Tėvai mokykloje: aktyviųjų vaikams lengviau mokytis?

Tėvai mokykloje: aktyviųjų vaikams lengviau mokytis?

Teigiama, kad tėvų dalyvavimas mokyklos gyvenime yra būtinas, nes ne tik padeda kurti jaukesnę mokyklos atmosferą, bet ir pagerina vaikų mokymosi rezultatus.

Aktyviai mokyklos gyvenime dalyvaujantys tėvai pasakoja, kad dažnai patys vaikai prašo, kad jų gimdytojai įsitrauktų į įvairias veiklas mokykloje.

"Neretai į mūsų klubą tėvelius atveda patys vaikai. Jie tiesiog prašo tėvų, kad jie aktyviai įsitrauktų į mokyklos gyvenimą", - pasakojo Klaipėdos Prano Mašioto progimnazijos tėvų klubo atstovė Daiva Budvytienė.

Šis tėvų klubas veikia jau trejus metus. Praėjusią savaitę aktyvios klubo mamos surengė respublikinę mokinių tėvų konferenciją, kurios metu ne tik iš Klaipėdos, bet ir kitų Lietuvos miestų atvykę tėvai dalijosi gerąja patirtimi.

Moterys aktyvesnės

"Dažnai išgirstame pasakymų, kad mes turėtume vadintis mamyčių klubu, nes veiklą vykdo kone vien moterys. Tačiau tai nėra tiesa. Sulaukiame ir vyrų palaikymo. Jie padeda mums įgyvendinti įvairius sumanymus, pavyzdžiui, padeda ieškant rėmėjų. Bet, žinoma, moterys paprastai turi daugiau laiko, jos yra labiau linkusios bendrauti, tad nėra ko stebėtis, kad dažnai būna aktyvesnės", - pasakojo D. Budvytienė.

Taigi, ką daro aktyviai į mokyklos veiklą įsitraukę tėveliai?

DARBAI. "Verdenės" progimnazijos ketvirtokų mamos demonstravo pačių sukurtus kūrinius, kurie paįvairina vaikų kasdienybę. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

Konferencijos dalyviai pasakojo, kad dažniausiai jie talkina mokykloje organizuojant įvairias šventes. Stengiamasi, kad šventės sujungtų visą mokyklos bendruomenę. Kad tėvai būtų ne tik pasyvūs stebėtojai, bet aktyviai dalyvautų.

"Gyvas bendravimas kur kas geriau nei bendravimas socialiniuose tinkluose", - akcentavo D. Budvytienė ir ragino ir kitus tėvelius aktyviau įsijungti.

Supažindina su profesija

Aktyviais tėveliais ypač džiaugiasi mokyklų darbuotojai. Tai akcentavo Simono Dacho progimnazijos direktoriaus pavaduotoja neformaliajam švietimui Zita Daugėlienė.

"Nėra tėvų, kurie nenori bendradarbiauti, tik reikia rasti priemones, kaip juos įtraukti į mokyklos gyvenimą", - sakė ji.

Nors, pasak jos, S. Dacho progimnazijoje veikiantis tėvų klubas pastaruoju metu ir ne itin aktyviai reiškiasi, visgi tėvų pagalba juntama ir šioje švietimo įstaigoje.

"Anksčiau, švenčiant Mokytojų dieną, pamokas vesdavo vyresnių klasių mokiniai. Tačiau pamanėme, kad progimnazijoje ši tradicija negali išlikti, nes aštuntokams nebūtų lengva tai padaryti. Todėl pamanėme, kad šiam vaidmeniui galime pakviesti tėvelius. Iš pradžių į tokį mūsų pasiūlymą atsiliepė nedaug tėvų, bet kai paraginome, atsirado nemažai savanorių vieną dieną tapti mokytojais. Smagu tai, kad didžioji dalis norinčiųjų buvo stipriosios lyties atstovai", - pasakojo Z. Daugėlienė.

Tėvai vaikus mokė ne įprastų mokykloje dalykų, o supažindino su savo profesija. Tad vaikai galėjo išgirsti pasakojimus iš pirmų lūpų apie įvairiausias profesijas: nuo jūrininko iki kosmetologės.

"Kitais metais kvietėme ir senelius prisijungti", - pasakojo mokyklos atstovė.

Z. Daugėlienė prisiminė ir kitą mokyklos bendruomenę suvienijusią šeimų šventę, kurioje koncertuoti buvo kviečiami šeimų kolektyvai.

"Pamatėme, kiek daug mūsų mokykloje yra talentingų šeimų", - pasidžiaugė pavaduotoja.

Progimnazijos atstovė pasakojo, kad mokyklos bendruomenė dažnai leidžia laiką kartu - aktyviai sportuodami, kurdami, ar rūpindamiesi kitais. Pavyzdžiui, visi kartu kūrė dovanas Giruliuose veikiančių kūdikių namų auklėtiniams.

"Leisti laiką su vaikais daug svarbiau nei leisti pinigus vaikams", - auksinę taisyklę priminė Z. Daugėlienė.

Moko savo pavyzdžiu

"Mes taip pat labai džiaugiamės aktyviais tėveliais. Jie ne tik aktyviai dalyvauja šventėse, bet ir padeda įgyvendinti įvairius sumanymus", - džiaugėsi ir "Verdenės" progimnazijos direktorė Rima Bėčiuvienė.

Šios mokyklos 4A klasės moksleivių tėveliai su konferencijos dalyviais pasidalijo patirtimi, kaip jiems pavyksta sukurti klasėje jaukesnę atmosferą. Nuo pirmos klasės su mokytoja buvo sutarta, kad vaikai bus vertinami riešutėliais ir pupomis. Tad visi tėvai su vaikais namuose uoliai siuvo maišelius, kad vaikai turėtų kur dėti savo derlių.

"Kaip smagu vakarais būdavo skaičiuoti, kiek kuris vaikas riešutėlių parsinešė", - pasakojo mamos.

Skatindami vaikus daugiau skaityti, tėveliai sutarė su mokytoja, kad ant vienos klasės sienos turėtų "išdygti" knygelių medis.

"Ant medžio šakų auga knygos. Kiekvienas vaikas turi savąją ir, kai perskaito naują knygą, ant jos puslapių klijuoja skrituliuką. Toks lenktyniavimas vaikams labai patinka. Be to, mokome vaikus ir savo pavyzdžiu. Tėveliai ateina į pamoką ir skaito vaikams knygas", - kaip tėvai aktyviai dalyvauja mokyklos gyvenime, pasakojo ketvirtokų mamos.

Pasak jų, kurti įvairias priemones, kurios paįvairina pamokas, joms vienas malonumas. Tad klasę puošia įvairūs rankdarbiai - didžiulis laivas, išpuoštas vėliavėlėmis, ant kurių užrašyti vaikų vardai, pupų medis, ant kurio lapų surašyta, kuris mokinys už ką yra atsakingas, bei pelėdžiukų lenta. Pastaroji skirta tam, kad vaikai galėtų patys save įvertinti - pelėdžiuką su savo vardu patys užtupdo ant žemesnės arba aukštesnės pakylos.

"Smagu tai, kad vaikai vertina labai sąžiningai, nes ant aukščiausios pakylos paukščiukų būna mažiausiai", - pasakojo ketvirtokų mamos.

Moterys juokavo, kad jos nuo pat pirmos klasės taip aktyviai įsitraukė į mokyklos veiklą, jog tikisi, kad vaikams baigus ketvirtąją klasę ir jos gaus pradinių klasių baigimo pažymėjimą.

Konferencijos dalyviai atviravo, kad veiklos mokykloje gali rasti kiekvienas. Pastebima, kad tie vaikai, kurių tėvai aktyviai domisi mokyklos gyvenimu ir randa veiklų joje, yra labiau motyvuoti mokytis.

Bendra veikla kuria bendruomenę ir išlaiko ryšį tarp tėvų, vaikų ir mokytojų.

"Džiaugiuosi, kad visuomenė jau subrendo. Suprantama, kad tėvų dalyvavimas mokyklos gyvenime yra labai svarbus", - akcentavo ir Vakarų Lietuvos tėvų forumo atstovė Aušra Zarembienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder