Martyna Feser: "Barmenės darbas - sudėtingas, altruistinis ir mistinis"

Martyna Feser: "Barmenės darbas - sudėtingas, altruistinis ir mistinis"

Klaipėdietė Martyna Feser Vilniuje vykusiame miksologijos čempionate susirungė su geriausiais Lietuvos barmenais ir laimėjo galimybę dalyvauti pasaulio tekilos kokteilių čempionate Meksikoje.

25 metų mergina nušluostė nosį 22 čempionato dalyviams, tarp kurių buvo 15 profesionalų. Didžiausius savo konkurentus - sostinės barmenę Dovilę Katiliūtę (antroji vieta) ir miksologą Šarūną Čėsną (trečioji vieta) - ji įveikė paruošusi originalų kokteilį "Quinceanera" su tekila ir... visiškai netikėtais ingredientais.

Čempionato "Olmeca Tahona Society 2015" dalyvius vertino komisija, kurioje buvo ir tekilos "Olmeca" atstovas Patrikas Sepa (Patrick Seppa).

"Turėjau didelę ir triukšmingą palaikymo komandą, atėjo draugų, kurie net bumbolais mojavo", - "Vakarų ekspresui" pasakojo čempionato laimėtoja. Klausiame Martynos, kuo jos dalyvavimas išsiskyrė iš kitų ir kodėl ji pasirinko barmenės kelią.

Martyna, sužibėjote tarp 22 dalyvių. Ką darėte kitaip?

Naudojau keletą gan išskirtinių ingredientų, tokių kaip skrudintos moliūgų ir saulėgrąžų sėklos, rukola. Prieš tai neteko matyti šių ingredientų gaminant kokteilius. Savo gaminį papuošiau vytinta jautiena.

Iš tiesų kitų barmenų pasirodymų daug nemačiau, nes mano "treneriams", t. y. kolegoms, su kuriais atvykome iš Klaipėdos, atrodė, kad jei žiūrėsiu į kitus, tai pradėsiu labai jaudintis, lyginti tai, ką daro jie, su savo suplanuotu pasirodymu, o paskui - keisti, ką buvau suplanavusi... Jie sakė: "Geriau einam išgerti tekilos!" - juokiasi. - Aš buvau trylikta dalyvė, ilgai reikėjo laukti, taigi svarbiausia buvo nepadauginti tekilos...

Ar tai pirmasis jūsų laimėjimas?

Ne, jau ne pirmas. Prieš gerus metus laimėjau "Finlandia vodka" čempionatą - ir keliavau į Laplandiją, taip pat tapau "Havana Club" organizuojamo konkurso nugalėtoja - manęs dar laukia kelionė į Kubą.

Kaip tapote barmene?

Kažkada net neįtariau, kad būsiu barmenė. Tas darbas atrodė toks sudėtingas, paslaptingas, altruistinis ir net mistinis... Bet žavėjo!

Ar jis toks ir yra, kaip įsivaizdavote?

Taip, jau įsitikinau, kad toks ir yra.

DŪMINIS MANHETENAS - įspūdingas vakaro kokteilis, pagamintas Martynos Feser.

Kas paskatino jį rinktis?

Tapimą barmene galėčiau įvardinti kaip paprasčiausią atsitiktinumą. Tai nebuvo mano gyvenimo planas ar tikslas. Bet niekas niekada nevyksta be reikalo...

Prieš šešerius metus, pasibaigus vasaros sezonui Nidoje, su draugu vaikščiojome pamariais. Nė vieno žmogaus aplinkui, laiko - marios, o ateities planai - migloti kaip rūkas. Nusprendėme, kad mums patiems nereiktų užmigti kaip tam kurortui, sezonui pasibaigus... Reikia ką nors daryti. Kilo mintis, kad Nidoje nėra kur pavalgyti naktį. Kalbos nebuvo tuščios - kitą sezoną jau sukomės prie savo baro. Nuo tos akimirkos ir prasidėjo mano kelionė link barmenės darbo.

Nidoje nebuvo sunku: daugiausiai tik alus ir keli kiti gėrimai.Ta vasara buvo tokia linksma! Kadangi pirmas baras veikė sėkmingai, nutarėme "ką nors" daryti ir toliau. Metėme sėklą į Klaipėdos dirvonus. Čia prasidėjo mano didžiausias išbandymas.

Kai patalpos buvo įrengtos, baras pastatytas, gėrimų pilnos lentynos, trūko tik vienos "smulkmenos" - kad jis funkcionuotų. Aš nuo pat pradžių buvau atsakinga už veiksmą prie baro, tad teko nemažai pasidomėti šia sritimi. Šaunu, kad šiais laikais visur tiek daug informacijos, tik netingėk jos susirinkti. Skaičiau daug literatūros, naršiau interneto platybėse, klausiau draugų patarimų. Malonumas, o ne darbas!

Laikui bėgant viskas darėsi aiškiau, drąsos - daugiau, ėmiau improvizuoti, sukti savo galvą ir kurti kai ką pati... Ir iš to jaučiau vis daugiau malonumo. Dabar jau darbas įsivažiavo taip, kad kartais net raumenis skauda nuo kokteilių plakimo. Gerai, kad ne galvą - nuo ragavimo, - juokiasi.

Tėvai neprieštarauja tokiam jūsų darbui?

Ne, jie vis juokiasi... Sako: "Anksčiau niekada tiek nevakarodavome, o va dabar per tave miegoti laiku nenueiname, nes kaip čia "neprisiregistruosi..." Vasarą Nidoje beveik kiekvieną dieną užsuka.

Kokia jūsų šeima, apibūdinkite. Kaip jus auklėjo?

Aš užaugau labai intelektualioje ir darnioje šeimoje. Manęs tėvai neauklėjo - mane tėvai mylėjo. Leido pačiai spręsti, kaip ir kuo užsiimti, ir visada rodė gerą pavyzdį.

Kokius gėrimus mėgstate pati?

Kuo natūralesnius kokteilius. Stengiuosi vengti sirupų, spalvotų likerių ar limonadų. Mėgstu gurkšnoti tamsų romą. Patinka įvairiūs kokteiliai... Labai mėgstu vadinamuosius "sourius" (angl. sour - rūgštus) - rūgščius gėrimus su citrinų sultimis, cukrumi ir stipriais alkoholiniais gėrimais. Juos galima pagardinti šviežiais sezoniniais vaisiais, "biteriais" (angl. bitter - kartus) ar aromatingomis žolelėmis. Dar labai patinka kokteiliai "Espresso Martini", "Negroni", "Aperol Spitz"...

LAUREATAS. Skrudintos moliūgų ir saulėgrąžų sėklos, rukola, vytinta jautiena... Toks M. Feser kūrinys nušluostė nosį 22 tekilos kokteilių čempionato dalyviams.

Dirbti bare - jūsų gyvenimo svajonė? Ar ateičiai turite kitokių ambicijų?

Svajonė dirbti bare jau, galima sakyti, išsipildė. Nors baro valdymas atima labai daug laiko, man būtina ir kitokia veikla. Filmuoju koncertus ir kuriu videoreportažus. Labai mėgstu sportuoti, žaidžiu tinklinį, stalo tenisą, slidinėju, važinėju su riedlente, bėgioju. Dar mėgstu teatrą, klasikinę muziką, knygas ir keliones. Kai atsiras daugiau laiko, būtinai pratęsiu studijas.

O ką jūs studijavote?

Londone studijavau filmų režisūrą metus laiko, bet supratau, kad tai nevisiškai "mano", kad noriu kai ko kito ir kai ko daugiau... Su savo komanda rezgame nemažai ateities planų, kadangi vis norisi "ką nors" daryti... Tarp tų planų - ir studijos; manau, jos bus susijusios su verslo vadyba, bet dar neapsisprendžiau. Žodžiu, energijos netrūksta...

O ko trūksta?

Kaip sakoma... sunku anksti rytą keltis, - juokiasi. - Bet svarbiausia - nesiskųsti. Daug žmonių verkšlena, kaip sunku, kaip čia viskas blogai... Negaliu to pakęsti. Žinau, kad kiekvienas galime gyventi kaip norime - ar su krūva pinigų, ar su protinga galva, ar su tobula figūra. Svarbiausia - geras požiūris ir tinkamai naudojamas laikas. Pablas Pikaso sakė: "Įkvėpimas visada egzistuoja, tik jis turi rasti tave bedirbantį." Man tai vienas iš labiausiai motyvuojančių posakių.

Ar jūsų darbas nepavojingas?

Treniruodamasi mėtyti butelius įsitaisau nemažai mėlynių, - šypsosi, - bet svarbiausia - nenusvilti blakstienų darant ugnies šou.

Koks baras be muštynių? Pasitaiko?

Turime nuostabų "kultūros vedėją", kuris prižiūri, kad visuomet tvyrotų taika, bet kelios "įdomios" situacijos yra buvusios. Nidoje teko pririšti prie tvoros vieną girtą ir labai agresyvų praeivį. Laikėm pririšę, kol policija iš Juodkrantės atvažiavo ir išsivežė. Kažkada vienas klientas ilgai šaukė ant viso baro, kad kažkas pradegino jo striukę, grasino policija. Buvo labai nesmagu, gėda. Pasirodo, jis buvo ne savo striukę pasiėmęs.

Kalbino Andromeda MILINIENĖ

RECEPTAS

Martynos Feser kokteilis "Finitea"

Jums reikės:

15 ml šviežių žaliosios citrinos sulčių,

40 ml "Finlandia Lime",

20 ml "Cointreau",

2 šaukštelių apelsinų džemo,

2 skiltelių greipfruto,

10 ml rudojo cukraus sirupo,

80 ml žaliosios arbatos,

3 mėtų šakelių.

Greipfrutą ir apelsinų džemą švelniai sugrūskite grūstuve.

Supilkite visus kitus ingredientus.

Įdėkite ledo ir viską gerai suplakite.

Papuoškite mėtos šakelėmis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder