Kas tie rotariečiai: paskalos ir tikrovė (6)

Kas tie rotariečiai: paskalos ir tikrovė (6)

Tęsiame pažintį su Klaipėdos rotariečiais. Šiandien pasižvalgysime, ką dvidešimtmetį mūsų mieste egzistuojantis ROTARY klubas "Klaipėda" yra nuveikęs visuomenės labui.

Tęsinys. Pradžia liepos 14 d.

Vieno ROTARY klubo knygoje užtikau moto: "Aš sapnavau, kad gyvenimas - tai džiaugsmas. Prabudau ir pamačiau, kad gyvenimas - tai tarnystė. Dirbau ir supratau, kad tarnystė yra džiaugsmas. Rabindranatas Tagorė (1861 - 1941)".

ROTARY deklaruoja šias vertybes: tarnystę, draugystę, įvairumą, integralumą, vadovavimą.

Tarnystė

Kai pirmojo mūsų mieste ROTARY klubo "Klaipėda" įkūrimo iniciatorių Artašeso Gazariano ir Povilo Vasiliausko pasiteiravau apie veiklos ypatumus ir nuopelnus visuomenei, jie neskubėjo vardinti konkrečių darbų.

"Klubą kūrėme postsovietinėje erdvėje, kurioje privalėjome daug ko mokytis ir išmokti. Manau, kad per ROTARY judėjimą tiek Klaipėda, tiek ir visa Lietuva kur kas sparčiau vakarėjo. Mes neužsiėmėme konkrečiais labdaros reikalais, tačiau būtent per mūsų klubą Europos geros valios žmonės teiravosi, kam ir kokios paramos reikėtų. Ir mes mielai ėmėmės misijos nukreipti medicinos įrangą ar medikamentus. Per klubo veiklą mezgėsi ryšiai su pasauliu, kuriam galėjome rekomenduoti žmones mokslams ir stažuotėms. Ir tai nebuvo mūsų klubo nariai ar jų atžalos", - sakė A. Gazarianas.

P. Vasiliauskas savo ruožtu pabrėžė, kad per ROTARY klubo ryšius į Klaipėdą atkeliavo unikalios dirbtinių kelių ir dubens sąnarių operacijos, kitos medicinos sferos naujovės, apie kurias iki tol dažnai net nebuvo girdėta.

Ir tai - tik keli ROTARY klubo "Klaipėda" tarnystės visuomenei pavyzdžiai. Kiek nuveikta tegul ir ne šimtų, o tik dešimčių klaipėdiečių naudai: parama studentams tęsti mokslus Europos universitetuose, savo sričių specialistams stažuotis Europoje ir Amerikoje. Ta parama nebūtinai turėjo piniginę išraišką, tiesiog su kitų šalių rotariečiais sutarta dėl apgyvendinimo, o kartais ir dėl išlaikymo visų studijų metu.

Štai keletas ROTARY klubo "Klaipėda" bendrų projektų su Danijos, Norvegijos, Švedijos, Šveicarijos, Vokietijos rotariečiais: parama Klaipėdos pedagogikos kolegijai, pagalba Kretingos ligoninės vaikų skyriui, verslo kursai "Demokratija ir rinkos ekonomika" jauniesiems verslininkams, vaikų su negalia integracija į visuomenę, paramos Respublikinei Klaipėdos ligoninei projektas ir t.t. Kai kuriais atvejais remiama lėšomis, kai kuriais - vadovėliais, baldais ir pan.

Draugystė

Viena iš didžiausių ROTARY judėjimo vertybių - draugystė. Pirmiausia - tarp paties klubo narių. O paskui ir į išorę - bičiulystė su kitais Klaipėdos ROTARY, visos Lietuvos, užsienio klubais. Pirmiausia - Skandinavijos. O draugaujant užgimsta ir bendrų idėjų, kurias įgyvendinti kur kas paprasčiau nei vieno klubo jėgomis.

Pagal ROTARY konstituciją šių klubų nariai neturi teisės narystės išnaudoti asmeniniams tikslams siekti. Pažeidę tą taisyklę šalinami iš klubų. ROTARY klubas "Klaipėda" taip pat neišvengė šios nemalonios procedūros.

Savišvieta

ROTARY klubai taip pat daug dėmesio skiria savišvietai. Kassavaitiniuose rotariečių susirinkimuose kuris nors iš klubo narių teikia informaciją iš jam geriausiai pažįstamos srities. Šios taisyklės tvirtai laikosi ir ROTARY klubas "Klaipėda".

Jono Genio registruotoje kronikoje - paskaitos apie Klaipėdos architektūrą, istorines peripetijas, paveldo reikalus. Į klubą savišvietos tikslais kviečiami sukauptais lobiais pasidalinti ir savo srities asai ne rotariečiai.

Labai nustebau šioje kronikoje aptikusi, kad būtent šio klubo nariai prisidėjo išleidžiant neįkanojamą knygą - Jono Tatorio "Senoji Klaipėda", Cirilio Norkaus "Tėvynės labui". Iš kronikos sužinojau, kad šviesaus atminimo Alfonsas Žalys lankėsi šiame klube padėkoti rotariečiams už paramą statant paminklą Martynui Mažvydui Lietuvininkų aikštėje.

Vadovavimas

ROTARY neišvengiamai susijęs su rotacija. Rotariečiai kasmet renka naują prezidentą, bet buvusiojo "nelaidoja". Jų sistemoje prie klubo vairo stovi ir buvęs prezidentas, ir naujai išrinktasis, ir po metų keisiantis pastarąjį. Taigi, kartu su perrinktu prezidentu "neužbraukiami" anksčiau pradėti darbai.

ROTARY klubuose turintieji ambicijų dirbti vadovais savo srityje, puikiai gali įsisavinti vadovavimo išmintį. Na, o jei prie vairo stoja kurios nors srities vadovas, čia jis tikrai gali pasisemti vadovavimo subtilybių.

Malonumai

Priklausymas ROTARY - tai ne vien įsipareigojimai savo miestui, savo šaliai, ROTARY judėjimui, bet ir malonus laiko leidimas su bendraminčiais. Dažniausiai, kokia tik būtų šventė ar proga, ieškoma ir randama jos išraiškos detalių: kartais karnavalinių, kartais - skoninių.

Rotariečiai kviečiasi ir vyno, ir virtuvės specialistus, galinčius supažindinti su dar nepatirtais skoniais, kvapais ar reginiais.

"Jau vien dėl to verta burtis į ROTARY", - pašmaikštavo A. Gazarianas.

Bus daugiau

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder