Kas tie rotariečiai: paskalos ir tikrovė (5)

Kas tie rotariečiai: paskalos ir tikrovė (5)

Tęsiame pažintį su Klaipėdos rotariečiais. Šiandien pasižvalgysime, kaip ROTARY klubo "Klaipėda" įsikūrimą vertino miestiečiai. Bet pirmiau - šiek tiek mitų, juokelių ir paskalų bei gandų, atsiradusių po to, kai pasaulyje pradėjo burtis ROTARY klubai.

Tęsinys. Pradžia liepos 14 d.

Pirmasis ROTARY klubas įsikūrė 1905 m. vasario 23 d. Čikagoje. Tokio klubo steigimo iniciatorius buvo advokatas Paulas Harisas. Klubo narių devizas buvęs "Nedaryk kitam to, ko pats sau nenori". Na, o 1922 m. ROTARY judėjimas jau tapo tarptautine sąjunga, kuri kėlė sau klausimus: ar tai skatina gerą valią ir draugiškumą, ar tai bus visiems naudinga?

Aplink rotariečius, gal ir jų pačių humoro dėka, sklandė juokeliai, legendos ir mitai. Kažkas ironiškai pokštavo: pirmasis klubas Čikagoje susibūrė turėdamas tikslą šiame mieste pagaliau pastatyti normalų tualetą (pasirodo, ir prieš šimtą metų panašios problemos, kaip Klaipėdoje šiandien, egzistavo ir Čikagoje...), kiti šaipėsi - ROTARY klubą steigti sumanė tam, kad vyrai turėtų kur pabėgti nuo žmonų ir vaikų. Moterys rotarietės, keršydamos už tai, kad vakarais paliekamos vienos, burtis pradėjo tik XX amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Kiek čia tiesos ar ironijos, spręskite patys.

Pasaulyje ROTARY klubams metamas ir priklausymo masonams šešėlis. Tai ypač eskaluoti pradėta, kai beveik cunamio greičiu ėmė sklisti mitas (o ką gali žinoti - gal ir tiesa?) apie "Komitetą 300". Per TV kanalus jau demonstruojami filmai apie pasaulio galingųjų susirinkimus, svaidomi komiteto planų faktai, pradedant "Titaniko" katastrofa, baigiant Rugsėjo 11-osios teroro aktais, kuriuose "Al Qaeda" su Bin Ladenu priešakyje tebuvę įrankiai, o visą reikalą esą organizavęs tas pats "Komitetas 300". Ir dabartinės revoliucijos Afrikoje, karai, bankų griūtys - viskas numatoma ir finansuojama to komiteto. Ir apskritai pasaulio valstybių vadovai, parlamentai tesą tik to komiteto valios vykdytojai. Na, o visokios organizacijos, pradedant masonų ložėmis, baigiant kad ir ROTARY ar LIONS klubais, tėra tik komiteto įrankiai valdyti pasaulį norima kryptimi...

Kam būtų įdomu susipažinti su to tariamo ar iš tiesų egzistuojančio komiteto ideologija ir tikslais, jo nariais, internetas tiesiog pursloja informacija, kurios patikrinti praktiškai neįmanoma. Taigi.

ROTARY - masonų ložės atmaina?

Kad ir kaip būtų, nemaža dalis pasaulio gyventojų mano, jog ROTARY klubai - masonų ložių atmaina. Vėlgi - turintys humoro jausmą piliečiai svaido anekdotus, kad ROTARY sukūrė tie, kurie nebuvo priimti į masonų ložes, o LIONS - tie, kurie nepateko į ROTARY sąrašus ir t. t., ir pan.

Taigi, visiškai nenuostabu, kad 1992 m. gruodžio 1 d. Čikagos priemiestyje Evanstone įsikūrusioje tarptautinio ROTARY būstinėje paskelbus sprendimą Klaipėdos "R" klubą įjungti į "ROTARY International" šeimą, Lietuvoje sulaukta nevienareikšmiškų reakcijų ir vertinimų. Viena aršiausių publikacijų buvo paskelbta Sąjūdžio laikraštyje "Kauno aidas" (1992 m. Nr. 31), kuri buvo perspausdinta ir Klaipėdos miesto laikraštyje. Štai kelios citatos iš šios publikacijos: "Nors masonai skelbiasi nesikišą į politiką, tačiau kai kur (ypač JAV) politinė jų įtaka labai žymi. Reformuoti masonai primena intelektualų draugijas, be priesaikų, laipsnių, be simbolių ir mistikos, draugijas, kurioms rūpi praktiški reikalai. Jų ideologijai įtakos turi racionalizmo idėjos. Neretai masonai vienija oficialia valdžia nepatenkintus inteligentus ir biznio žmones. O dabar grįžkime prie Klaipėdos "R" klubo. Galime drąsiai tvirtinti, kad šis klubas - reformuota masonų ložė: skelbiami kilnūs tikslai - tarnauti visuomenei, rūpintis labdara. Klube vieni vyrai, griežta ir slapta naujų narių priėmimo tvarka, kiekvieną savaitę rengiami susirinkimai, neįsileidžiant pašalinių, skirta 30 min. bendriems pietums ir 30 min. klausomasi vieno klubo nario pranešimo. Uždaram ratui pateikiama tiksli informacija. O juk sakoma: kas valdo informaciją, tas valdo šalį."

Ir dar viena citata: "Klubo nariai - buvę ir dabar tebesantys įvairių sričių vadovai, siekiantys niekam neužleisti savo postų. Valdžia ir biznis - jų veiklos tikslas. Tam reikalingi tarptautiniai ryšiai, nes ROTARY klubo nariai nuoširdžiai priimami kiekviename šiek tiek reikšmingesniame pasaulio mieste. Kadangi klube griežtai laikomasi tarpusavio pagalbos ir tolerancijos principo, vienam nariui, pvz., S. Šileriui ar V. Janušoniui patekus į nemalonę, gelbės draugai profesionalai, tarp kurių yra teisininkas, policijos viršininkas, miesto Tarybos pirmininkas. Ar tau, skaitytojau, šis klubas neprimena pernokusio socializmo laikų, kai visus miesto reikalus sprendė partijos šulai - įmonių ir gamyklų direktoriai, tik jų ložė (pastogė) buvo ne K. Žilinsko teatras, o partijos miesto komitetas? Štai tikroji miesto valdžia - ne deputatų taryba! - o jie, buvusieji ir tebesantys lyderiai, pasivadinę ROTARY klubu."

ANONSAS

Ką visuomenės labui nuveikė "R" klubas, tapęs "ROTARY Internacional" nariu, t. y. ROTARY klubas "Klaipėda", šiemet gruodį švęsiantis įsikūrimo 20-metį.

Bus daugiau

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder