Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro profesorius Algimantas Irnius pasakoja, jog nuo padidėjusio skrandžio rūgštingumo dažniausiai kenčia jauni, aktyvūs žmonės. „Jaunesni žmonės padidėjusiu rūgštingumu skundžiasi, kadangi jie rečiau skiria pakankamai dėmesio reguliariam maitinimuisi bei produktų pasirinkimui. Nervinė įtampa per centrinę nervų sistemą skatina skrandžio sulčių, tuo pačiu ir druskos rūgšties išsiskyrimą, t. y. rūgštingumo padidėjimą, tad iš praktikos galėčiau įvardinti, kad padidėjusiu skrandžio rūgštingumu skundžiasi dažniau perfekcionistai bei labai įtemptą protinį darbą atliekantys asmenys“, – teigia prof. A. Irnius.
Prof. A. Irnius teigia, kad vietoj to, kad gyventojai išgertų reikiamų vaistų, nemalonų rūgštingumą malšina mitais – gerdami pieną ar sodą. „Išgėrus pieno, skrandžio sienelės pasidengia riebalais, tačiau piene esantis kalcis rūgštingumą provokuoja, tad neilgai trukus savijauta pablogėja. Soda taip pat trumpam numalšina rūgštingumą, o praėjus šiek tiek laiko jį sukelia dar didesnį“, – teigia prof. A. Irnius. Pasak profesoriaus, kai kurie gyventojai geria rūgščias sultis, jos taip pat situaciją dar labiau pablogina.
Iš pradžių kartas nuo karto pasireiškiantis nemalonus deginimo pojūtis duobutės srityje pradeda kartotis vis dažniau. Pasireiškus ligos simptomams, prieš kreipdamiesi į gydytoją, gyventojai kenčia kurį laiką. Laiku nesusirūpinus, gali atsirasti opaligė, stemplės uždegimas, erozijos ar net opos, taip pat gerklės uždegimas, rūgščiai kylant į viršų gali būti pažeistas ir dantų emalis. „Net ir retai kylant rūgščiai nereikėtų leisti skrandžiui virškinti save ir laukti, kada skaudėti pradės nuolat – reikėtų nukeliauti iki vaistinės ir paprašyti kad ir pačių pigiausių nereceptinių vaistų, kurie blokuotų skrandžio rūgšties gaminimą ir tokiu būdu mažintų rūgšties kiekį skrandyje. Tuo tarpu, jeigu per didelis rūgštingumas kamuoja kelis kartus per savaitę, būtina kreiptis į gydytoją“, – teigia profesorius.
Kenčiantiems nuo padidėjusio rūgštingumo prof. A. Irnius pataria, atsisakyti citrusinių, gazuotų gėrimų, šokolado, mėtos, rūgščių ar aštrių patiekalų, vengti alkoholio, ypač šampano. „Kavoje esantis kofeinas taip pat provokuoja rūgštingumą, tačiau, jeigu jos neišeina atsisakyti, ją geriant reikėtų būtinai kažką užkąsti. Taip pat rekomenduojama vengti valgyti didelėmis porcijomis ar prieš miegą“, – teigia prof. A. Irnius. Be maisto produktų, pernelyg didelį rūgštingumą provokuoja antsvoris, rūkymas, aptemptų drabužių dėvėjimas, juosmens suveržimas diržu, ypač po valgio bei nervinė įtampa. Kenčiantys nuo padidėjusio rūgštingumo, turėtų pusryčius, pietus ir vakarienę valgyti kasdien labai panašiu metu.
Rašyti komentarą