Žurnalistinis eksperimentas
Paskutinės konsultacijos pas gydytoją Levą Chazaną metu, kaip ir žadėjau, trečią kartą perdaviau jam skaitytojų klausimus.
Austrijoje gyvenanti Vaiva guodėsi, kad niekur negali nusipirkti antrajame lieknėjimo etape du kartus per savaitę vakarienei valgomų varškės sūrelių be šokoladinio glaisto. Ji klausė, ar juos būtų galima kuo nors pakeisti.
Anot L. Chazano, šiuo atveju galima vietoj 50 g varškės sūrelio suvalgyti 40-45 g paprastos varškės, pagardintos vienu arbatiniu šaukšteliu medaus.
Ne kartą mūsų skaitytojai diskutavo ir apie vakarienėms skirtas baltą ir raudoną mišraines. Moterys piktinosi, esą L. Chazanas tingi paįvairinti meniu ir sugalvoti ką nors nauja.
Gydytojas prisipažino, kad jau ne kartą joms bandė surasti pakaitalą: "Ir šviežių daržovių salotas su grietine išbandžiau, ir pakepintus žiedinius kopūstus, ir aibę kitų daržovių mišinių... Bet kai tik skirdavau jas vakarienėms savo pacientams, svoris kaip mat nustodavo kristi. Todėl priėjau išvados, kad sparčiam ir sveikam lieknėjimui idealiai tinka tik balta ir raudona mišrainės."
L. Chazanas pridūrė, kad griežtai yra reglamentuojamas tik mišrainių kiekis ir sudėtis, tačiau daržovių santykį kiekvienas gali pasirinkti individualiai: "Pavyzdžiui, daugelis žmonių nemėgsta svogūnų, tai jų deda tik tiek, kad skonio nejaustų."
Be to, gydytojas pabrėžė, jog tik vakarienėms nesuteikiamos improvizacijos galimybės: "Už tai pusryčiams ant sumuštinių galima dėti rūkytą ar virtą dešrą, įvairiai rūkytą kumpį, virtą liežuvį, bet kokių rūšių sūrį. O pietums valgyti kaip tik norisi paruoštą įvairią žuvį ar mėsą. Juk galima net balandėlius, cepelinus, šašlykus valgyti! Aišku, nepamirštant apie produktų kiekį."
Ne kartą mūsų žurnalistinio eksperimento stebėtojos dalijosi patirtimi, kaip palengvinti ir vakarienėms skirtų mišrainių paruošimą: kai kartu tomis mišrainėmis minta ir kiti šeimos nariai, jiems šis maistas greitai nusibosta. O kiekvieną dieną sau gamininant mažytę porciją mišrainės, sugaišti ne tik nemažai laiko, bet ir esi priversta daržovių perteklių išmesti. Kelios skaitytojos tvirtino, kad mišraines gamina iš parduotuvėse pirktų šaldytų daržovių ir teiravosi, ar taip elgtis galima.
"Galima, bet nerekomenduojama,- atsakė L. Chazanas. - Geriau būtų pačioms išsivirti, pavyzdžiui, daržoves savaitei, susipjaustyti ir užšaldyti. Taip tikrai bus sveikiau".
Dar viena gydytojo atsakymų porcija - pirmadienio dienoraštyje.
Natalija MOGUČAJA

Rašyti komentarą