Aš, tu, mes – mylim Lietuvą

Aš, tu, mes – mylim Lietuvą

Trečiojo amžiaus universiteto vokalinis ansamblis „JūrAinė“ su vadove Virginija Manšiene kiekvienais metais savo dainomis pasveikina Nepriklausomą Lietuvą su gimtadieniu. Šiais metais buvome pakviesti į lopšelio-darželio „Dobiliukas“ renginį „Žodis ir daina mylimai Lietuvai“.

Šventėje dalyvavo ir jų kaimyninio lopšelio-darželio „Rūta“ ugdytiniai.

Į šventės šurmulį visus įsuko darbštuolė, vaikučius mylinti, meninio ugdymo mokytoja Rima Butienė. Jai talkino priešmokyklinio ugdymo pedagogė Jolanta Ruikienė. Vaikų lūpomis skambėjo dainos Lietuvai, gimtinei „Lietuvėle, tu graži“, „Čia gimtinė“. Vaikai šoko, suko ratelius „Nupiešiu Lietuvą“, „Tėviškėlę“. Kai kurioms dainoms pritarėme ir mes. O kiek gražių eilėraščių apie Tėvynę moka vaikai. Kokį didžiulį žinių bagažą turi apie Lietuvą, gimtąjį miestą Klaipėdą.

Mes vaikučiams padainavome savo kartos dainas „Skriski, skriski Lietuvėlėn“, solistas Vytautas – „Kur balti keliai“. Mums pritarė smuikininkė Vida. Sukome bendrą ratelį „Draugystė“. Judesių ir žingsnelių mus pamokė vaikučiai.

Mums, vyresniajai kartai, malonu pabūti tarp augančiųjų, pajusti šiltą žvilgsnį, nuoširdumą. Taip ir norisi pasakyti, kad tik tokių pedagogų širdies šiluma, gerumas, nesuvaidinta atjauta, vaikams gali jų sielose įkurti norą dainuoti, šokti, pamilti savo kraštą, gimtinę.

Nuoširdų žodį ir paprastą lietuvišką ačiū tarė viešosios įstaigos „Trečiasis amžius“ direktorė Birutė Petraitienė už įdėtą minties, širdies, entuziazmo ir nuoširdumo darbą, dvasinį peną, pilietiškumo pamoką, skleidžiančią istorinį naratyvą. Vaikai – tai ne maži žmonės, o dideli pasaulio stebuklai... Buvimas su vaikais gydo sielas. 

Netrukus, po poros dienų, į savo šventinį renginį pakvietė Juodkrantės bendruomenė. Vasario 16-ąją, Valstybės atkūrimo dieną, pasitikome kartu su šia bendruomenė. Šventė – renginys vyko mažoje, bet jaukioje bažnyčioje. Išklausėme mišias, kurias aukojo Nidos Marijos, Krikščionių Pagalbos parapijos klebonas Rimvydas Adomavičius. Prieš mišias tradiciškai sugiedojome „Tautišką giesmę“, po mišių – Maironio „Lietuva brangi“. Ansamblis „JūrAinė“ juodkrantiškiams atvežė Klaipėdos krašto ir Mažosios Lietuvos sukurtą varpų skambesio kompoziciją. Vadovės Virginijos sukurta folklorinė kompozicija - tai testamentas Mažosios Lietuvos tautai, nėra eksperimentinė muzika, o puikiai jaučiamas tautos stilius. Giedojome giesmes Bernardo Brazdžionio žodžiais „Viešpats žingsniai“, „Ryto maldoj“. Solistas Vytautas Kliukinskas, savo baritono balsu, valdantis dainininko instrumentą, pakerėjo juodkrantiškius, atlikdamas solines partijas „ Baltas paukštis“, „Ačiū, kad šalia esi“. Dainavimas – tai jo savotiška religija, kuriai skiria mintis, dėmesį ir kasdieninį darbą. Smuiką virpino Vida.

Liudviko Rėzos kultūros centro atstovo Arūno Balnos šiltas žodis pražydo gilia prasme mūsų sielose.  Pasisotinę dvasiniu penu, žvarbią dieną sušilę mieloje bendruomenėje, prisiminę pilietiškumo pamoką, išsiskirstėme… Tai buvo labai nuoširdu ir tikra. Šventė, skirta Valstybės atkūrimo dienai, jausmingai palietė sielą virpinančiu tonusu Aš, Tu, Mes - mylim Lietuvą. [CITATA]

Ant varpo yra Neringos herbas ir žodžiai: „Skambėk, garsusis varpe, tarp jūros kopų, kviesk ir guosk Neringos žmones, tegul Viešpaties, mūsų Dievo, malonė su mumis tebūna: padaryk mūsų rankų darbus sėkmingus, palaimink mūsų triūsą 

Jos vardas skamba mūsų širdyse,

Jos vardas - Lietuva.

Ji turi - Himną, vėliavą ir herbą,

Ir žmones, kurie ją pagerbia.

Pasisotinę dvasiniu penu, žvarbią dieną sušilę mieloje bendruomenėje, prisiminę pilietiškumo pamoką, išsiskirstėme… Tai buvo labai nuoširdu ir tikra.

Jūsų surengtoje šventėje pamačiau džiugesio, kūrybos sklaidą, išpuoselėtą Valstybės atkūrimo dienai. Drąsiai teigiu ši šventė sulieta į Trispalvės gamą: geltona spalva skatinanti dalyvauti kuriant dabartį ir ateitį, Žalia kviečianti prasmingai švęsti, Raudona spalva skleidžianti istorinį naratyvą.

Kartu su kolektyvu esu sužavėta, šventė jausmingai palietė sielą virpinančiu tonusu „Aš, Tu, Mes mylim Lietuvą“. 

Būkite pasveikinti ir priimkite Klaipėdos medalį.

Muzikos vadovei Ačiū už įdėtą minties, širdies, entuziazmo ir nuoširdumo darbą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder