Atsako gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Mokslininkai įrodė kavos neigiamą poveikį – širdies ir kraujagyslių sistemai (didina kraujospūdį, dažnina širdies ritmą), sukelia priklausomybę kofeinui, skatina virškinimo negalavimų, rėmens atsiradimą, nemigą, suaktyvina žarnyno judesius, mažina mineralinių medžiagų pasisavinimą, skatina dažnesnį šlapimo išsiskyrimą, ėduonies vystymąsi. Pastebėta, jog dažnai vartojama labai karšta kava gali didinti stemplės vėžio riziką, todėl kava su pienu galėtų sumažinti šio gėrimo bendrą temperatūrą.
Pastebėtos ir teigiamos kavos savybės: ji aktyvina centrinę nervų sistemą, didina intelektualinį aktyvumą, mažina kepenų cirozės riziką, turi daug antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais.
Nepastebėta, jog kava su pienu mažintų antioksidantų kiekį, nors paminima, jog pieno baltymai (kazeinas) sudaro junginius su antioksidantais.
Visais atvejais rekomenduojama kava nepiktnaudžiauti – per dieną ne daugiau kaip 2-3 puodelius espresso kavos.
Rašyti komentarą