Klaipėdos krašto metai. Apie sukaktis ir galimybes

Savaitgalį Žinių radijo eteryje nuskambėjo jau aštuntoji Klaipėdos krašto metams skirta, VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ rengiamų radijo poringių „Aš nusieičiau į Klaipėdužę...“ laida. Tema – Klaipėdos krašto sukilimas 1923 m. sausio 10–15 d. ir prijungimas prie Lietuvos.

Naujausioje ciklo laidoje taip pat pasakojama apie vieną žymiausių Mažosios Lietuvos politikos ir visuomenės veikėjų, laikraštininką, lietuvybės skleidėją, Tilžės Akto (1918) signatarą, almanacho „Kovos keliais“ (1938) sudarytoją – Joną Vanagaitį (1869, Pabūdupiai–1946, Kassel‑Mattenbergo perkeltųjų asmenų stovykla, 2009 m. drauge su žmona Marija Brožyte-Vanagaitiene perlaidotas Bitėnų kapinėse). Skaitomi Ievos Simonaitytės romano „Pavasarių audroj“ fragmentai, skamba daina „Ir parbėga laivelis...“ iš Kristiano Barčo (vok. Christian Bartsch) rinkinio „Dainų balsai“. Ankstesnių laidų temos:

Laidose dalyvauja: Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto doc. dr. Silva Pocytė, Drevernos „Žvejytės“, pamariškių ansamblio vadovė, Priekulės kultūros centro Drevernos skyriaus renginių organizatorė Virgina Asnauskienė, aktorius ir režisierius Sigutis Jačėnas.

Ypatingai džiugu paminėti, kad prieš savaitę Virgina Asnauskienė, už etninės kultūros, Mažosios Lietuvos tradicijų, šišioniškių tarmės puoselėjimą, Klaipėdos rajono vardo garsinimą, jaunosios kartos ugdymą bei ilgametį kultūrinį darbą, buvo pripažina pirmąja Klaipėdos rajono savivaldybės Metų kultūros ir meno darbuotojo premijos laureate. Sveikiname!

Istorinio įvykio 100-mečiui skirtas projektas „Aš nusieičiau į Klaipėdužę...“ įpusėjo. Ar pavyks sumanymą įgyvendinti pilna apimtimi – laikas parodys. Dėkojame už dalinį finansavimą Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui, už informacijos sklaidą – dienraščiui „Vakarų ekspresas“. Tuo tarpu Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyrius informavo, kad „dėl ribotų finansinių išteklių“ paremti projektą galimybių neturi...

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder