Ar baltoji mišrainė - blogis? Ar kiaušiniai ir aliejus yra beverčiai produktai?
Keletą metų iš eilės ją prieš šventes vis linksniavo vieno dienraščio dietistė, siūlydama sveikesnes alternatyvas – iki galo neišvirti daržovių, nedėti majonezo...
Vakar pasirodė mitybos specialisto straipsnis, kuriame taip pat aptikau keistokų išvedžiojimų.
Pavyzdžiui: „Didžiausias blogis slypi majoneze, kuris neturi labai daug naudingų medžiagų“, – pabrėžė pašnekovas.
Taip pat, pasak jo, naudos neprideda ir į baltąją mišrainę dedami rauginti agurkai bei bulvės.
Mitybos specialisto teigimu, pastarosiose yra gausu angliavandenių, o didelis jo kiekis kelia cukraus kiekį kraujyje.“
Kirba įtarimas, kad specialistas neparuošęs pamokų.
Pradėsiu nuo majonezo.
Jei jis kokybiškas – kas su juo negerai? Jei jame kokybiški kiaušiniai, geras aliejus – kur problema?
Ar kiaušiniai ir aliejus yra beverčiai produktai? Žinoma, gero majonezo reikia paieškoti – kad būtų be krakmolo ir visokių mums visai nereikalingų „E“ .
Anksčiau pati pasigamindavau namuose, bet kai vaikai kartu nebegyvena, nebegaminu, nes nespėjame suvartoti.
Vienintelė jo „blogybė“ – kalorijos. Bet gi galima dėti į porciją ne šaukštą, o šaukštelį! Bus apie 35 kcal. Ar tai daug?
Antras netikėtumas – nuvertinti rauginti agurkai. Akivaizdu, kad jaunuolis neskiria marinuotų agurkų nuo raugintų.
Rauginimas vyksta natūralios fermentacijos būdu, su raugintomis daržovėmis gauname natūralių probiotikų.
Raugintos daržovės yra labai naudingos!
Autorius taip pat negirdėjęs apie šaltų bulvių naudą.
Jose yra atsparaus krakmolo (resistant starch), kuris netgi labai naudingas žarnynui ir netgi mažina kartu suvartotų produktų glikemijos indeksą, o tai insulino išsiskyrimą kaip tik MAŽINA – apie tai yra ne vienas mokslinis straipsnis.
Apibendrinant pasakyčiau taip: tradiciškai paruoštoje baltoje mišrainėje NĖRA NIEKO BLOGO.
Blogis slypi dideliame jos kiekyje, kai jos persivalgoma ar prisigaminama tiek, kad tenka valgyti 2-3 dienas.
Tada jau naudos vargu ar belieka...
Pati ją valgau retai, gaminu tik per šventes. Ir tikrai nekvailioju su neišvirtomis daržovėmis ar majonezo keitimu į jogurtą.
Geriau jau išvis jos nevalgysiu, nei gadinsiu nostalgišką vaikystės skonį visokiais negirdėtais išmislais! Ir valgau be jokio sąžinės graužimo.
Man tai puikiausias garnyras prie keptos anties ar kepsnio. Ir sveikesnis už šviežiai keptas ar virtas bulves.
Kadangi mano ir vyro nuomonės dėl majonezo kiekio skiriasi, aš į visą mišrainę majonezo nededu.
Tada į savo dubenėlį galima įsidėti, kiek norisi ar kiek sąžinė leidžia.
Ir aš NESKATINU baltąją mišrainę valgyti kasdien. Ir gink dieve nepatariu jos pirkti jau paruoštos iš parduotuvės, nes iš tos tai jau tikrai nieko gero...
Kasdienei mitybai tikrai yra vertesnių ir lengvesnių, ir greičiau pagaminamų patiekalų.
Tačiau pasimėgauti per šventes ar pasivaišinti svečiuose – kodėl gi ne?
Dalia Mudėnienė
Rašyti komentarą