ŽIV užsikrečia vis mažiau žmonių

ŽIV užsikrečia vis mažiau žmonių

Infekcijos

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (VSC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Klaipėdos apskrityje užregistruota beveik du kartus mažiau naujų ŽIV infekcijos atvejų nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį.

"Pasaulio sveikatos organizacija žmogaus imunodeficito virusinę (ŽIV) infekciją vertina kaip pirmą ir vienintelę pandemiją, kadangi ji yra paplitusi beveik visose pasaulio šalyse",- pasakojo Klaipėdos VSC vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė. Jos teigimu, ŽIV ir AIDS epidemija yra labai pavojinga tuo, kad nuo jos neįgyjamas imunitetas ir kol kas nėra skiepų.

Statistika džiugina

Per pirmąjį 2006 metų pusmetį Klaipėdos apskrityje buvo užregistruota 19 naujų ŽIV atvejų, 2007 m. - 11, šiemet ŽIV užsikrėtė vos 6 žmonės.

Kaip saugiausias Klaipėdos apskrities miestas pasižymėjo Skuodas, jame neužfiksuotas nė vienas ŽIV atvejis. Tuo tarpu Šilutės rajone jų užfiksuota net 16.

Iki šių metų pradžios ŽIV diagnozuotas 406 Klaipėdos apskrities gyventojams, iš jų net 384 (94,6%) atvejai rasti Klaipėdos mieste. Visoje Lietuvoje ŽIV užsikrėtę 1332 asmenys.

Dažniausiai užsikrečia vyrai

Klaipėdos apskrityje yra 65 asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Jos diagnozuoja ir tiria asmenis dėl ŽIV ir kitų lytiškai plintančių infekcijų.

Net 75% infekuotųjų užsikrečia dėl nesaugaus intraveninių narkotikų vartojimo. Jie narkotikus leidžiasi nesteriliomis adatomis.

Nors lytiniu keliu užsikrėtė tik apie 15% žmonių, Klaipėdos VSC vyr. specialistė pastebi, kad paskutiniaisiais metais šis skaičius pradėjo didėti. Dėl to Klaipėdos apskrityje, kaip ir visoje šalyje, nėščios moterys tiriamos, ar nėra užsikrėtusios ŽIV ir sifiliu.

V. Pečkauskienė sakė, kad Klaipėdos apskrityje, kaip ir visoje Lietuvoje, dažniausiai ŽIV užsikrečia vyrai. Jie sudaro daugiau nei 80% visų užsikrėtusių asmenų. Dažniausiai ŽIV užsikrečia 20 - 44 metų žmonės.

Aistė VALIAUSKAITĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder