Mažėja tolerancija rūkaliams

Mažėja tolerancija rūkaliams

Kovos su rūkymu ir rūkaliais vajaus šalininkų gretos gausėja. Šįsyk į negailestingą kovą su rūkančiais pedagogais sukilo M. Gorkio pagrindinės mokyklos tėvai. Jų kantrybės taurę perpildė pačioje mokykloje tvyrantis tabako dūmų kvapas.

Susirūpinusi į redakcija tėvų komiteto vardu kreipėsi ponia Nadežda (vardas pakeistas), kuri pranešė, kad kova su rūkymu neduos lauktų rezultatų tol, kol rūkys ir suaugusieji. Nadeždos teigimu, vienas iš rūkymo židinių rusena pačioje mokykloje.

"Mes esame įsitikinę, kad mokyklos patalpose rūko direktoriaus pavaduotoja Irena Rakuceva. Rūkalų kvapas tvyro net mokyklos vestibiulyje. Mūsų vaikai namo grįžta dvokiantys tabako dūmais. Kaip mes galime reikalauti, kad nerūkytų vaikai, jei rūko patys mokyklos vadovai?" - stebėjosi klaipėdietė, prašiusi nenurodyti jos vardo, mat bijanti I. Rakucevos keršto.

NEBERŪKO? M. Gorkio pagrindinės mokyklos direktorės Irinos Narkevičienės teigimu, kartą buvo nustatytas rūkymo tarnybinėse patalpose atvejis. Tačiau tai darė ne pavaduotoja, o valytoja. Su ja pasikalbėjus, ant patalpų užklijavus rūkyti draudžiantį užrašą tai esą nebepasikartojo. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Sekdami karštais pėdsakais, išsiruošėme patys įsitikinti, kokie kvapai tvyro M. Gorkio pagrindinėje mokykloje.

Kvapai kaip kvapai. Nei cigarečių, nei prisvilusių riebalų užuosti nepavyko.

Įžengę į mokyklos direktorės Irinos Narkevičienės kabinetą iškilmingai pranešėme, kad jos pavaduotoja I. Rakuceva rūko mokykloje ir tuo sukelia moksleivių tėvų nepasitenkinimą. Sutrikusi direktorė teisinosi, kad negalinti suaugusiam žmogui uždrausti rūkyti, tačiau kategoriškai nenorėjo sutikti, kad rūkoma mokykloje.

"Taip, sykį nustatėme, kad buvo rūkoma tarnybinėse patalpose. Tačiau tai darė ne pavaduotoja, o valytoja. Su ja pasikalbėjome, ant tų patalpų užklijavome rūkyti draudžiantį užrašą ir tai nebepasikartojo", - aiškino I. Narkevičienė.

"Taip, aš rūkau", - prisipažino į kabinetą įžengusi I. Rakuceva, ir pridūrė, kad šiam žalingam įpročiui pasiduodanti tik namie. O mokykloje - niekada.

Direktorė mostelėjo ranka lango link: "Pažiūrėkite, štai vienas mokytojas eina. Manau, kad jis pasuks už kampo ir parūkys. Va, trys moksleiviai kažkur bėga. Žinau, kad jie rūko kitoje gatvės pusėje esančio namo kieme. Mokyklos teritorijoje rūkyti niekas nedrįsta, tačiau kiemuose mes negalime moksleivių persekioti. Nors jiems ir draudžiama rūkyti, tačiau nepagautas - ne vagis. O kaip su tuo kovoti?"

Ji prisiminė, kad vieną moksleivę buvo sugavę rūkančią, tačiau jau kitą dieną tėvai ėmė vesti ją į kitą mokyklą.

Kaip su tuo reikia kovoti, parodys Klaipėdos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius, kurio vedėja Kristina Vintilaitė skelbia karą nepilnamečiams rūkaliams.

"Nuo balandžio mes organizuosime reguliarius patikrinimus. Mažiausiai kartą per savaitę apvažiuosime visas jau nustatytas vietas, kuriose mėgsta rinktis nepilnamečiai ir rūkyti. Iki šiol to nedarėme, kadangi mūsų skyrius tik neseniai veikia. Be to, trūksta dar 4 darbuotojų. Užtat pavasarį nepilnamečių rūkymo problemą spręsime iš esmės", - žadėjo K. Vintilaitė.

Iki šiol su viešosiose vietose rūkančiais nepilnamečiais kovojo savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyrius ir policija. Tačiau tai buvo epizodinė veikla, apie ką liudija ir juokingai menkas protokolų skaičius. 2011 m. buvo surašyti 52 protokolai rūkaliams, vyresniems nei 16 metų, ir tik 20 protokolų nepilnamečių tėvams. Pernai per pirmąjį pusmetį skaičiai panašūs - 24 protokolai 16 metų ir vyresniems asmenims, 15 - rūkalių tėvams.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder