Kad ir tuštės Kauno švietimo įstaigos, bet paskirties nekeis

Kad ir tuštės Kauno švietimo įstaigos, bet paskirties nekeis

Kraustytis iš miesto centro į Žaliakalnį netrukus žada du Kauno miesto savivaldybės administracijos skyriai. Kol kas jie apie 20 metų glaudžiasi privačiame, savininkui sugrąžintame name, kurio patalpos nėra pritaikytos administracinei veiklai.

„Tam namui, kurį savivaldybė nuomojasi už 7 tūkst. litų per mėnesį, jau seniai reikia didelių investicijų, kad būtų atliktas kapitalinis remontas. Ne nuomininkas tokiu remontu turi rūpintis, o pastato šeimininkas. Savivaldybė negali investuoti į svetimą turtą biudžeto lėšų. Savanorių prospekte netrukus atsilaisvins su savivaldybės įsteigta „Kauno energijos" bendrove susijusios įmonės „Pastatų priežiūros paslaugos" pastatas. Įmonė kelsis į Jonavos gatvę.

Reikia derėtis dėl atlaisvinamų patalpų Savanorių prospekte perėmimo, dėl jų nuomos dydžio, ir du skyriai - Švietimo ir ugdymo bei Švietimo ūkinės veiklos - turės normalias sąlygas. Ten yra sutvarkytos, neseniai suremontuotos patalpos, geras privažiavimas, aikštelė automobiliams. Bus kur kas patogiau negu miesto centre ir skyrių darbuotojams, ir lankytojams", - Kauno miesto tarybos kolegijoje naujų patalpų privalumus vardino savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Antanas Slušnys.

Gyvenamajame pastate, kur dar tebeveikia dalis savivaldybės švietimo sistemos administravimo padalinių, - siauri koridoriukai ir laiptinės, ankšti kambariai. Tačiau čia yra 900 kv.m. ploto patalpų. Naujoe vietoje - 100 kv.m ploto mažiau. Bet patogesnės darbo sąlygos ir, kaip tikimasi, mažesnė patalpų nuomos kaina taps dideliu privalumu dėl apsisprendimo savivaldybės tarnautojams išsikraustyti iš greta K. Donelaičio gatvės esančio siauručio akligatvio. Juolab kai tam persikraustymui jau pritarė ir Kauno miesto tarybos kolegija.

Kelerius pastaruosius metus, primena ELTA, Kaunui prarandant dalį gyventojų bei dėl jaunų šeimų emigracijos su mokyklinio amžiaus vaikais pastebimai tuštėjant savivaldybės įsteigtoms mokykloms, viešai kalbama apie dalies jų patalpų panaudojimą savivaldybės reikmėms. Nes iki šiol savivaldybės administracija nesutelpa jai priklausančiuose statiniuose. Dalis reikalingų miesto valdytojams plotų tebenuomojama. Idėjos statyti nepigius Kauno valdžios rūmus jau atsisakyta, stengiamasi biudžeto lėšas taupyti.

Savivaldybės administracijos vadovas Dainius Ratkelis, Eltos paklaustas, kodėl atsisakyta siūlymo Švietimo skyrių įkurdinti arčiau jo administruojamo „objekto", racionaliau panaudojant vienos iš tuštesnių mokyklų patalpas, atsakė, kad tai nulemia dydis būsimų investicijų dysis.

"Kad klasės galėtų virsti administracinėmis savivaldybės patalpomis, biudžeto pinigų tikrai reikėtų nemažai. Numatėme juos pataupyti ir švietimo įstaigų paskirties nekeisti. Tiesa, Ašigalio gatvėje vienoje iš mokyklų, užimant tik dalį patalpų (aukštą), įkurdintas archyvas, nes specialiam tokios paskirties statiniui pastatyti miestas neturi lėšų. Tačiau kituose aukštuose dirba mokyklos (savivaldybės įsteigta ir nauja, privati). Tuštoką mokyklą Vilijampolėje, miesto tarybos sprendimu, perduodame Lietuvos sveikatos mokslų universitetui, kuris čia steigs savo gimnaziją. „Eigulių" mokykloje įsikuria Jaunojo kario mokykla. Žodžiu, stengiamės, kad tuščios mokyklų patalpos nestovėtų be naudos.

Lygiai taip ir su vaikų darželiais. Žeimenos gatvėje, buvusiame vaikų darželyje, ilgai veikė „Animos" mokykla. Kai jos nebeliko, dalis patalpų išnuomota privačiam vaikų darželiui. Tiesa, jo steigėja viešoji įstaiga savivaldybei įsiskolino, laiku nemokėjo nuomos. Tačiau savivaldybė, kai darželių mieste trūksta, nenusiteikusi dabar žlugdyti privačios iniciatyvos, kuriai pritaria dalis galinčių daugiau mokėti už savo vaikų priežiūrą tėvų. Miesto tarybai rengiamas sprendimo projektas, kurį patvirtinus, viešoji įstaiga vaikų darželiui buvusias „Animos" patalpas iš savivaldybės gaus nemokamai, pagal panaudos sutartį", - sakė D. Ratkelis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder