Atmintis yra viena iš svarbiausių centrinės nervų sistemos funkcijų. Ji sugeba įsiminti, išlaikyti ir atskirti tai, kas jau suvokta, patirta ar galvota ir daryta.
Gera atmintis nepaprastai reikalinga, kai reikia intensyviai mąstyti ir daug mokytis, suvokti bei išspręsti kokias nors sudėtingas problemas. Mokantis namuose svarbu sukurti jaukią atmosferą: palaikyti tylą arba palikti minimalaus garso muzikinį foną.
Atmintį ir mokymąsi neigiamai veikia stresai. Didelė nervinė įtampa kenkia mokymuisi ir jo kokybei.
Mokantis ar dirbant protinį darbą 45-90 min. patartina daryti 15 min. pertraukėles, kurių metu galima pasimankštinti, išgerti arbatos ar sulčių. Pasimokius ar padirbus intensyvų protinį darbą apie 4 valandas, patartina padaryti maždaug 1 valandos relaksacinę pertrauką, kurios metu galima pamiegoti arba pasivaikčioti gryname ore.
Protinei veiklai skatinti būtina tinkama mityba. Įrodyta, kad organizmui badaujant smegenys funkcionuoja tris kartus blogiau. Žuvų ir jūros gėrybių reiktų valgyti mažiausia tris kartus per savaitę. Žuvų vertę lemia tai, kad jose yra apie 15-26 proc. baltymų, sudarytų iš 20 aminorūgščių, kurios labai svarbios smegenų ląstelių veiklai.
Galvos smegenų ląstelėms naudingi ir riešutai, o ypač graikiniai. Jie yra vitamino E šaltinis, o šis vitaminas atitolina ląstelių senėjimą. Naudingi ir žemės riešutai. Juose gausu magnio, o jo reikia nerviniams impulsams perduoti. Atmintį stiprina ir bananai, datulės, saldžiosios paprikos, pomidorai, morkos, ankštinės daržovės, visos uogos, kruopos, šalavijas, ginkmedžio ekstraktas, aminorūgščių kompleksai. Iš pieno produktų geriausia rinktis neriebią varškę - joje yra daug lengvai pasisavinamų baltymų, lecitino, kalcio, vitamino B2. Mėsoje gausu geležies, vitamino B12, o jei trūksta geležies sunku išlaikyti dėmesį. Iš prieskonių ypač gerai veikia cinamonas, imbieras, ciberžolės.
Visuomet būtina pusryčiauti, nes reikia smegenis paruošti dienos darbui, kad būtų galima sukaupti informaciją.
Milda BENIUŠIENĖ

Rašyti komentarą