Tarptautinio bakalaureato programas nori turėti ir Klaipėda

Tarptautinio bakalaureato programas nori turėti ir Klaipėda

Svarstoma, kad tarptautinę mokyklą Klaipėdoje logiškiausia būtų įsteigti kaip kurios nors jau esančios privačios mokyklos padalinį. Tad tarptautinę bakalaureato programos licenciją norinčios įsigyti uostamiesčio privačios mokyklos dabar skaičiuos, kiek tėvams galėtų kainuoti tokie vaikų mokslai.

"Vakarų eksprese" jau rašėme, kad iniciatyva steigti uostamiestyje tarptautinę mokyklą atėjo iš verslo struktūrų. Teigiama, kad į Klaipėdą gyventi ir dirbti atvykę užsieniečiai guodžiasi, jog čia nėra mokyklos, kurią galėtų lankyti jų vaikai. Tad esą vien dėl to daugelis jų priversti gyventi Vilniuje.

"Niekas nekalba apie naujos mokyklos statybas. Svarstoma, kad tarptautinė mokykla galėtų būti kurios nors jau veikiančios valstybinės ar privačios mokyklos padalinys", - akcentavo Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Miesto mero Vytauto Grubliausko žiniomis, poreikis nėra labai didelis. Šiandien kalba eina apie kelias dešimtis užsienio piliečių, kurie Klaipėdoje naudotųsi tarptautinės mokyklos paslaugomis.

"Kalbama apie mokyklą, kuri veiktų pagal tarptautinio bakalaureato programą. Tad akivaizdu, kad paprasčiau kalbėti su privačiomis mokyklomis, kurių veikimo galimybės sudarant verslo sutartis yra platesnės", - pasakojo V. Grubliauskas.

Pasak N. Laužikienės, tokią galimybę svarsto dvi uostamiestyje esančios privačios mokyklos - "Universa Via" ir Klaipėdos licėjus.

"Universa Via" jau ir dabar save vadina tarptautine mokykla ir priima kitakalbius vaikus, bet jie neturi tarptautinės bakalaureato programos licencijos, nes iki šiol nebuvo tokio didelio poreikio, o licencija kainuoja nemažas lėšas", - pasakojo N. Laužikienė.

Jos žiniomis, kiekvienos programos licencija kainuoja maždaug 8-10 tūkst. eurų, be to, dar yra kasmetinis mokestis. Kol kas nėra tiksliai žinoma, koks jis, bet manoma, kad gali siekti 6-8 tūkst. eurų.

N. Laužikienės žiniomis, Klaipėdos licėjus dar šį mėnesį ketina paduoti paraišką gauti licenciją 11-12 tarptautinio bakalaureato klasėms steigti.

"Padavus paraišką vyksta vertinimas, ar tikrai įstaiga yra pasirengusi tai daryti, ar tinkamai parengti mokytojai, tinkamos patalpos ir t. t.", - kad procesas gali užsitęsti ir nuo ateinančio rugsėjo programa dar tikrai negalės būti vykdoma, paaiškino N. Laužikienė.

Net ir tuo atveju, jei paraišką pavyktų pateikti dar šį mėnesį, programą būtų galima pradėti įgyvendinti tik nuo 2019-ųjų rugsėjo.

Dabar svarbiausia sužinoti, kiek tėvams kainuotų tokie vaikų mokslai. To paprašyta išsiaiškinti pačių privačių mokyklų.

Meras svarsto, kad tarptautinė mokykla būtų patraukli ne tik Klaipėdoje gyvenantiems užsieniečiams, bet ir patiems lietuviams. Mat tarptautinio bakalaureato mokyklų diplomus pripažįsta ir vertina geriausi pasaulio universitetai. V. Grubliausko žiniomis, kituose Lietuvos miestuose, kur jau veikia tokios mokyklos, nemažą procentą sudaro būtent patys lietuviai.

Klaipėdos licėjaus direktorė Regina Kontautienė minėjo, kad dabar ne vienas vyresnių klasių klaipėdietis vyksta į sostinę ar Šiaulius, kur jau seniau vykdomas mokymas pagal tarptautinio bakalaureato programas.

"Akivaizdu, kad jaunimas mato tokių programų naudą. Todėl manome, kad ir mes nesunkiai suformuotume bent po vieną 11 ir 12 klasę", - kalbėjo R. Kontautienė.

Direktorė kol kas sakė neturinti skaičių, kiek galėtų kainuoti tėvams tokie mokslai Klaipėdoje. Esą daug kas priklausys ir nuo to, ar prie licencijos pirkimo kaštų sutiks prisidėti Savivaldybė ir verslo struktūros, kurios taip pat yra suinteresuotos, kad Klaipėdoje atsirastų tokios programos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder