Sušis pagal Mindaugą Lekauską

Sušis pagal Mindaugą Lekauską

Šiandien "Vakarų ekspresas" svečiuojasi šokių studijų "Intrus" bei "Fuego" vadovo Mindaugo Lekausko virtuvėje ir kartu su savo skaitytojais mokosi gaminti sušį...

Yra toks posakis "Geriausi kulinarai - vyrai". Sutinkate su tuo?

Dažnai tenka keliauti ir ragauti įvairių šalių patiekalų. Pastebėjau, jog dažno restorano šeimininkai - vyrai, kurie dažniausiai patys ir gamina, o moterys, reikia pripažinti, sutinkamos rečiau... bet, galiu pasakyti, ne ką prastesnės kulinarės. Manau, užsieniečiai vyrai geresni kulinarai, tačiau lietuvaitės moterys jiems nenusileidžia...

Ar esate išrankus maistui? Kam teikiate pirmenybę rinkdamasis produktus - kainai, kiekiui, kokybei, formai, dar kam nors..?

Nesu labai išrankus, bet pirmenybę teikiu jūros gėrybėms, žuviai.

Mėgstate gaminti?

Gaminu gana dažnai. Anksčiau labai mėgau kepti bulvinius blynus, žinojau kokius 11 skirtingų receptų, bet atsivalgiau... Labai mėgstu blynus, grįžęs pas tėvus nuolat prašau mamos iškepti jos firminių blynų su žuvimi. Beje, naudodamasis proga norėčiau ją pasveikinti Motinos dienos proga.

Papasakokite savo ypatingo patiekalo receptą.

Viešėdamas Amerikoje artimiau susipažinau su dviem patiekalais: mėsainiais ir sušiu. Sušis patiko ne iš karto, bet vėliau supratau, kad negaliu be jų gyventi.Grįžęs į Lietuvą pats pabandžiau gaminti. Iš dešimto karto pavyko išgauti kažką panašaus. Pirmiausiai paruošiau šį patiekalą tėvams ir leipau juokais, kai jie juos bandė valgyti peiliu ir šakute...

Receptas nėra labai sunkus, kai įgundi - trunka neilgai.Reikės sušio ryžių (gali būti tiesiog apvalūs ryžiai), ryžių acto, jūros dumblių lapelių, vasabi miltelių (jie parduodami mažose konservų dėžutėse; būna ir iš anksto pagaminto vasabio tūbelėse, bet jis ne toks geras, kaip milteliai), sojos padažo, marinuoto imbiero, bambukinio kilimėlio sušiui vynioti (didelis proceso palengvinimas; nėra būtina, bet pigu ir labai rekomenduojama), cukraus,druskos, sūdytos lašišos (tuno), avokado (morkos, agurko).

Iš vakaro pasisūdome lašišą, bet galima nusipirkti jau paruoštos. Svarbiausia - atsakingai paruošti ryžius, nes nuo to priklauso sušio skonis.

Išverdame ryžius. 200 g specialių sušiams skirtų ryžių reikia 250 ml vandens. Į vandenį įpilkite šaukštą druskos, 1 šaukštą juodo cukraus ir 2 šaukštus ryžių acto. Supilkite ryžius. Kai vanduo pradeda virti, puodą uždenkite dangčiu ir virkite 4-5 minutes. Tuomet išjunkite ugnį, nupilkite vandenį ir palaikykite ryžius apie 10 minučių. Kai ryžiai atauš, galima pradėti gaminti sušį.

Paimkite jūros dumblių lapą ir paklokite jį ant bambukinio kilimėlio. Nusiplaukite rankas šaltu vandeniu ir vientisu sluoksniu sudėkite virtus ryžius ant dumblių lapo paspausdami; vieną kraštą dumblių palikite neuždengtą, kad jis galėtų apsupti ritinėlį ir sulipti. Lapo viduryje juostele sudėkite lašišą, avokadą ar agurką taip, kad susukus būtų sušio viduryje, tačiau nedaug, kad liktų laisvo dumblių lapo susukus - sušis bus tvirtesnis. Ant viršaus aš dar pabarstau sezamo sėklų. Nudodami bambukinį kilimą viską susukite į ritinėlį. Dalį dumblių lapo, kuris liko laisvas, patepkite vandeniu, kad priliptų. Aptepkite visą sušį vandeniu ir supjaustykite jį.

Sušis valgomas pavilgius gabalėlį į sojos padažą ir vasabi, taip pat užkremtant marinuoto imbiero.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder