalo mane savaitgalį kvietė. Panašu, kad jam buvo pateikta neteisinga informacija.

Išsiskyrėme su Raimondu draugiškai. Daugiau jo gyvo nemačiau. O prie jo namo dabar pamaryje – pieva su žibintais.

Neringos meras Darius Jasaitis su šeima.

– Iš kur jūs pažinojote A.Grybauskienę?

– Ji siūlėsi Nidoje sutvarkyti vizualinį reklamų vaizdą, turėjo idėjų. Kaunietė buvo atėjusi į miesto tarybą, pristatė pasiūlymą. Tai vyko gerokai iki tol, kol ji susipažino su R.Karpavičiumi.

Bet miesto tarybos ji neįkalbėjo. Matyt, vėliau surado kitą klientą, kuriam pasiūlė savo idėją, o po to ir susidraugavo.

Pasijuto labai nemaloniai

– Gal R.Karpavičius jums buvo užsiminęs, kad yra šantažuojamas? Savo bičiuliams jis sakė, kad gyvena didelėje baimėje, kad kauniečiai yra surinkę informacijos apie jo praeitį kalėjime, sūnaus klystkelius.

– Prieš kelerius metus mane ėmė persekioti kauniečiai, kurie valdo ir vieną Kauno laikraštį. Pasakiau R.Karpavičiui, kad man buvo pasiūlyta susimokėti, o kai nesutikau, pasipylė neigiama informacija.

Tada R.Karpavičius užsiminė, jog jis moka už tai, kad apie jį nieko neviešintų.

Beje, Aistė į socialinį tinklą buvo įkėlusi nuotrauką su vienu iš tų kauniečių (pavardė redakcijai žinoma. – Aut.), su kuriuo man teko susidurti. Jis jau kelerius metus vykdo pažadą – mane stebi. Aš į tai stengiuosi žiūrėti filosofiškai.

– Ar norite pasakyti, kad jūs buvote reketuojamas? Kaip tai vyko?

– Aš jaučiausi sugrįžęs į kokius 1994-uosius, kai būdavo tiesiai šviesiai reikalaujama pinigų.

Prieš kelerius metus man buvo pasiūlyta atvykti pasikalbėti. Nieko bloga neįtardamas važiuodamas pro Kauną ir užsukau.

Pasitiko du vyrai. Jie parodė pavyzdžių su mano kolegomis, kitų miestų merais, kurie neatsispyrė pasiūlymams susimokėti. Apie juos buvo paskelbti gražūs straipsniai.

Tada pasijutau labai nejaukiai. Aš turiu gerą nuojautą. Iš tų vyrų žodžių supratau, kad man pateiktas toks pasiūlymas, kurio negaliu atsisakyti.

– Kokios sumos buvo prašoma?

– Prašė daugiau kaip 30 tūkstančių eurų. Grįžęs į Neringą pasidalinau informacija su miesto tarybos nariais. Buvo ir tokių, kurie netgi svarstė, kad gal nereikėtų su tais kauniečiais pyktis.

Bet savivaldybės biudžete visiems metams viešinimui turime 14 tūkstančių eurų, o jie norėjo kelis kartus didesnės sumos. Aš nesutikau. Kai atsisakėme mokėti, pasipylė neigiami straipsniai su mano nuotraukomis.

Aš įžvelgiu ir gerąją pusę – Kaune žmonės mane ėmė atpažinti, sveikintis. Jie suprato, kad vyksta susidorojimas.

Mane tik stebina, kad tiek daug laiko apie mane neigiamai rašo, bet nė karto nepaklausė mano nuomonės, pozicijos.

Manau, kad siekiama ne tik mane pamokyti, bet ir kitiems merams parodyti, kas jų lauktų, jeigu nemokės pinigų.

Tie, kurie tiems kauniečiams moka, nusiperka sau ir savivaldybei ramybę. Ne visi turi tokią storą odą kaip neringiškiai. O mes atsilaikėme ir judame į priekį.

– Gal buvo užkabinti ir jūsų artimieji?

– Mes gavome visą paketą. Buvo įdėta ir mano mamos, dabar jau amžiną atilsį, nuotrauka. Kliuvo ir žmonai, ir dukrai.

Mano dukra neatlaikė tokio spaudimo, paliko Neringą, išvyko gyventi kitur.

– Ar dar kada nors buvote su tais kauniečiais susitikęs akis į akį?

– Taip, buvo dar vienas nemalonus susitikimas Kaune.

Kauno meras mane pakvietė į miesto dienas. Prie pilies vyko spektaklis. Aš nuėjau į palapinę pasiimti stiklo vandens. Staiga išgirdau, kaip užtraukiamas palapinės užtrauktukas. Atsisukęs pamačiau du vyrus su galingais laikrodžiais.

Jie paklausė, kur aš buvau dingęs, kada jiems mokėsiu. Tada pasijutau taip nemaloniai, kad nutariau palikti šventinį renginį ir kuo skubiau išvykti iš Kauno.

Turėjo savųjų tinklą

Neringos merui spaudimą darę kauniečiai galėjo jaustis neliečiami dėl savo ryšių. Jie turi sąsajų su buvusiu pareigūnu Šarūnu Mickevičiumi, kuris prieš dešimt metų pasitraukė iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno skyriaus.

 

Buvusio FNTT pareigūno Šarūno Mickevičiaus brolis „Diena Media News“ akcininkas ir valdybos narys Mindaugas Mickevičius šalia būsimosios Raimondo Karpavičiaus našlės Aistės Grybauskienės.

„Kaune, Klaipėdoje, Tauragėje buvo kritiniai padaliniai, susiję ir su korupcija. Su tokiais žmonėmis buvo atsisveikinta, o tarnyboje viską pradėjome griežtai reglamentuoti. Vėliau schema, kurią išardėme, buvo atkurta.

Buvę pareigūnai sprendė už veikiančius pareigūnus, kokius tyrimus pradėti ar nutraukti, kokius verslininkus paimti į nelaisvę, o kokius paleisti“, – apie buvusį pavaldinį Š.Mickevičių kalbėjo buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius.

Š.Mickevičius turėjo savųjų tinklą teisėsaugoje. Neoficialiai susitikęs su pareigūnais jis aptardavo bylų tyrimo eigą, galimybes priimti sprendimus, kuriais kas nors būdavo suinteresuotas.

Tokius susitikimus bei pokalbius užfiksavo kriminalistai. Š.Mickevičius praėjusių metų gegužės 13 dieną buvo sulaikytas kartu su dar dešimčia asmenų, tarp kurių – prokurorai, FNTT pareigūnas.

„Apie jūsų nagrinėjamą R.Karpavičiaus testamento istoriją žinau tik iš straipsnių. O A.Grybauskienė man žinoma kaip Kauno visuomenininkė, bet su ja nebendrauju“, – teigė Š.Mickevičius dar iki sulaikymo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder