Kai kurių skysčių šildymas mikrobangų krosnelėje yra pavojingas: ekspertai nurodė priežastį
Teigiama, kad tai, kas atrodo paprasta užduotis, gali kelti rimtų nudegimų pavojų. Nesvarbu, ar tai vanduo, pienas ar kava, supratimas apie mikrobangų krosnelės kaitinimo mokslinius principus gali apsaugoti jus nuo skausmingų nelaimingų atsitikimų.
Straipsnyje teigiama, kad mikrobangų krosnelė pakeitė maisto gaminimo ir šildymo būdą. Dėka šio prietaiso galima greitai atšildyti patiekalą, pašildyti maisto likučius ar net pagaminti kokį nors paprastą patiekalą be nereikalingų vargų ant viryklės. Pažymima, kad dažnai būtent mikrobangų krosnelė yra pirmasis prietaisas, perkamas namams, nes jis taupo laiką ir pastangas.
Tačiau, nepaisant šio prietaiso populiarumo, daugelis vartotojų ignoruoja pagrindines saugos taisykles, išdėstytas gamintojų instrukcijose. Vienas iš labiausiai nuvertintų pavojų yra skysčių kaitinimas.
Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad norint pašildyti vandenį mikrobangų krosnelėje, reikia tik įpilti vandens į puodelį, kuris tinka naudoti mikrobangų krosnelėje, ir paspausti „start“. Didžiausią pavojų kelia reiškinys, vadinamas perkaitinimu arba kavitacija.
Nurodoma, kad, skirtingai nuo virimo ant viryklės, kur burbuliukai rodo, kad vanduo yra karštas, perkaitinti skysčiai gali pasiekti temperatūrą, viršijančią jų normalią virimo temperatūrą, tuo pačiu neparodydami jokių požymių.
Leidinys pažymi, kad maišant tokį skystį galima netyčia nudegti arba išpilti jį. Be to, indas su skysčiu gali sprogti mikrobangų krosnelėje ir sugadinti prietaisą.
Straipsnyje teigiama, kad daugelis žmonių nesuvokia šio nematomo pavojaus, nes skystis atrodo ramus ir stabilus iki pat sprogimo momento.
Todėl daugelis tokios buitinės technikos gamintojų griežtai nerekomenduoja ilgą laiką kaitinti skysčių mikrobangų krosnelėje. Taip pat visada verta patikrinti, ar indai, kuriuose yra skystis, tinka naudoti mikrobangų krosnelėje.
Be to, ekspertai pataria visada palikti šiek tiek vietos inde, nes skysčio gali padaugėti. Nereikia iš karto išimti indų iš mikrobangų krosnelės, leiskite skysčiui pastovėti keletą sekundžių po kaitinimo, prieš jį išimant. Tai leidžia šilumai tolygiai pasiskirstyti ir sumažina staigaus išgaravimo riziką.

Rašyti komentarą