Galiūnas gimtadienių nesureikšmina

Galiūnas gimtadienių nesureikšmina

Liepos 15 d. stipriausiam pasaulio žmogui Žydrūnui Savickui sukaks 40 metų. Tačiau galiūnas nei apie amžių, nei apie tą dieną negalvoja. Kasdien reikia džiaugtis gyvenimu ir švęsti. O kuo žmogus širdyje jaučiasi jaunesnis, tuo jam įdomiau ir linksmiau gyventi, įsitikinęs stipruolis. Kaip tvirtino Ž.Savickas, jam pačiam širdyje dabar apie 20 metų.

Dovanos nesvarbios

„Šiemet nieko gimtadieniui neplanuoju. Iš tiesų gimtadieniams neskiriu tiek dėmesio. Taip, tu žinai, kad tą dieną yra gimtadienis, tačiau reikia švęsti kiekvieną dieną. Juk jeigu žmogus lauks 365 dienas, kad pašvęstų, ir numirs priešpaskutinę dieną, tai kas čia per gyvenimas? Reikia kiekvieną dieną būti laimingam, džiaugtis gyvenimu, - atviravo Ž.Savickas. - Kartais per gimtadienį pasikviečiu svečių, kartais kas nors pasveikina - tuo ta diena ir išsiskiria iš kitų. Tiesą sakant, per tuos visus metus kažkokių labai įsimintinų gimtadienių ar staigmenų ta proga dabar nepamenu, o tuo labiau neprisimenu gautų dovanų. Dovanos man nėra svarbios. Ką pasvajoju, visos tos svajonės ir išsipildo. Viską, ko noriu, pats nusiperku. Nors, žinoma, vis dėlto geriausia dovana - laikas, praleistas kartu su brangiais žmonėmis.“

Dažnai sportininkai, švenčiantys gimtadienius, sako, kad geriausia dovana jiems - pergalė, medalis. Tačiau kadangi galiūno gimtadienis ne sezono metu, jam tai negalioja. Stipruolio teigimu, taip, medaliai ir pirmosios vietos yra puikios dovanos, tačiau pastarosios būna dažniau nei gimtadieniai.

„Kiek sukanka metų - taip pat nesvarbu. Žmogui yra tiek metų, kiek jis jaučiasi esąs. Negi kiekvieną dieną galvosi apie metus? Žmogus išvis net neturėtų apie tai galvoti. Tiesiog kuo jis širdyje jaučiasi jaunesnis, tuo jam įdomiau ir linksmiau gyventi. Iš tiesų negalvoju, kiek man širdyje tų metų... Galbūt koks 20 jau yra“, - šypsodamasis pridūrė Ž.Savickas.

Gimtadienis galiūnui nėra ta data, iki kurios kažką planuojasi, keliasi tikslus ar galbūt kažką pasižada padaryti. „Tikslus keliuosi kalendoriniams metams. Ir dažniausiai išsikeltus tikslus visada įvykdau, vadinasi, rezultatus skaičiuoju gruodžio mėnesį. Gimtadienis - vasaros viduryje, taigi tokiu metu jau žmonės daugiausia apie atostogas galvoja. Panašiai ir pas mane, kažkokių didelių darbų dabar nedarau“, - sakė stipruolis.

Du tikslai

Per visą savo gyvenimą Ž.Savickas sportui jau atidavė 27 metus. Stipruolis įsitikinęs, kad tinkamiausias amžius sportui kiekvienam žmogui individualus.

„Mano nuomone, galiūnų sporte optimaliausias amžius yra nuo 30 iki 38 metų. Čia jau šių sportininkų pati branda, pats pikas. Tačiau, žinoma, tai nėra kažkokia taisyklė. Pavyzdžiui, aš dar vis gerinu rezultatus, nors minėtoji amžiaus riba jau kaip ir viršyta. Ta amžiaus riba kiekvienam sportininkui labai individuali. Juk kai kurie, būna, karjerą baigia labai anksti. Kažkaip aš moku ilgai išlaikyti gerus rezultatus. Netgi ir šiemet pasiekiau kelis pasaulio rekordus. Taigi viskas dar labai gerai“, - kalbėjo stipriausias pasaulio žmogus.

Galiūnas prisipažino, kad pradėjęs karjerą manė, jog ji truks iki kokių 25-erių, vėliau - iki 30-ies, o paskui - iki 35-erių.

„Po to jau nebegalvoju, iki kiek čia dar ta karjera tęsis, nebeskaičiavau. Dabar tiesiog dalyvauju varžybose ir tai man teikia džiaugsmą, o apie karjeros pabaigą ar kažką tokio tikrai negalvoju. Kai jau atsibos, tada ir baigsiu karjerą. Rezultatai vis dar geri ir nesinori baigti karjeros taip. Taigi dabar ir neturiu tokio konkretaus plano, kada pabaigti sportinę karjerą“, - atviravo Ž.Savickas.

Nors apie karjeros pabaigą Lietuvos stipruolis dar ir negalvoja, jis įsitikinęs, kad jau būdamas 45-erių profesionaliose galiūnų sporto varžybose tikrai nedalyvaus. Tačiau nuo sporto nenutols, galbūt kokiose varžybose kovos tiesiog savo malonumui.

„Jau tokiame amžiuje savęs profesionaliame sporte nelabai įsivaizduoju, tačiau, manau, šiek tiek vis tiek būsiu susijęs su sportu. Tikrai neplanuoju kada nors pabaigti karjerą ir visiškai pasitraukti iš sporto, turiu visokių planų, bet jie nenutolę nuo sporto“, - kalbėjo Ž.Savickas.

Paklaustas, ką dar norėtų pasiekti, stipruolis prasitarė, kad turi porą tikslų. Pirmasis - dar kartą laimėti „World’s Strongest Man“ turnyrą. Pasaulio galiūnų čempionu jis jau yra tapęs šešis kartus - 2005, 2006, 2009, 2010, 2012 ir 2014 metais. Šiemet Lietuvos sportininkas planetos pirmenybėse iškovojo sidabrą. O antrasis Ž.Savicko tikslas - pagerinti pasaulio rąsto kėlimo rekordą.

„Dabar pasaulio rąsto kėlimo rekordas yra 228 kg, norėtųsi peržengti 230 kg barjerą. Norisi tai padaryti kuo greičiau, nors kažkokios užsibrėžtos galutinės datos ar termino neturiu. Tam esu jau pasiruošęs, tiesiog reikia tinkamo momento, tinkamų varžybų, tinkamų aplinkybių“, - teigė šiemet pats pasaulio rąsto kėlimo rekordą pagerinęs galiūnas.

Pasaulyje galiūnų sporto atstovų labai daug, taigi vyriausiojo Ž.Savickas paminėti negalėjo. Tačiau, pasak mūsų šalies stipruolio, jau liepos 18 d. į Lietuvą atvyks 49-erių galiūnas iš Didžiosios Britanijos Markas Feliksas (Mark Felix), kuris šiemet pasaulio čempionate pateko į geriausiųjų dešimtuką. Tuomet Alytuje vyks varžybos, kuriose Lietuvos rinktinė kovos prieš Europos rinktinę.

„Taip, mano sezonas jau baigėsi, bet šiose komandinėse varžybose dar dalyvausiu. Palaikau formą ir dabar šiek tiek ruošiuosi būtent būsimoms varžyboms Alytuje. Noriu gerai atstovauti Lietuvos rinktinei. Paskui šiek tiek pailsėsiu ir jau pradėsiu ruoštis kitam, naujam, sezonui, - pridūrė Ž.Savickas. - O kalbant apie tikslus, tai kito sezono tikslai beveik tokie pat kaip kasmet - laimėti svarbiausias varžybas galiūnų sporte.“

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder