Lietuviai turės teisę laikyti haremą

Lietuviai turės teisę laikyti haremą

Išskėstomis rankomis pabėgėlius pasitinkanti Lietuvos valdžia, panašu, turės pasiraitoti rankoves ir imtis taisyti šalyje galiojančius teisės aktus, kad nebūtų pažeista iš musulmoniškų kraštų atvykusių užsieniečių teisė į poligamiją. Ar tai, kas normalu musulmonams, bus leidžiama ir lietuviams?

Islamą išpažįstantys svečiai Lietuvoje ir tuoksis, ir vaikus augins.

Tuoktis jie turės pagal Lietuvos įstatymus, tačiau mūsų teisės aktai, daugpatystę propaguojančių musulmonų nusivylimui, leidžia turėti tik vieną žmoną.

Jei tuo pasipiktinęs pabėgėlis kreipsis į Europos Žmogaus Teisių Teismą dėl pažeidžiamos jo teisės džiaugtis kelių žmonų draugija, Lietuvos piliečiai greičiausiai turės pakrapštyti savo pinigines ir sumokėti svečiui kompensaciją.

Už nesvetingą priėmimą. Už tai, kad pabėgėlis kankinasi negalėdamas Lietuvoje naudotis nuosavu haremu.

- Ką daryti šioje situacijoje, kad ir vilkas liktų sotus, ir avis sveika? - pasiteiravo „Vakaro žinios“ Mykolo Romerio universiteto profesoriaus psichologo Gedimino NAVAIČIO.

- Kiekviena šalis šeimos įstatymus tvarko savarankiškai. Esminis klausimas, ar mūsų valdžia parodys tą savarankiškumą?

Daugelyje sričių matome daromas nuolaidas įtakingoms grupėms, kurių siekiai ir tradicijos neatitinka nacionalinių siekių bei tradicijų.

Tyrimai rodo, kad laimės lygis yra aukštesnis porose, kurios gyvena kaip tradicinė registruota santuoka.

Tačiau ši informacija nėra smarkiai viešinama, o visaip propaguojamas sugyvenimas ar kitokios šeimos formos.

Pažvelgę, kiek ES šalyse investuojama į kitokių šeimos formų propagandą, pastebėtume, kad tokios investicijos yra kur kas didesnės nei į tradicinės šeimos gyvenimą. Natūraliai kils klausimas: jei pasisakoma už tos pačios lyties žmonių santuokas, kodėl negalima registruoti santuokos su keliais žmonėmis?

Kodėl turi išlikti monogamijos principas, jei lyties principas yra atmetamas?

Šių klausimų reguliavimas iš esmės priklauso nuo nacionalinės valstybės apsisprendimo.

Šeimos santykių srityje nėra jokių įsipareigojimų, kurie trukdytų apginti nacionalines tradicijas.

Kitas klausimas, ar Lietuvos valdžia daugpatystę propaguojantiems svetimšaliams nebandys įsiteikti. Bandymus įsiteikti aš matau daugelyje sričių, taigi ir čia nebūtų jokia išimtis.

- Tačiau jei pabėgėliams musulmonams Lietuvoje bus leista kurti santuoką su keliomis moterimis, tada jau Lietuvos piliečiai galės skųstis dėl to, kad jiems poligamija - draudžiama...

- Pagal Lietuvos įstatymus nei Lietuvos piliečiai, nei atvykėliai mūsų šalyje vienu metu negali sudaryti kelių santuokų. Tačiau įdomu, ką Lietuva darys su teise į šeimų susijungimą, jei pabėgėlis į Lietuvą atvyks jau sudaręs kelias santuokas.

Ar Lietuva pripažins šias santuokas?

Jas paneigti teisinių galimybių kaip ir nėra. Ar toks pabėgėlis turės teisę reikalauti, kad galėtų čia atsivežti ir visas savo žmonas? Kaip šiems sutuoktiniams bus teikiama socialinė globa?

Jei Lietuva pripažintų tik vieną iš kelias žmonas turinčio svetimšalio santuokų, tai akivaizdžiai prieštarautų įstatymams tos šalies, kurioje jos buvo sudarytos.

Pabėgėlis juk neprivalo keisti šeimos statuso vien dėl to, kad atvyko į Lietuvą. Deja, atsakymas į šiuos klausimus visuomenei iki šiol nepateiktas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder